A viselkedés néha logikátlan, de tervezhető —
ismerd meg hogyan

Merülj el a behavior design és a gamification gyakorlatában
a Kollektíva Akadémiáján

Nem vásárolnak a látogatók?

Átkattintanak a honlapodra, de be is zárják pár másodperc múlva? Lehet, hogy már megvettél rengeteg “ez a tuti vevőszerző/megtartó módszer”-anyagot, de ott őrlődsz a kérdéssel, hogy melyiket használd.

1-2 hónap után az előfizetőid lemondják az előfizetésüket?

Időt-energiát nem spórolva összeraktál egy remek tartalmat remek közösséggel, mégis alig vannak “veterán” tagok, akik pár hónapnál régebb óta a tagjaid.

Nem térnek vissza a felhasználók?

Letöltik az appodat, de egynél többször meg sem nyitják? Te órák százait dolgoztál a szoftveren vagy a honlapodon, és pártíz másodperces sessionöket töltenek csak a felhasználók veled. Ha nem emlékezteted őket, akkor alig használnák a cuccodat.

Egy nem tökéletes világban logikátlan lenne tökéletes döntést várni bárkitől

Napról napra, óráról órára egyre nagyobb zajból kell kiválogatnunk a hasznos információt. Megéri megvenni ezt vagy azt? Jobb lesz nekem bármi, ha használom ezt az appot? Fejlődök azáltal, hogy bent vagyok ebben a közösségben? Tele vagyunk kérdésekkel. Aztán ott van a tengernyi e-mail, ködös vevői motivációk, növekvő konkurencianyomás: így telik az életünk. Így kellene mindig megfelelő döntéseket hoznunk.

Egy tökéletes döntéshez három dolog kell:

Ne áltasd magad: a potenciális vevőidnek

Ezért elég vesztett helyzet, ha azt feltételezed a vevőidről, hogy logikus döntést tudnak hozni egy ilyen logikátlan világban. És van még furcsább is:

Ha az emberek meggyőzhetőek valamivel, akkor gyakran annak az ellenkezőjével is

Döbbenet, hogy képesek vagyunk azért megvenni valamit, mert nagyon kevés van belőle (scarcity: “vedd meg most, mert kevés van”), és azért is, mert nagyon sok van belőle (társadalmi bizonyíték: “már több százan megvették, vedd meg te is”).

Azt lenne jó tudni,
hogy mikor melyik alapelv(ek)et kövessük.

A figyelemért vívott háborúban az Akadémia lesz a titkos fegyvered

Egy játékot szívesen kezdünk el, és többnyire végig is szoktunk játszani. Mondhatjuk, hogy a játékoknak 100% körüli a konverziója. Mondanom sem kell: ez magasan veri az összes üzleti és apphasználati folyamatot.
Ha játékokból veszünk át elemeket (pontokat, jelvényeket például) azért, hogy ösztönözzünk másokat, az a gamification. Ezen keresztül, egy kikövezett úton sétálva merülhetsz el nálunk a viselkedéstervezésben.

Mondhatnánk úgy is, hogy a gamification a behavior design kapudrogja.

Játékosított közös utazás a gamificationben:
ez a Kollektíva Akadémiája

Ez az Akadémia az Akadémiák mögött

Az Akadémia egy zárt felületű honlap,

amihez havi előfizetéssel lehet hozzáférni

Mivel félelmetesen sok szakmai anyag lesz fent, két dolgot teszünk:

A nulladik pillanattól kezdve megfogjuk a kezed

Végigvezetünk alapozó és haladó kurzusokon, illetve a többi, folyamatosan bővülő tartalmunkon (erről lentebb fogsz olvasni). A tapasztalatokat, kérdéseket, ötleteket pedig egy zárt Facebook csoportban beszéljük át, ahol csak Akadémia-tagok vannak.

Játékosítjuk a teljes Akadémia-élményedet

Néhány apróság (valójában komoly technikai varázslat):

  • tartalomfogyasztással pontokat szerezhetsz, amivel szintet lépsz
  • minél magasabb szintű vagy, annál több tartalomhoz férsz hozzá
  • egyéni és csoportos küldetéseken vehetsz részt, hogy még mélyebb szakmai tudásod legyen
  • időnként különleges kihívásokat is teljesíthetsz, ahol a meglévő tudásodat próbálhatod ki a gyakorlatban
  • a jelvényekről és a meglepetésekről ne is beszéljünk

Fedezd fel, hogyan teheted játékkal és tudománnyal hatékonyabbá és érdekesebbé a világot

