Vezetés

Olvasd el figyelmesen: KÖZÖSSÉG építőknek. Itt nem vásárlókról, alvállalkozókról lesz szó, hanem munkatársakról, barátokról, ismerősökről. Állandó kérdés az, hogy hogyan motiválhatom a csoportomat, a munkatársaimat: ha csökken a közösség aktivitása – ebbe beleértendő a vezetőé is -, mit lehet tenni ez ellen? Szintén folyamatos fejtörést okozhat egy szervezetnek a növekedés. Hogyan mutassam meg a világnak, hogy az ügy, amiért küzdök, említésre méltó? Hogyan hívom fel a figyelmet arra, hogy megéri elköteleződni emellett? Hollywood nincs messze, ugorjunk át hozzájuk egy délutáni teára.

1. A Hős Útja és az Értékgörbe

Annak érdekében, hogy elmeséld a saját élményeiden keresztül azt, hogy miért dolgozol (és így másokat rávegyél arra, hogy kövessenek vagy segítsenek), két történetmesélési technikát lehet kombinálni.

Buddhától a birodalmi lépegetőkig

A világ minden táján találunk olyan vallási, vagy folklór történeteket, amelyek a hős utazását írják le (Buddha, Mózes, Krisztus). Egy ilyen mítoszban a hősnek el kell hagynia otthonát és egy ismeretlen kalandra indul. Egy nagy és nehéz feladat elvégzése után erősebben és bölcsebben tér haza, és ezzel a bölcsességgel tudja szolgálni a saját közösségét. Napjaink példája az Oroszlánkirály vagy a Star Wars. Remekül használhatod arra, hogy bemutasd, hogyan tanultál valami újat, sőt egy csodálatos utazásra is viheted a hallgatóságod (olvasóságod miért nem mondunk ilyet? jav.: olvasóidat). Ha létrehoztad a közösség eredettörténetét, akkor már félúton jársz a sikerhez.

the-heros-journey-template-11

 

“I have a dream”

Nancy Duarte találta ezt a mintát híres beszédek elemzésekor, és vizuális formában öntötte. A koncepció az, hogy az így felépített beszédek kontrasztba állítják a mi létező világunkat és életünket egy elképzelt, ideális, jobb világgal. Összehasonlítják azt, hogy mi van, azzal, hogy mi lehetne (Martin Luther King). Ez a technika jórészt az érzelmekre alapoz, és könnyen veszi rá a hallgatóságot az ügyed támogatására.

ertekgorbe

2. Lemásolható részletek

A Pitch Perfect legnagyobb marketinghúzása egy faék egyszerűségű dal volt, amiben az énekes csaj csak egy poharat használt kíséretként. Ez annyira felkapott lett, hogy készült belőle milliónyi feldolgozás eredeti nyelven, zenekarral, sőt kelta (gaeilge) nyelven is.

Csodás példája ez a dal annak, hogy megmutasd: amit mi tudunk, arra te is képes vagy. Ha nem emelkedünk oraveczi magasságokba, akkor kereshetünk olyan cselekvéseket vagy gesztusokat (a legkönnyebben másolható dolgok a mozdulatok és hangok), amelyeket (ha eleget használjuk) az általunk létrehozott közösség sajátjának fog tekinteni a külvilág.

3. Mindenki hozza a kaptafáját

“A cipész maradjon a kaptafánál”, tartja a mondás. Egy csoporttag akkor fog elköteleződni a csoport céljai mellett, ha teljesül 3 egyszerű irányelv:

  1. Minden csoporttag tudja, hogy mi a dolga.
  2. Minden csoporttag tudja, hogy az ő feladata mivel járul hozzá a célhoz.
  3. Minden csoporttag kap visszajelzést a vezetőtől az elvégzett feladatáról.

A Pitch Perfect filmekben van egy riff-off-nak nevezett rész, itt acapella feldolgozásokat énekelnek “egymás ellen” a csapatok. Ilyenkor minden csoporttagnak jól elkülöníthető feladata van, ami a teljes hangzás kialakulásában kritikus. Az alábbi videóban 1’22” körül beszalad az egyik főszereplő és átveszi az éneklést (normál esetben ez amúgy egy kézmozdulattal történik, ahogy a videó korábbi másodpercein látszik — emlékezz vissza: másolható részlet, gondolj előre: jelképek!). Az elején a csoporttársainak fogalmuk sincs, hogy mit énekel, mert nem tudják, hogy ismerik a dalt. Egészen a szőke főszereplő megszólalásáig az egyedül ácsorgó énekes egy magányos őrült, akiről Derek Sivers remek TED előadást tartott.

Ezután pedig beindult a gépezet: a csoporttagok megtalálták a saját szerepüket az alkotásban, sőt más csoportok is beálltak az ő számukba.

4. Generációkra építkezés + 5. Jelképek

De mi van akkor, ha nem frissen induló csoportunk van, hanem egy már évek óta működő szervezetünk? Semmi pánik, a PP 2. részében erre is gondoltak a készítők. Egy nagy múltú szervezetben vannak olyan tagok, akik már végigjárták a ranglétrát, és különböző okok miatt visszavonultak a szervezettől. Ha új ötletekre van szükség, vagy csak a régi tagok lelkesedését szeretnéd szinten tartani, akkor 2 dolgot tehetsz:

  1. mentorfeladatokra kéred fel őket,
  2. egy nagyobb lélegzetvételű projekthez elhívod őket is valamilyen részfeladat ellátására.

Ne feledd: a közösség életben maradásához elengedhetetlen, hogy a tapasztalt tagok tudás ne vesszen el.

6. Összetartozunk

A hullám című filmben egy középiskolai gondolatkísérlet odáig gyűrűzik, hogy saját rendet hoz létre az egyik osztály, és a rendbe tartozóknak van egy ismertetőjelük: egy hullámzást imitáló kézmozdulat. Megjegyzem kézmozdulatot láttunk már elterjedni ebben a témában, de vonatkoztassunk el a negatív felhangoktól.

Ugyanezt a szimbolizmust ragadja meg a PP2 utolsó jelenete. A dal, amit előadnak, a Flashlight (zseblámpa) címet viseli. Nézd mi történik itt:

 

+1. Spread the word

Persze, médiamegjelenés, meg Facebook kampányok, AdWords reklám, satöbbi… Ezek lead-eket generálnak és vásárlásokat. Neked arra van szükséged, hogy emberekkel beszélgess, és elmondd nekik azt, amit te már réges-rég felfedeztél. Ha nem tudod, hol vannak hasonló érdeklődésű emberek, irány a meetup.com, ha éppen megszólalni nem mersz, akkor pedig sürgősen keress fel egy Toastmasters retorika klubot. Vagy minket 🙂

Te mivel egészítenéd ki a felsorolást?