A viselkedés tervezhető - tanuld meg hogyan

Lépj be a legátfogóbb gamification és viselkedéstudományi programba, a Kollektíva Akadémiájára

Nem vásárolnak a látogatók?

Átkattintanak a honlapodra/webáruházadba, de be is zárják pár másodperc múlva? Lehet, hogy már megvettél rengeteg “ez a tuti vevőszerző/megtartó módszer”-anyagot, de ott őrlődsz a kérdéssel, hogy melyiket használd.

Nem figyelnek oda a diákok?

Amikor végre azt hiszed, hogy felkeltetted a diákok figyelmét, passzív arcokat látsz és nem végzik el a feladatokat? Mennyire hasznos lenne, ha megszerezted a figyelmét, akkor elvégezzék a feladatokat és rájöjjenek, hogy milyen könnyen megtanulták az anyagot?

Nem térnek vissza a felhasználók?

Letöltik az appodat, de egynél többször meg sem nyitják? Te órák százait dolgoztál a szoftveren vagy a honlapodon, és pártíz másodperces sessionöket töltenek csak a felhasználók veled. Ha nem emlékezteted őket, akkor alig használnák a cuccodat.

Mindketten tudjuk, hogy hiába működik minden folyamat megfelelően, az gyakran nem elég

Ha megszerzed a vevő / ügyfél figyelmét, akkor ő biztosan végigmegy a tökéletes folyamatodon, ugye? Mindketten tudjuk, hogy erre a válasz NEM. Nem elég, ha megszerzed a figyelmét, ha utána számodra kedvezőtlenül dönt, vagyis nem megy tovább.

Óránként 2000 döntést kell meghoznunk és biztos lehetsz benne, hogy a te cuccodról kell a kétezredik döntést meghozni az órában. Nem még több figyelmet kell szerezned, hanem jobb döntésekre ösztönöznöd az ügyfeleidet.

Megfelelően kell befolyásolnod a döntéseiket. Ehhez pedig meg kell tervezned a viselkedésüket.

A cuccod úgy viselkedik, ahogy megtervezted. Mi lenne, ha a "játékosaid" is úgy viselkednének, ahogy megtervezted?

A figyelemért vívott háborúban az Akadémia lesz a titkos fegyvered

Egy játékot szívesen kezdünk el, és többnyire végig is szoktunk játszani. Mondhatjuk, hogy a játékoknak 100% körüli a konverziója. Mondanom sem kell: ez magasan veri az összes üzleti, oktatási és apphasználati folyamatot.

A játékoknak évezredes előnyük van abban, hogy szórakoztassanak és irányítsák a figyelmünket. Mi lenne, ha kölcsönöznénk belőlük néhány mechanizmust a saját folyamatainkba? Ezt hívjuk gamificationnek, és ez az egyik alapja az Akadémia nevű előfizetésünknek.

Játékosított közös utazás a gamificationben:
ez a Kollektíva Akadémiája

Ez az Akadémia az Akadémiák mögött

Az Akadémia egy zárt felületű honlap,

amihez havi előfizetéssel lehet hozzáférni

Mivel félelmetesen sok szakmai anyag lesz fent, két dolgot teszünk:

A nulladik pillanattól kezdve megfogjuk a kezed

Végigvezetünk alapozó és haladó kurzusokon, illetve a többi, folyamatosan bővülő tartalmunkon (erről lentebb fogsz olvasni). A tapasztalatokat, kérdéseket, ötleteket pedig egy zárt Facebook csoportban beszéljük át, ahol csak Akadémia-tagok lesznek.

Játékosítjuk a teljes Akadémia-élményedet

Néhány apróság (valójában komoly technikai varázslat):

  • tartalomfogyasztással pontokat szerezhetsz, amivel szintet lépsz
  • minél magasabb szintű vagy, annál több tartalomhoz férsz hozzá
  • egyéni és csoportos küldetéseken vehetsz részt, hogy még mélyebb szakmai tudásod legyen
  • időnként különleges kihívásokat is teljesíthetsz, ahol a meglévő tudásodat próbálhatod ki a gyakorlatban
  • a jelvényekről és a meglepetésekről ne is beszéljünk

Fedezd fel, hogyan teheted játékkal és tudománnyal hatékonyabbá és érdekesebbé a világot

Nyereményjátékok, sorsolás, törzsvásárlói rendszerek, tippelős feladatok – ezekkel az alapvető technikákkal már biztosan találkoztál.

Az Akadémián olyan ötleteket és módszereket találsz, amiket

  • infotermékes vállalkozások (például előfizetéses rendszert üzemeltetők),
  • marketing tervezők és kivitelezők,
  • offline szolgáltatók (például nyelviskolák),
  • UX-esek, CX-esek, és
  • digitális termékeket fejlesztők

alkalmaznak napi rendszerességgel a saját munkájukban.