Napi rendszerességgel alkalmazzák a saját munkájukban az Akadémia tudását, ötleteit, módszereit az alábbi területek:

Tagsági rendszert üzemeltetők

folyamatos feladat az, hogy aktívan tartsuk a létrehozott közösségünket, arról nem is beszélve, hogy az új tagokat is megfelelően kell terelgetnünk a “veteránság” felé

Digitális terméket fejlesztők

UX, Service és Product Designerek zászlóaljai masíroznak az ügyfélélmény lobogója alatt, és az ő munkájukhoz alapját jelentő tudományokkal (alkalmazott pszichológia, viselkedési gazdaságtan) van ez az út kikövezve

Webshopok

a visszatérő vásárlók kérdése a világ összes webshopját foglalkoztatja, emiatt (is) élik aranykorukat a beváltható pontok, az ajánlási rendszerek és a különböző módokon összeállított csomagok, amik a motivációink más-más aspektusait mozgatják

Szövegírók és marketingkivitelezők

az árak tervezésétől és prezentálásától kezdve a célcsoport hatékonyabb megismerésén át a figyelemfelkeltő kampányokig rengeteg példát tudnál te is mondani a sales és marketing területéről

Meg sem kérdezem, hogy érdekel-e.

Ez mind a tiéd (kortyolj egyet a kávédból, mert ez kemény lesz)

Amikor csatlakozol az Akadémiához, az olyan lesz, mintha egy brutálisan részletes IKEA összeszerelési útmutató szereznél meg. Ráadásul nem csak 1-2 extra csavart kapsz mellé, hanem egy komplett szerszámosládát:

Részletes módszertani útmutatókat kapsz

Így könnyebben tudod behavior design szempontból újragondolni a projektjeidet, mert lépésről lépésre tudod ezeket követni. Ha például szeretnél jelvényeket osztani a játékosaidnak, akkor felcsapod a Jelvények tervezése útmutatót. Először végiggondolod, hogy milyen cselekvéseket szeretnél jutalmazni, ezek a jelvények négy kategóriájából melyikbe esnek, aztán pontosan megfogalmazod, hogy mit kell a megszerzéshez teljesíteni. Ezután pedig az ajánlott linkek segítségével gyorsan meg is tervezed a jelvényeket, és jöhet az élesítés.
Ez lesz az egyik kedvenc részed az Akadémián. Egy átlagos gamification-érdeklődő megáll a “pontok-jelvények-ranglisták” ismereténél, és csak ráncolja a homlokát, amikor újfajta jutalmakat kell kitalálnia, hogy a játékosai ne unják meg a dolgokat. Te ekkor hátradőlsz a székedben, felmész a Mechanizmusok oldalra és rászűrsz például a Kiszámíthatatlanság motivációhoz tartozó elemekre. Már gőzerővel kattog az agyad, hogy éppen zsákbamacskát használj vagy easter egg-típusú jutalmat. Felhasználási tippeket is kapsz a leírásokban, sőt más mechanizmusokkal való kombinálási javaslatokat is.

Hozzáférsz ~100 gamification mechanizmushoz

Hozzáférsz ~50 kognitív jelenség leírásához

Az agyunk trükkös szerkezet, próbálja segíteni a gondolkodásunkat mindenféle kerülőutakkal. Ezek viszont néha nem a legjobb, leglogikusabb döntést hozzák meg, ezért vagyunk irracionálisak. Ezeket a kerülőutakat hívjuk kognitív torzításoknak, és mindenkire hatással vannak (igen, rád is, és ha most azt gondoltad, hogy biztos nem, annak a jelenségnek a neve visszafelé elsülés-hatás, angolul backfire effect). Ha ismered ezeket a torzításokat, akkor hatékonyabban tudsz másoknak segíteni tényleg a legjobb döntést meghozni.

Az Akadémiában nem az a legjobb, hogy kezdő és haladó szintű anyagokat találsz meg rendszerezve, tanulási utakba rendezve. Nem is az, hogy egy zárt Facebook csoportban tudsz tanácsot és visszajelzést kérni a projektjeidről. Azt már meg sem említem, hogy a több témát érintő anyagokat videokurzusként is megnézheted.

Az Akadémia legnagyobb előnye az, hogy téged jobb szakemberré tesz: érteni fogod a "dolgok mögötti dolgokat"

miért hatásos egy marketingszöveg

miért marad valaki tag akár évekig

hogyan szeretnek bele egy applikációba

Hejhó, Ádám vagyok a Kollektívától,

és én állítottam össze az Akadémia anyagait a hozzád hasonló „konverzióhuszárok” igényei alapján.

