A viselkedés tervezhető - tanuld meg hogyan

Lépj be a legátfogóbb gamification és viselkedéstudományi programba, a Kollektíva Akadémiájára

Nem vásárolnak a látogatók?

Átkattintanak a honlapodra/webáruházadba, de be is zárják pár másodperc múlva? Lehet, hogy már megvettél rengeteg “ez a tuti vevőszerző/megtartó módszer”-anyagot, de ott őrlődsz a kérdéssel, hogy melyiket használd.

Nem figyelnek oda a diákok?

Amikor végre azt hiszed, hogy felkeltetted a diákok figyelmét, passzív arcokat látsz és nem végzik el a feladatokat? Mennyire hasznos lenne, ha megszerezted a figyelmét, akkor elvégezzék a feladatokat és rájöjjenek, hogy milyen könnyen megtanulták az anyagot?

Nem térnek vissza a felhasználók?

Letöltik az appodat, de egynél többször meg sem nyitják? Te órák százait dolgoztál a szoftveren vagy a honlapodon, és pártíz másodperces sessionöket töltenek csak a felhasználók veled. Ha nem emlékezteted őket, akkor alig használnák a cuccodat.

Mindketten tudjuk, hogy hiába működik minden folyamat megfelelően, az gyakran nem elég

Ma már többre van szükség, mint a puszta funkciók. Ráadásul azonnali eredmények kellenek. De ha minden megfelelően működik, akkor mit hagyunk ki az egyenletből?

Az embereket, akik használják a cuccodat. Mindegy, hogy ügyfélnek, vásárlónak diáknak vagy követőnek hívod: az ma már nem elég, ha működő megoldást adsz a kezébe.

A cuccod úgy viselkedik, ahogy megtervezted. Mi lenne, ha a "játékosaid" is úgy viselkednének, ahogy megtervezted?

A figyelemért vívott háborúban az Akadémia lesz a titkos fegyvered

Egy játékot szívesen kezdünk el, és többnyire végig is szoktunk játszani. Mondhatjuk, hogy a játékoknak 100% körüli a konverziója. Mondanom sem kell: ez magasan veri az összes üzleti, oktatási és apphasználati folyamatot.

A játékoknak évezredes előnyük van abban, hogy szórakoztassanak és irányítsák a figyelmünket. Mi lenne, ha kölcsönöznénk belőlük néhány mechanizmust a saját folyamatainkba? Ezt hívjuk gamificationnek, és ez az egyik alapja az Akadémia nevű előfizetésünknek.

Játékosított közös utazás a gamificationben:
ez a Kollektíva Akadémiája

Mert Enzo Ferrari sem Wartburggal szelte az utakat

Az Akadémia egy zárt felületű honlap, amihez havi előfizetéssel lehet hozzáférni.

Mivel félelmetesen sok szakmai anyag lesz fent, két dolgot teszünk:

A nulladik pillanattól kezdve megfogjuk a kezed

Végigvezetünk alapozó és haladó kurzusokon, illetve a többi, folyamatosan bővülő tartalmunkon (erről lentebb fogsz olvasni). A tapasztalatokat, kérdéseket, ötleteket pedig egy zárt Facebook csoportban beszéljük át, ahol csak Akadémia-tagok lesznek.

Játékosítjuk a teljes Akadémia-élményedet

Néhány apróság (valójában komoly technikai varázslat):

  • tartalomfogyasztással pontokat szerezhetsz, amivel szintet lépsz
  • minél magasabb szintű vagy, annál több tartalomhoz férsz hozzá
  • egyéni és csoportos küldetéseken vehetsz részt, hogy még mélyebb szakmai tudásod legyen
  • időnként különleges kihívásokat is teljesíthetsz, ahol a meglévő tudásodat próbálhatod ki a gyakorlatban
  • a jelvényekről és a meglepetésekről ne is beszéljünk

Játékkal és tudománnyal teszed hatékonyabbá a munkádat

Nyereményjátékok, sorsolás, törzsvásárlói rendszerek, tippelős feladatok – ezekkel az alapvető technikákkal már biztosan találkoztál. Az Akadémián olyan ötleteket és módszereket találsz, amiket

  • infotermékes vállalkozások (például előfizetéses rendszert üzemeltetők),
  • marketing tervezők és kivitelezők,
  • offline szolgáltatók (például nyelviskolák),
  • tanárok és oktatók, és
  • digitális termékeket fejlesztők

alkalmaznak napi rendszerességgel a saját munkájukban.