Ez mind a tiéd (kortyolj egyet a kávédból, mert ez kemény lesz)

Amikor csatlakozol az Akadémiához, az olyan lesz, mintha egy brutálisan részletes IKEA összeszerelési útmutató szereznél meg. Ráadásul nem csak 1-2 extra csavart kapsz mellé, hanem egy komplett szerszámosládát:

Részletes módszertani útmutatókat kapsz

Így könnyebben tudod megvalósítani a játékosított ötleteidet/projektjeidet, mert lépésről lépésre tudod ezeket követni.

Ha például szeretnél jelvényeket osztani a játékosaidnak, akkor felcsapod a Jelvények tervezése útmutatót. Először végiggondolod, hogy milyen cselekvéseket szeretnél jutalmazni, ezek a jelvények négy kategóriájából melyikbe esnek, aztán pontosan megfogalmazod, hogy mit kell a megszerzéshez teljesíteni. Ezután pedig az ajánlott linkek segítségével gyorsan meg is tervezed a jelvényeket, és jöhet az élesítés.

Hozzáférsz ~100 gamification mechanizmushoz

Ez lesz a kedvenc részed az Akadémián. Egy átlagos gamification-érdeklődő megáll a “pontok-jelvények-ranglisták” ismereténél, és csak ráncolja a homlokát, amikor újfajta jutalmakat kell kitalálnia, hogy a játékosai ne unják meg a dolgokat.

Te ekkor hátradőlsz a székedben, megnyitod a Mechanizmusok oldalt az Akadémián és kedvedre böngészel a közel 100 mechanizmus leírása között.

Tegyük fel, hogy szeretnéd izgalmasabbá tenni az egyik folyamatodat. Felmész a Mechanizmusok oldalra és rászűrsz a Kiszámíthatatlanság motivációhoz tartozó elemekre. Már gőzerővel kattog az agyad, hogy éppen zsákbamacskát használj vagy easter egg-típusú jutalmat. Felhasználási tippeket is kapsz a leírásokban, sőt más mechanizmusokkal való kombinálási javaslatokat is.

Hozzáférsz ~50 kognitív jelenség leírásához

Az agyunk trükkös szerkezet, próbálja segíteni, támogatni, gyorsítani a gondolkodásunkat mindenféle kerülőutakkal.

Ezek a kerülőutak viszont néha nem a legjobb, leglogikusabb döntést hozzák meg, ezért vagyunk irracionálisak. Te azt várod, hogy a kiváló ajánlatodat átgondoltan, logikusan értékelve fogják megvenni. Ez sajnos egy alternatív valóság lenne, nem a miénk.

Ezeket a kerülőutakat hívjuk kognitív torzításoknak, és mindenkire hatással vannak (igen, rád is, és ha most azt gondoltad, hogy biztos nem, annak a jelenségnek a neve visszafelé elsülés-hatás, angolul backfire effect).

Ha ismered ezeket a torzításokat, akkor hatékonyabban tudsz másoknak segíteni tényleg a legjobb döntést meghozni.

Az Akadémiában nem az a legjobb, hogy kezdő és haladó szintű anyagokat találsz meg rendszerezve, tanulási utakba rendezve. Nem is az, hogy egy zárt Facebook csoportban tudsz tanácsot és visszajelzést kérni a projektjeidről. Azt már meg sem említem, hogy a több témát érintő anyagokat videokurzusként is megnézheted.

Az Akadémia legnagyobb előnye az, hogy téged jobb szakemberré tesz: érteni fogod a "dolgok mögötti dolgokat"

miért hatásos egy marketingszöveg

miért lelkesednek a tanulásért az emberek

hogyan szeretnek bele egy applikációba

Hejhó, Ádám vagyok a Kollektívától,

és én állítottam össze az Akadémia anyagait a hozzád hasonló „konverzióhuszárok” igényei alapján.

Mélyen hiszem azt, hogy játékokkal és tudománnyal a világ hatékonyabbá ÉS érdekesebbé tehető. Mivel itt vagy, azt hiszem, hogy ebben hasonlítunk.

2016 óta segítek magyar vállalkozásoknak hatékonyabbá és érdekesebbé tenni a termékeiket és szolgáltatásaikat. Így a kampányok jobban konvertálnak, több visszajelzés érkezik a vásárlóktól és gyakrabban használják a játékosított programokat a felhasználók.

2018-ban kiadtuk az első és máig egyetlen gyakorlati szakkönyvet a témában magyar nyelven. Mára már többszáz szétjegyzetelt példányt forgatnak napi rendszerességgel az ügyfeleink – a tervezésben ennek a könyvnek nincs párja. Te pedig fix ajándékként megkapod, ha jelentkezel.

