#HUN

Mit tett az országgal a magyar válogatott? Hitet adott nekünk? Plusz energiát a mindennapokhoz? Vagy csupán összehozott egy egész nemzetet? Mindegyiket túlzás lenne állítani, viszont példaértékű az a csapatépítő jelleg, amit a válogatottunk Európa bajnoki szereplése hozott az életünkbe.

Mindazon felül, hogy együtt izgulunk mérkőzésről mérkőzésre új szurkolói körök alakultak és megannyi új kapcsolat épült ki, csupán az által, hogy közös az érdeklődésünk. Ez a közösségépítés egyik alapfeltétele is. Szükségünk van rá, hogy rajongjunk valamiért, legyen az sport, hobbi vagy akár a hivatásunk.

Gondoljunk csak bele. Szerintem mindenkinek volt már olyan életszakasza amikor új hobbit szeretett volna kipróbálni. Ha egyedül vágunk neki sokkal nehezebb, hiszen új közegbe lépünk és nincs biztos pont mellettünk. Kivel fogunk beszélgetni? Mit fogunk csinálni? Tele vagyunk kételyekkel. Azonban amikor ráeszmélünk, hogy a körülöttünk lévők ugyanazért vannak ott, más-más ütemben, de kezdünk megnyílni, beszélgetni, ismerkedni.

De mégis, mikor mondhatjuk, hogy egy közösség vagyunk?

Ha megvan a közös érdeklődés akkor az első alapfeltételt már ki is pipálhatjuk. Azonban nem létezhet csoport anélkül, hogy jól definiált céljai legyenek. Egy főzőtanfolyamon az a célunk (mindenkinek) hogy számunkra eddig nem ismert technikákat sajátítsunk el. A következő lépés, hogy ismeretségeket kössünk. Minél hamarabb nyílunk meg, annál könnyebben fognak minket befogadni. A végére hagytam a legfontosabbat. Az ÉLMÉNYT! Igen, nagy betűvel. A válogatott esetében a közös szurkolás és a győzelem élménye kovácsolja össze azokat, akik együtt nézik a mérkőzéseket, vagy otthon, vagy kivetítőn, vagy akár a helyszínen.

 

Mi kell a fenntartásához?

A közösségek nem alakulnak egyik pillanatról a másikra. Bár lehet a tagok között cserélődés, hosszú távon az úgynevezett kemény mag mindig jelen lesz. Szükséges még befektetett energia. Semmi nem jön magától, tenni kell érte, készülni rá. Végül, de nem utolsó sorban némi szociális érzék, hogy be tudjunk illeszkedni.

Üdv minden szurkolónak!

Categories: EgyébOktatás

Related Posts

Oktatás

Konferencián jártunk: 3. Tudás, tanulás, innováció konferencia

Egész életünkben tanulunk és tanítunk. Néha érdekes dolgokat, és néha feleslegesnek tűnő információkat. Dr. Kereszty Orsolya intézetigazgató így vezette fel a napot: “Nem hagyható figyelmen kívül, ha egy szakember, egy laikus vagy “. Hogy vélekedik Read more…

Gamification

Te milyen játékos vagy? A HEXAD modell

Ahogyan eltérő személyiségtípusok megkülönböztethetőek, úgy a játékokban is megtalálhatóak különböző játékos típusok. A jelentősége a felhasználók kategóriákba rendezésének az, hogy a különböző típusokhoz különböző motivációs és játék elemek kapcsolódnak. Ezt a tudást felhasználhatjuk marketing tervezésnél, Read more…

Oktatás

Szabadúszók tudása: konferencián jártunk

2017. március 11. a szabadúszók szombatja volt Budapesten – Freelancer Festival-on jártunk, előadtunk, beszélgettünk, okosodtunk. Kiváló lehetőség volt arra, hogy három dolgot összekapcsoljunk és véleményeket kérjünk erről: a multipotenciálisokat, a tudás-közösségeket és a Lifelong Teaching Read more…