Ez mind a tiéd (kortyolj egyet a kávédból, mert ez kemény lesz)

Amikor csatlakozol az Akadémiához, az olyan lesz, mintha egy brutálisan részletes IKEA összeszerelési útmutató szereznél meg. Ráadásul nem csak 1-2 extra csavart kapsz mellé, hanem egy komplett szerszámosládát:

Részletes módszertani útmutatókat kapsz

Így könnyebben tudod megvalósítani a játékosított ötleteidet/projektjeidet, mert lépésről lépésre tudod ezeket követni.

Ha például szeretnél jelvényeket osztani a játékosaidnak, akkor felcsapod a Jelvények tervezése útmutatót. Először végiggondolod, hogy milyen cselekvéseket szeretnél jutalmazni, ezek a jelvények négy kategóriájából melyikbe esnek, aztán pontosan megfogalmazod, hogy mit kell a megszerzéshez teljesíteni. Ezután pedig az ajánlott linkek segítségével gyorsan meg is tervezed a jelvényeket, és jöhet az élesítés.

Az ilyen útmutatók mellett találsz majd esettanulmányokat és szakértői interjúkat is, mert nem vicceltem, amikor azt mondtam, hogy friss, nemzetközi szintű tudáshoz fogsz hozzáférni.

Hozzáférsz ~100 gamification mechanizmushoz

Ez lesz a kedvenc részed az Akadémián. Egy átlagos gamification-érdeklődő megáll a “pontok-jelvények-ranglisták” ismereténél, és csak ráncolja a homlokát, amikor újfajta jutalmakat kell kitalálnia, hogy a játékosai ne unják meg a dolgokat.

Te ekkor hátradőlsz a székedben, megnyitod a Mechanizmusok oldalt az Akadémián és kedvedre böngészel a közel 100 mechanizmus leírása között.

Tegyük fel, hogy szeretnéd izgalmasabbá tenni az egyik folyamatodat. Felmész a Mechanizmusok oldalra és rászűrsz a Kiszámíthatatlanság motivációhoz tartozó elemekre. Már gőzerővel kattog az agyad, hogy éppen zsákbamacskát használj vagy easter egg-típusú jutalmat. Felhasználási tippeket is kapsz a leírásokban, sőt más mechanizmusokkal való kombinálási javaslatokat is.

Gondolatban rá kell csapnod a kezedre, hogy ne pörögj túl. Megengedsz magadnak egy együttérző fejrázást azokért, akik csak pontokról és jelvényekről hallottak eddig, és beleveted magad a kiválasztott mechanizmus megvalósításába.

Hozzáférsz ~50 kognitív jelenség leírásához

Az agyunk trükkös szerkezet, próbálja segíteni, támogatni, gyorsítani a gondolkodásunkat mindenféle kerülőutakkal.

Ezek a kerülőutak viszont néha nem a legjobb, leglogikusabb döntést hozzák meg, ezért vagyunk irracionálisak. Te azt várod, hogy a kiváló ajánlatodat átgondoltan, logikusan értékelve fogják megvenni. Ez sajnos egy alternatív valóság lenne, nem a miénk.

Ezeket a kerülőutakat hívjuk kognitív torzításoknak, és mindenkire hatással vannak (igen, rád is, és ha most azt gondoltad, hogy biztos nem, annak a jelenségnek a neve visszafelé elsülés-hatás, angolul backfire effect).

Ha ismered ezeket a torzításokat, akkor tudod, hogy az emberek hogyan hoznak meg döntéseket és mi van erre hatással. Így hatékonyabban tudsz nekik segíteni tényleg a legjobb döntést meghozni.

Ez pedig valójában azt jelenti, hogy te még jobb szakemberré válsz – ezt ki ne akarná?

Az Akadémiában nem az a legjobb, hogy kezdő és haladó szintű anyagokat találsz meg rendszerezve, tanulási utakba rendezve. Nem is az, hogy egy zárt Facebook csoportban tudsz tanácsot és visszajelzést kérni a projektjeidről. Azt már meg sem említem, hogy a több témát érintő anyagokat videokurzusként is megnézheted.

Az Akadémia legnagyobb előnye az, hogy téged jobb szakemberré tesz: a meglévő szakmai tudásodhoz ez a tartalom nem hozzáadódik, hanem felszorozza azt.

Hejhó, Ádám vagyok a Kollektívától,

és én állítottam össze az Akadémia anyagait a hozzád hasonló „konverzióhuszárok” igényei alapján.

Mélyen hiszem azt, hogy játékokkal és tudománnyal a világ hatékonyabbá ÉS érdekesebbé tehető. Mivel itt vagy, azt hiszem, hogy ebben hasonlítunk.

