Produktivitás

Időnként lusta vagyok, de mások is érzik magukat így néha – ezért találták ki a távirányítót és a házhoz szállítást. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van olyan ötlete, amiből nem lett semmi. És miért? Itt indul be a bullshit generátor. Milliónyi oka lehet a tétlenségnek, itt az én bűvös hetesem, használd azt, amelyiket jól esik.

1. Nincs rá elég időm

Az embernek arra van ideje, amire szakít. Érdemes mérni, hogy milyen tevékenységeket mennyi ideig művelünk, erre az egyik netes megoldás a Rescue Time, én is ezt használom. A világháló tele van time management blogokkal és bejegyzésekkel, érdemes végigböngészni őket, mert hasznosak tudnak lenni. Ezer | meg | egy példát tudnék felsorolni, de hagyok nektek is felfedezni valót! (Tulajdonképpen csak lusta vagyok többet keresni.)

2. Félek a bukástól

Ha meg sem próbálunk valamit, bukni sincs esélyünk, ugye? (Emlékezzünk a Pokémon főcímdalára – „A célom az, hogy jó legyek”) Csinálni kell és kész, nem próbálgatni vagy meditálni az ötleten. Tapasztalatot és tudást kapunk cserébe, akár bukunk, akár nem. Twyla Tharp, egy híres koreográfus azt mondta egyszer:

Ha kizárólag azt csinálod, amihez nagyon jól értesz, valószínűleg nem fogsz hibázni. Egy helyben fogsz toporogni, a munkád egyre kevesebbet fog érni, és ez lemorzsolódás, ami tulajdonképpen bukás.

Van benne valami, nem? Így elgondolva a diktátorok is félnek a bukástól, ezért veszik körbe magukat egy hadsereggel. Nektek ezt nem ajánlom, erősen megnehezíti a közlekedést.

3. Nincs ihlet

Ihlet akkor van, ha történik valami. Inspiráció vagy motiváció híján neki se kezdünk dolgozni. Tényleg kell hozzá? Vagy majd, ahogy belelendülünk a melóba, kialakul egy gondolat, hogy miért is érdemes nekem ezt megtennem, befejeznem, kitalálnom? Ez nem csak emberenként, de feladatonként is változik. Én például nem szeretek fogorvoshoz járni (szerintem lappangó pszichikai okokból), de nagy szükség idején mégis elmegyek, mert nem akarom, hogy 35 éves koromra csak rágás nélkül fogyasztható ételeket ehessek. Tehát a motiváció olyan dolog, amely kialakulhat. Nem a cselekvés elején van, hanem a végéig összekapcsolódik vele.

4. Nem tudok nekikezdeni

Minden kezdet nehéz. A saját komfortzónánkon belül a legegyszerűbb dolog a semmittevés. Már többen is megállapították, hogy a leggyakoribb tévedések azok, amikor úgy döntünk, hogy semmitmondó célokat támasztunk egy projekt elindításához („majd ha a rádióban vége van a számnak, nekiállok mosogatni”, de csak játszanak még egyet, akkor azt is meg kell várni?). Olyan mérföldköveket célozzunk meg, amik reálisak, nincsenek se túl alacsonyan („egy szám múlva”), se túl magasan („a reklám alatt elmosogatok”), mert ha nem elérhetőek, akkor mégannyira sem fogunk nekikezdeni.

5. Nem elég eredeti

Semmi sem az. Napjainkban nagyon nehéz olyan kitalálni, ami másnak még nem jutott eszébe. Bátran nézzük meg, mások mit hogyan csinálnak, és csináljuk ugyanúgy! Azután rájövünk, hogy mi az, ami abból nem tetszett, és azt a részét legközelebb máshogy csináljuk. És már kész is a rutinunk egy cselekvésre. Járni is így tanulunk meg – akinek az nem tetszett, az meg feltalálta a gördeszkát. Jean-Luc Godard mondta:

Nem az a lényeg, honnan veszel dolgokat, hanem hogy hova viszed.

6. Félek a versenytől

Attól, hogy valaki hasonló dolgokat tesz, mint mi, nem ok arra, hogy feladjuk. Ebből is meríthetünk motivációt. Seth Godin, a csillogó fejű megmondóember úgy tartja, hogy a verseny igazolja az ötleted azzal, hogy kategóriát hoz létre: volt már ilyen? Miért lennél te jobb, mint a többiek? Miben más? Ja, és jusson eszünkbe: verseny nélkül nem lenne Olimpia se.

7. Még csiszolni kellene

Charles Darwin húsz évet töltött a természetes kiválasztódásról szóló elméletének kifejlesztésével. 1858-ban kapott egy levelet egy Alfred Russel Wallace nevű embertől, aki azt mondta, hogy megjelenteti Darwinéhoz igen csak hasonlatos elméletét. Charles barátunk erre felhagyott a többlépéses publikációs tervével, és sebtében kiadta a mára már híressé vált könyvét, a Fajok eredetét. Ha Wallace nem spannolja fel Darwint, vajon meddig csiszolgatta volna még világmegváltó elméletét? Néha jobb elindítani az ötletünket, még mielőtt tökéletes gyémánt lenne.