Be-a-Leader

 

Hét gondolat a csapatok irányításáról és motiválásáról

 

“Minden vezető olyan beosztottakat kap, amilyeneket érdemel.”

 

 

Miért is? Mert olyan emberekért vagyunk felelősek, akiket nem mi válogattunk, lehet, hogy nem is kedveljük őket, és semmi közös nincs bennünk. Persze lehet, hogy fordítva is így van. Mégis rá kell vennünk őket, hogy rendesen végezzék a munkájukat. Mindemelett a saját munkánkat is tökéletesen szeretnénk végezni. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy vezetőként két fontos feladatunk van:

  1. Megfelelően motiválni és irányítani a hozzánk tartozókat.
  2. Motiváltnak maradni és minél tökéletesebben végezni saját munkánkat.

Ahhoz hogy a csapatot megfelelően motiváljuk és irányítsuk álljon itt hét hasznos tipp, amivel ezt el lehet érni.

boss-leader-difference-climbing-a-mountainAz érzelmi kötődés fontos! Nem csak ember-ember között, hanem ember és munka között is. Ha nem szeretik a munkakört, amit végeznek akkor nem fognak jó kedvvel dolgozni. Tegyük élvezhetővé a munkát!

A csapatnak szüksége van célokra! Ugyan úgy mint az embereknek is. Ha tudom magamról, hogy lakásra gyűjtök, akkor nem fogom megvenni a második autót, vagy az új plazma TV-t. Ez igaz a csapatokra is. Legyenek jól definiált és elérhető célok előttünk!

Ha meetinget tartunk, ne legyünk vaskalaposak, de ne is legyünk bohócok! Találjuk meg az átmenetet a kettő között! A lazaság jó, de nem menjen a hatékonyság rovására.

Legyünk tisztában azzal, hogy ki mire képes és hol vannak a határai! Ha sokat kérünk a csapattól nagy az esélye a kudarcnak. Ha hibáznak akkor a hiba mértékétől függően kell “büntetni” őket. Emberibb viselkedésre vall, ha kisebb hiba esetén vállon veregetjük a csapatunkhoz tartozót és azt mondjuk “Semmi gond, helyrehozzuk! Legközelebb jobban fog sikerülni!”

Mivel a vezető feladata a delegálás is, ezért ha rossz emberre rossz feladatot szabunk, akkor vállaljuk azért a felelősséget, hogy nem tudta teljesen elvégezni a feladatát! Amikor a csapat jól teljesít ne felejtsük el megdícsérni őket, nagyobb sikerek esetén ünnepelni sem árt.

Ahogy felelősséget vállalunk a csapatért, ugyan úgy küzdjünk az igazukért is. Álljunk ki értük, ha sérelem éri a csapat munkáját!

Számomra pedig a legfontosabb dolog, hogy tanítsuk meg őket arra, hogy megoldásokkal rukkoljanak elő. Ne várják tőlünk minden esetben a megváltást.
fonok_hatalom_es_moral

A következő blogbejegyzés a másik oldalhoz fog tippeket adni. Maradjunk motiváltak és végezzük jól a munkánkat.

Ha tetszett az írás jelezd hozzászólásban, ha nem értesz egyet, indíts vitát. Ha kiegészítenéd vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén.

Categories: Vezetés

1 Comment

Kővári Éva · 2016-05-14 at 13:13

Nagyszerű a feladat összefoglalása. Szívemből szóltok.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Related Posts

Módszertan

Hogyan (ne) sérts meg másokat! – Kritika és dicséret

Kritika Nem csak a mesebeli ogrék olyanok, mint a hagyma. Az emberek is rétegesek, és nagyon is érzékenyek arra, hogy a kritikát hogyan fogalmazzák meg irányukba. Nézzünk a kritika egy gyakorlati példáját: Az alábbi mondatokat Read more…

Oktatás

Szabadúszók tudása: konferencián jártunk

2017. március 11. a szabadúszók szombatja volt Budapesten – Freelancer Festival-on jártunk, előadtunk, beszélgettünk, okosodtunk. Kiváló lehetőség volt arra, hogy három dolgot összekapcsoljunk és véleményeket kérjünk erről: a multipotenciálisokat, a tudás-közösségeket és a Lifelong Teaching Read more…

Módszertan

Az elérhető cél: Így fogalmazz meg helyesen újévi fogadalmakat!

Hányszor futottunk már bele abba a pofonba, hogy megfogadtunk valamit amit egy nap, egy hét vagy akár egy hónap után, de feladtunk, így az újévi fogadalmunk ment a levesbe? Az már a jobbik eset, ha Read more…