Egy Toastmasters retorika klub est három részből áll, ahogy arról már korábban írtunk. Nem mindig ugyanazok az emberek végzik ugyanazokat a feladatokat. Az aktív szerepvállalással és alkalmanként más-más szerep vállalásával tanulhatsz a legtöbbet. Lássuk, kik segítenek legyőzni Szauront, a nyilvános beszédtől való félelmet.

Milyen szerepeink vannak?

Házigazda/Toastmaster

Ő Gandalf: vezeti, koordinálja a programot, az est elején oldja a hangulatot, bemutatja az előadókat és kézben tartja a találkozót.

Időmérő

Aragornként védi a csapatot. Orkok helyett viszont a másodpercekre figyel: méri a beszédek, a rögtönzések és az értékelések időtartamát. Az időkeret minden beszédnek lényeges tényezője. A találkozó végén beszámol arról, ki hogyan teljesített.

„Ööö” figyelő

Figyeli a töltelék-szavakat és az „ő”-zést, klikkeléssel figyelmezteti a beszélőket és beszámol a találkozó végén. Legolas tünde-szemét semmi sem kerüli el.

Nyelvőr

Felírja a nyelvtani hibákat és a szép nyelvi megoldásokat, kifejezéseket, amelyekről a találkozó végén beszámol. Ő Pippin, a hobbit, akinek mindig van egy története. Meghatározza a nap szavát, amelyet a beszélőknek aznap használniuk kell, és figyeli a használatot.

Szavazatszámláló

Gimli a törpék közvetlen hozzáállásával összeszámolja a legjobb előadóra, legjobb értékelőre, és legjobb rögtönzésre leadott szavazatokat, a végén kihirdeti a nyertest. Állandó társa a 4SZ, a SzavazatSzedő és Számláló Szamár.

Rögtönzés témavezető

Kijelöli az egypercesek résztvevőit (a vendégeket és a szerepet nem vállalókat hívja ki először), és meghatározza a témát, amelyről rögtönözve 1-2 percet kell beszélniük. A rögtönző kitalálhat egy történetet és el is térhet a témától… Ahogy Trufa szokta egy jó korsó sör mellett, bármikor.

Beszélő

ő a Toastmasters Frodója. A beszédeit úgy igyekszik célba juttatni, mint az Egy Gyűrűt. Elmond egy általa előre elkészített beszédet a Toastmasters International egyik kézikönyve alapján. Az előadók címeket szerezhetnek, mint az Elismert Előadó (EE) vagy Bronz-, Ezüst- vagy Aranyfokozatú Előadó a különböző kézikönyvek elvégzésének függvényében, illetve elérhetik a Toastmasters fekete öves fokozatát, a Megbecsült (Dicséretes) Toastmaster (DTM) címet. Ez majdnem olyan menő, mintha Zsákos lenne, csak nem üldöznek a Fekete Lovasok.

Értékelő

Nélküle Frodó nem érne célba. Az értékelő Samu: pozitív visszajelzést ad az előadónak és rávilágít a fejlődési lehetőségekre. Ez a kulcsfontosságú szerep lehetőséget ad arra, hogy segítsd az előadót és fejleszd a meghallgatási és megfigyelési képességeidet.

Főértékelő

Boromir tudja, hogy senki nem sétálhat be csak úgy Mordorba: általánosságban véve értékeli a találkozót, különös tekintettel az értékelők munkájára, és felkéri a segítőket, hogy számoljanak be a feladatukról. Fontos különbség, hogy a rendezvény végén sértetlenül távozik.

boromir

Categories: Beszéd

1 Comment

3 dolog, amit tudni szeretnél a Toastmasters Veszprém Retorika Klubról « Kollektíva · 2016-10-24 at 08:13

[…] Szerepvállalók: Annak érdekében, hogy a maximumot hozzuk ki minden találkozóból, különleges szerepeket vállalunk minden alkalommal. Van olyan, aki a szép kifejezéseinket figyeli, van, aki a rendelkezésre álló időkereteket méri és jelzi, sőt olyan szerepünk is van, amely a csúnya nyelvi megoldásokra – öö-zés, töltelékszavak – hegyezi ki a fülét. A szerepek részletes leírását itt találod. […]

Comments are closed.

Related Posts

Beszéd

Hogyan írjak rögtönzés feladatokat? 4 módszer a legjobb rögtönzésekért

Egy baráti vagy céges összejövetelen kitaláltad, hogy vicces, kreatív, beszédes villámcetlikkel pörgeted a hangulatot? Esetleg elvállaltad, hogy levezeted a rögtönzés blokkot egy Toastmasters klubban? Remek! Ülsz az asztalnál, toll/billentyűzet és papír/monitor előtted, és nem csókol Read more…

Beszéd

Így konferálj fel egy előadót: 5 szempont a hatékony bemutatásért

2016. november 19-én rendezték meg a TEDxYouth@Budapest konferenciát. Visszatérő vendégként vártam már hetek óta ezt a napot, viszont az általános TEDx hangulatot egy megtisztelő feladat fokozta: az egyik előadópárost én konferáltam fel. A konferálás egy Read more…

Beszéd

Beszéljünk a beszédről: az első magyar PresentR konferencia

Már többen is megénekelték korábban, hogy ha a te területeden nincs megfelelő színvonalú rendezvény, szervezz egyet. A PresentR szervezői valószínűleg szintén hallották ezt a coelho-i mélységű kifejezést, ugyanis nem gondolkodtak sokat: 2016. november 23-án megszervezték Read more…