Mélyen hiszem azt, hogy játékokkal és tudománnyal a világ hatékonyabbá ÉS érdekesebbé tehető. Mivel itt vagy, azt hiszem, hogy ebben hasonlítunk.

2016 óta segítek magyar vállalkozásoknak hatékonyabbá és érdekesebbé tenni a termékeiket és szolgáltatásaikat. Így a kampányok jobban konvertálnak, több visszajelzés érkezik a vásárlóktól és gyakrabban használják a játékosított programokat a felhasználók.

2018-ban kiadtuk az első és máig egyetlen gyakorlati szakkönyvet a témában magyar nyelven. Mára már többszáz szétjegyzetelt példányt forgatnak napi rendszerességgel az ügyfeleink – a tervezésben ennek a könyvnek nincs párja. 

Ezt mondják az Akadémiáról az Akadémisták

Ilyen (lenne) a matek az Akadémián

Jelenleg 4 kurzusunk van fent, összesen 4 óra 58 percnyi menetidővel

➡ 9.900 Ft/kurzus átlagáron ez 39.600 Ft

50+ mechanizmus leírás (folyamatosan bővül), ~50 kognitív torzítás leírás (folyamatosan bővül)

➡ 15.000 Ft

19 óra 45 percnyi live adás, ahol az Akadémisták kérdéseire válaszolok (31 db videó)

➡ 20.000 Ft/óra konzultációs díjjal számolva 395.000 Ft

103 blogbejegyzés (interjúk, esettanulmányok, szakmai leírások)

➡ egy 10 cikkes magazin darabja 1990 Ft-on, ez 10 példányra 19.900 Ft

469.500 forint az értéke ennek a csomagnak - és ennek a töredékéért előfizethetsz

Hogyan működik az előfizetés?

A lenti űrlapot kitöltöd, a biztonságos SimplePay felületen a bankkártyáddal kifizeted az első havi díjat (6.350 Ft), és a felület titkosítva eltárolja a kártyaadataidat (senki sem fér hozzá).
 
Egy hónap múlva a Simple automatikusan levonja ugyanezt az összeget ugyanerről a kártyáról, így automatikusan, fáradtság nélkül fogod fizetni az Akadémia tagságodat, amíg le nem mondod.
 

Ha már nem akarsz tag lenni, két kattintással lemondhatod. Gyors, egyszerű és biztonságos megoldás, a bankkártya-adataidhoz nem férünk hozzá.

469.500 Ft egyben vagy
6.350 Ft havonta?

Az Akadémián kívül nincs még egy ilyen magyar nyelvű, tudással brutálisan kibélelt gamification képzés és tudástár. Emiatt akármekkora összegre belőhetnénk, de nekünk az a fontos, hogy minél többen megismerjék ezt a viselkedés alapú mindsetet.

Gyakran ismételt kérdések

Ha most kifizetem kártyával a 6350 Ft-ot, akkor egy hónap után mi lesz?

Ha most kifizeted az egyhavi díjat, akkor az űrlapon szereplő információkat elfogadva engedélyezed a rendszernek, hogy eltárolja titkosítva a kártyaadataidat. Ezért havonta egyszer ugyanezt az összeget automatikusan terheli a kártyádra, mint a következő havi tagdíjat.

Ha nem akarom tovább fizetni a havidíjat, mit csináljak?

Az Akadémia honlapon lévő profilodnál van egy “Előfizetés lemondása” gomb. Ezt megnyomod, és kész.

Így a következő havi díjat már nem fogja levonni a kártyádról, és a fordulónapig hozzáférsz az előfizetői anyagokhoz.

Ha most lemaradok a csatlakozáskor, hogyan lehet mégis tag?

Egy évben négyszer nyitjuk meg az Akadémia csatlakozást. Ennek szervezési okai vannak: bizonyos programokat, eseményeket és lehetőségeket kizárólag az újaknak adunk, és ha egyszerre, időközönként jön egy új csoport, könnyebb ezt leszervezni.

Kezdőknek vagy haladóknak ajánlott inkább az Akadémia?

A rendszer lényege, hogy a bevezető anyag megtekintése után vagy szabadon barangolsz a blogbejegyzések között (ha haladóbb vagy), vagy kézen fogjuk a kezed és az egymást követő videokurzusok ajánlott sorrendjében haladsz előre kezdőként.

A könyv is benne van az első havi tagdíjban?​

Igen. Minden Akadémia regisztrációhoz fizetés után ingyenesen elküldjük a Gyakorlati játékosítás könyvünket.

Más kérdésem van, hova írhatok?

Erre a címre küldj mindenféle kérdéseket nekünk: hello@kollektiva.eu