A gamification szerintem egy olyan módszerhalmaz, amellyel rengeteg problémát meg lehet oldani. Annyira hiszek az egyszerű problémamegoldás erejében, hogy 2015-ben előadtam erről a TEDxYouth@Budapest konferencián.

2016 óta segítek magyar vállalkozásoknak hatékonyabbá és érdekesebbé tenni a termékeiket és szolgáltatásaikat. Így a kampányok jobban konvertálnak, több visszajelzés érkezik a vásárlóktól és gyakrabban használják a játékosított programokat a felhasználók.

2018-ban kiadtuk az első és máig egyetlen gyakorlati szakkönyvet a témában magyar nyelven. Mára már többszáz szétjegyzetelt példányt forgatnak napi rendszerességgel az ügyfeleink – a tervezésben ennek a könyvnek nincs párja. Te pedig fix ajándékként megkapod, ha jelentkezel.

Nézd kikkel dolgoztunk már együtt:

Az Akadémiához 2020. szeptember 9-ig tudsz csatlakozni (értsd: komoly döntés, nem kell elsietned):

nap
óra
perc

Fizess elő most, és ingyen megkapod mellé a Gyakorlati játékosítás könyvet (értéke 5.990 Ft)!

Hogyan működik az előfizetés?

A lenti űrlapot kitöltöd (a jelentkezési időszakban), a biztonságos SimplePay felületen a bankkártyáddal kifizeted az első havi díjat (6.350 Ft), és a felület titkosítva eltárolja a kártyaadataidat (senki sem fér hozzá).
 
Egy hónap múlva a Simple automatikusan levonja ugyanezt az összeget ugyanerről a kártyáról, így automatikusan, fáradtság nélkül fogod fizetni az Akadémia tagságodat, amíg le nem mondod.
 

Ha már nem akarsz tag lenni, két kattintással lemondhatod. Gyors, egyszerű és biztonságos megoldás, a bankkártya-adataidhoz nem férünk hozzá.

Gyakran ismételt kérdések

Ha most kifizetem kártyával a 6350 Ft-ot, akkor egy hónap után mi lesz?

Ha most kifizeted az egyhavi díjat, akkor az űrlapon szereplő információkat elfogadva engedélyezed a rendszernek, hogy eltárolja titkosítva a kártyaadataidat. Ezért havonta egyszer ugyanezt az összeget automatikusan terheli a kártyádra, mint a következő havi tagdíjat.

Ha nem akarom tovább fizetni a havidíjat, mit csináljak?

Az Akadémia honlapon lévő profilodnál van egy “Előfizetés lemondása” gomb. Ezt megnyomod, és kész.

Így a következő havi díjat már nem fogja levonni a kártyádról, és a fordulónapig hozzáférsz az előfizetői anyagokhoz.

Ha most lemaradok a csatlakozáskor, hogyan lehet mégis tag?

Egy évben négyszer nyitjuk meg az Akadémia csatlakozást. Ennek szervezési okai vannak: bizonyos programokat, eseményeket és lehetőségeket kizárólag az újaknak adunk, és ha egyszerre, időközönként jön egy új csoport, könnyebb ezt leszervezni.

Kezdőknek vagy haladóknak ajánlott inkább az Akadémia?

A rendszer lényege, hogy a bevezető anyag megtekintése után vagy szabadon barangolsz a blogbejegyzések között (ha haladóbb vagy), vagy kézen fogjuk a kezed és az egymást követő videokurzusok ajánlott sorrendjében haladsz előre kezdőként.

A könyv is benne van az első havi tagdíjban?​

Igen. Minden Akadémia regisztrációhoz fizetés után ingyenesen elküldjük a Gyakorlati játékosítás könyvünket.

Más kérdésem van, hova írhatok?

Erre a címre küldj mindenféle kérdéseket nekünk: hello@kollektiva.eu

Írtunk egy brutálhasznos , ingyenes e-bookot a témában.

Érdekel?

Játékosítás kezdőknek (vállalkozás verzió)

Készítettünk egy e-bookot a gamificationről azért, hogy te ne csak értsd, de használni is tudd a munkádban. Hova küldhetjük?

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Az adatvédelmi nélkül sajnos nem lesz az igazi.
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Vigyázunk az adataidra. Adatkezelési tájékoztatót itt.

Játékosítás kezdőknek (oktatói verzió)

Készítettünk egy e-bookot a gamificationről azért, hogy te ne csak értsd, de használni is tudd a munkádban. Hova küldhetjük?

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Az adatvédelmi nélkül sajnos nem lesz az igazi.
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Vigyázunk az adataidra. Adatkezelési tájékoztatót itt.