Ezt mondják az Akadémiáról az Akadémisták

Az Akadémiához 2020. december 9-ig tudsz csatlakozni (értsd: komoly döntés, nem kell elsietned):

nap
óra
perc

Ilyen (lenne) a matek az Akadémián

Jelenleg 4 kurzusunk van fent, összesen 4 óra 58 percnyi menetidővel

➡ 9.900 Ft/kurzus átlagáron ez 39.600 Ft

50+ mechanizmus leírás (folyamatosan bővül), ~50 kognitív torzítás leírás (folyamatosan bővül)

➡ 15.000 Ft

11 óra 11 percnyi live adás, ahol az Akadémisták kérdéseire válaszolok (18 db videó)

➡ 20.000 Ft/óra konzultációs díjjal számolva 220.000 Ft

88 blogbejegyzés (interjúk, esettanulmányok, szakmai leírások)

➡ egy 10 cikkes magazin darabja 1990 Ft-on, ez 9 példányra 17.910 Ft

292.510 forint az értéke ennek a csomagnak - és ennek a töredékéért előfizethetsz

Hogyan működik az előfizetés?

A lenti űrlapot kitöltöd, a biztonságos SimplePay felületen a bankkártyáddal kifizeted az első havi díjat (6.350 Ft), és a felület titkosítva eltárolja a kártyaadataidat (senki sem fér hozzá).
 
Egy hónap múlva a Simple automatikusan levonja ugyanezt az összeget ugyanerről a kártyáról, így automatikusan, fáradtság nélkül fogod fizetni az Akadémia tagságodat, amíg le nem mondod.
 

Ha már nem akarsz tag lenni, két kattintással lemondhatod. Gyors, egyszerű és biztonságos megoldás, a bankkártya-adataidhoz nem férünk hozzá.

292.510 Ft egyben vagy
6.350 Ft havonta?

Az Akadémián kívül nincs még egy ilyen magyar nyelvű, tudással brutálisan kibélelt gamification képzés és tudástár. Emiatt akármekkora összegre belőhetnénk, de nekünk az a fontos, hogy minél többen megismerjék ezt a viselkedés alapú mindsetet.

És mivel te ilyen elhivatott vagy: ha előfizetsz az Akadémiára, ingyen megkapod a Gyakorlati játékosítás könyvünket (5.990 Ft értékben).

Gyakran ismételt kérdések

Ha most kifizetem kártyával a 6350 Ft-ot, akkor egy hónap után mi lesz?

Ha most kifizeted az egyhavi díjat, akkor az űrlapon szereplő információkat elfogadva engedélyezed a rendszernek, hogy eltárolja titkosítva a kártyaadataidat. Ezért havonta egyszer ugyanezt az összeget automatikusan terheli a kártyádra, mint a következő havi tagdíjat.

Ha nem akarom tovább fizetni a havidíjat, mit csináljak?

Az Akadémia honlapon lévő profilodnál van egy “Előfizetés lemondása” gomb. Ezt megnyomod, és kész.

Így a következő havi díjat már nem fogja levonni a kártyádról, és a fordulónapig hozzáférsz az előfizetői anyagokhoz.

Ha most lemaradok a csatlakozáskor, hogyan lehet mégis tag?

Egy évben négyszer nyitjuk meg az Akadémia csatlakozást. Ennek szervezési okai vannak: bizonyos programokat, eseményeket és lehetőségeket kizárólag az újaknak adunk, és ha egyszerre, időközönként jön egy új csoport, könnyebb ezt leszervezni.

Kezdőknek vagy haladóknak ajánlott inkább az Akadémia?

A rendszer lényege, hogy a bevezető anyag megtekintése után vagy szabadon barangolsz a blogbejegyzések között (ha haladóbb vagy), vagy kézen fogjuk a kezed és az egymást követő videokurzusok ajánlott sorrendjében haladsz előre kezdőként.

A könyv is benne van az első havi tagdíjban?​

Igen. Minden Akadémia regisztrációhoz fizetés után ingyenesen elküldjük a Gyakorlati játékosítás könyvünket.

Más kérdésem van, hova írhatok?

Erre a címre küldj mindenféle kérdéseket nekünk: hello@kollektiva.eu

Játékosítás kezdőknek (vállalkozás verzió)

Készítettünk egy e-bookot a gamificationről azért, hogy te ne csak értsd, de használni is tudd a munkádban. Hova küldhetjük?

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Az adatvédelmi nélkül sajnos nem lesz az igazi.
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Vigyázunk az adataidra. Adatkezelési tájékoztatót itt.

Játékosítás kezdőknek (oktatói verzió)

Készítettünk egy e-bookot a gamificationről azért, hogy te ne csak értsd, de használni is tudd a munkádban. Hova küldhetjük?

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Az adatvédelmi nélkül sajnos nem lesz az igazi.
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Vigyázunk az adataidra. Adatkezelési tájékoztatót itt.