Beszéd

2016. november 19-én rendezték meg a TEDxYouth@Budapest konferenciát. Visszatérő vendégként vártam már hetek óta ezt a napot, viszont az általános TEDx hangulatot egy megtisztelő feladat fokozta: az egyik előadópárost én konferáltam fel. A konferálás egy minibeszéd, de hogyan kell jól megírni?

konf_01

Mi a pontos feladat a konferálás során?

A szervezők azt mondták, hogy egy gondolatban mutatkozzak be, mondjam el, mi volt az én témám és hogyan kapcsolódok a felkonferált előadókhoz. Emellett valami frappáns, rövid, nem túl spoileres felvezetővel konferáljam fel őket. Nagyjából ez lehet a szerkezete minden felkonferálásnak (ha előtte téged bemutatnak, akkor te ne mutatkozz be még egyszer).

Niki és Pepe előadása kell, hogy fókuszban maradjon, így két mondattal lerendeztem, hogy mi a nevem, és tavaly milyen témában adtam elő. A kapcsolódási pont az iskolán kívüli tanulás lett: az Így dolgozunk mi projekt és a Kollektíva is azokkal a dolgokkal foglalkozik, amit az oktatási rendszerünkben nem tanulhatsz meg. De mi mindenre kell még figyelni?

1. A bűvös hármas

Három kérdésre minden beszéd és konferálás előtt választ kell adni.

Mi a téma?

Bármilyen témában is adsz elő, azt javaslom, hogy legyen belőle egy egymondatos és egy egyperces kivonatod. Legyenek ezek “nagymama-biztosak”: mindenféle szakzsargont és bonyolult kifejezést mellőzz ebben a pár mondatban. Ha nagyon muszájnak érzed mégis idegen eredetű szavakat használni, akkor fordulj inkább a metaforákhoz és a hasonlatokhoz!

Miért fontos ez a közönségnek?

Ez az a pont, amit a leggyakrabban elfelejtenek az előadók. Ha a közönség nem látja a problémát, amire te megoldást kínálsz, akkor 1-2 percen belül elveszted az érdeklődésüket. Két irányból próbálhatod megválaszolni ezt a kérdést:

  • negatív: Miért rossz ez nekünk (mármint a téma)? Miért bosszant ez minket? Miért félünk tőle?
  • pozitív: Miért vágyunk rá? Miért lelkesedünk érte ennyire?

Akármelyik oldalról közelítesz is, ne feledd: a közönség azt fogja érezni, amit te érzel a színpadon. Ha kényelmetlenül érzed magad, ők is így fogják; ha 1000%-os lelkesedéssel beszélsz, akkor ők is lelkesedni fognak.

Miért az előadók beszélnek erről?

Sokkal egyszerűbb megnyerni egy közönség figyelmét, ha hitelesnek tartják az előadót már a beszéde előtt. A TEDx rendezvények már az esemény előtt hirdetik különböző médiumokon az előadóikat, valamint egy kis konferenciakiadványt is kapsz a belépéskor, így már rengeteg mindent tudni fogunk az előadókról, még mielőtt megszólalnának.

Az előadás alatt nyugodtan vissza lehet utalni a saját munkatapasztalatunkra, hogy miért foglalkozunk azzal, amiről beszélünk. Ne essünk azonban túlzásba: hamarabb kopik a hírnév, ha magadnak fényezed. Hagyd, hogy mások tegyék 🙂

2. Ismerd meg az előadó(ka)t!

James Comer amerikai gyermekpszichiáter szerint jelentős tanulás nem történhet jelentős kapcsolatok nélkül. Ezt a gondolatot követve szántunk pár órát arra Nikiékkel, hogy beszélgessünk. Kicsit a projektjükről, kicsit a Kollektíváról, kicsit a nagyvilág dolgairól. Így sokkal egyszerűbb életszerű, valós gondolatokat összeszedni a konferáláshoz.

3. K.I.S.S.

A 70-es évek egyik nagy robbanása volt a KISS nevű hardrock banda. Őket ne téveszd össze a címben szereplő mozaikszóval. Fontos tervezési szempont, hogy bármilyen témáról is beszélsz, próbáld meg minél érthetőbben, minél egyszerűbben megfogalmazni: rövidebb mondatok, ismételt gondolatok, kevés szakkifejezés és idegen eredetű szó. Ezt jelenti a K.I.S.S., vagyis  Keep It Simple, Stupid! (érzékeny lelkűeknek Keep It Simple, Sweetie)

konf_02

4. Gyakorolj!

Tudom, tudom, már tízszer elolvastad magadban, plusz ugye te írtad meg, ismered minden betűjét, blablabla… Ez nem gyakorlás. Karatézni sem lehet megtanulni olvasás útján, beszélni sem. Mondd el szépen hangosan, többször. Ha haladó előadó vagy, akkor vedd fel videóra magad, aztán elemezd ki: előbb csak a hangot, aztán csak a videót, majd együtt a kettőt. Rengeteg apró javítandó részletet fel lehet így fedezni.

5. Medvecsapdák

Amibe bele lehet sétálni, és azonnal elrontja az egészet:

  • negativitás: nem ajánlott negatív gondolattal zárni a felkonferálást, nagyon mélyről kell visszahoznia a hangulatot az előadónak ilyenkor (“Most pedig következzen Fiktív Feri, én pedig lemegyek a színpadról, mert az egész életem értelmetlen…”)
  • anti-lelkes hozzáállás: ha már van szerencséd egy világmegváltó gondolatot felkonferálni, ne törd le se a közönség, se az előadó(k) lelkesedését (“A következő előadóink feltalálták az összes betegség ellenszerét, de annyira ne örüljetek, az emberiség pusztulása így sem kerülhető el…”)
  • hiperlelkesedés: ne kezeld úgy az előadóidat, mintha feltalálták volna az összes betegség ellenszerét (kivéve, ha tényleg feltalálták). Emberek ők is, mindenkinek vannak hibái, botlásai, a sajátodtól eltérő véleménye, így nem lehetnek tökéletesek.

És most?

Most pedig menj és beszélgess azokkal, akiket fel fogsz konferálni! Találjatok közös pontokat, jó történeteket. Írj egy remek nulladik verziót, aztán egyszerűsítsd! Mondd el többször hangosan, hallgasd vissza, és finomítsd tovább. Add elő, aztán örülj a felkonferáltjaid sikerének – én is ezt tettem.