Hét gondolat a csapatok irányításáról és motiválásáról

“Minden vezető olyan beosztottakat kap, amilyeneket érdemel.”

LVI_Group-Leader-Main

Pár bejegyzéssel lejjebb már kifejtettem azt, hogy miért és hogyan kell és lehet motiválni vezetőként a hozzánk tartozókat. A második részben 7 tippet adok arra, hogyan tudod saját magadat is motivált vezetővé tenni.

Vizsgáljuk felül a folyamatainkat! Sokszor előfordul, hogy olyan szabályok maradnak a rendszerünkben amit nem kérdőjelez meg senki, de mindenkinek az motoszkál a fejében, hogy “miért is kell ezt csinálnom?” Szabaduljunk meg a felesleges szabályoktól, ezzel is gördülékenyebbé téve a munkát.

Vezetőként fontos, hogy sose álljunk meg. Mármint ami a munkaidőt illeti. Nem tehetjük meg, hogy henyéljünk. Ha épp üresjáratunk van, olvassunk valami hasznosat. Ha úgy is rá tudjuk venni magunkat a munkára, hogy valaki egy elektromos sokkolóval állna mögöttünk, akkor ez egy idő után rögzül és hasznosan fogjuk tölteni a munkaidőt.

Vegyük észre a stressz jeleit! A stressz nem más mint az izgalom és az élvezet félresiklott egyvelege. Ahelyett hogy szeretnénk a munkánkat elkezdünk rettegni tőle. Kihívások helyett konfliktusokkal találjuk szembe magunkat. A határidők és a felülről érkező nyomás sokszor elkerülhetetlenné teszi a stresszhelyzetet, azonban mégis a kiegyensúlyozottnak, meggondoltnak és gondosnak kell lennünk. Dőljünk hátra, vegyünk egy nagy levegőt, csukjuk be egy pillanatra a szemünket, tegyük helyre mit hogyan szeretnénk véghez vinni és lássunk neki!

A jó vezető mindig tudja, hogy mikor kell kiállni az emberek elé és azt mondani “igen, elrontottam, az én hibám.” Ez a tipp mindazoknak szól, akik azon kapják magukat, hogy próbálják menteni a menthetetlent. Ismerjük fel, hogy milyen helyzetekben kell engednünk – vegyük észre hogy mikor nincs értelme a harcnak. Ha nem érezzük hogy mikor kell hátralépni akkor a csapatban düh, neheztelés, stressz és fájdalom halmozódhat fel. Ami nagyban ki fog hatni a Te motivációdra is.

Mindig tartsd szem előtt, hogy vállalat sikerén túl, vezetőként az emberek elismeréséért dolgozol! Mit szeretnél, mi legyen az emléktábládra írva, amikor utoljára kilépsz a cég ajtaján? Tedd fel magadnak a kérdést, mit szeretnél, miért emlékezzenek rád az emberek?

Könnyű ezt tanácsolni, de légy kreatív! Ha egy problémára eddig még nem látott ötletet hozol az nem csak téged, de a környezetedet is feldobja, mindig legyél készen arra, hogy elő kell húzni valamit a tarsolyból!

Vezetőként fontos, hogy kérjünk visszajelzést a teljesítményünkről! Nem lesz veled mindenki teljesen megelégedve, nem is fogják a szemedbe mondani, ha így van, viszont ha kapsz őszinte és segítő kritikát arra vonatkozólag, hogy miben fejlődhetnél vezetőként az ismét fellelkesíthet, hogy még jobb vezetője legyél a csapatodnak!

Ha tetszett az írás jelezd hozzászólásban, ha nem értesz egyet, indíts vitát. Ha kiegészítenéd vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén.

Categories: OktatásVezetés

Related Posts

Módszertan

Hogyan (ne) sérts meg másokat! – Kritika és dicséret

Kritika Nem csak a mesebeli ogrék olyanok, mint a hagyma. Az emberek is rétegesek, és nagyon is érzékenyek arra, hogy a kritikát hogyan fogalmazzák meg irányukba. Nézzünk a kritika egy gyakorlati példáját: Az alábbi mondatokat Read more…

Oktatás

Konferencián jártunk: 3. Tudás, tanulás, innováció konferencia

Egész életünkben tanulunk és tanítunk. Néha érdekes dolgokat, és néha feleslegesnek tűnő információkat. Dr. Kereszty Orsolya intézetigazgató így vezette fel a napot: “Nem hagyható figyelmen kívül, ha egy szakember, egy laikus vagy “. Hogy vélekedik Read more…

Gamification

Te milyen játékos vagy? A HEXAD modell

Ahogyan eltérő személyiségtípusok megkülönböztethetőek, úgy a játékokban is megtalálhatóak különböző játékos típusok. A jelentősége a felhasználók kategóriákba rendezésének az, hogy a különböző típusokhoz különböző motivációs és játék elemek kapcsolódnak. Ezt a tudást felhasználhatjuk marketing tervezésnél, Read more…