MódszertanOktatás

Olyan ez a blogbejegyzés, mint a nyuszika és a sapka. Ha még nem voltál állásinterjún, akkor azért, ha már voltál, akkor azért, ha interjúztató vagy, akkor azért olvasd el.

Elég sokkoló lehet, ha elmész egy meghallgatásra, és neked szegezik a kérdést: Coca-Cola vagy Pepsi? Persze nem azt kérdezik, hogy mit kérsz inni, hanem hogy melyiket preferálod. Egy ilyen kérdéssel nem csak kizökkenteni próbálnak a magabiztosságodból, hanem azt is tesztelik, hogy milyen gyorsan reagálsz váratlan helyzetekre. Ha már a kólagyárosoknál járunk, szeretném megemlíteni, hogy például a Coca-Cola játszotta el a náluk felvételizővel, hogy az elbeszélgetésen az egyik HR-es szívrohamot kapott. Bizony ez is arra való, hogy lemérjék azt, ki mennyire használható számukra. Kimozdítanak a komfort zónádból.

De ne álljunk meg ennyinél, a Heineken egészen odáig ment, hogy állítólagos öngyilkost kellett mentenie a jelentkezőnek (3:36):

Tesztelik a dobozon kívüli gondolkodást

Aki rakott már ki valaha Rubik kockát, tudja, hogy nem oldalanként, hanem soronként kell haladni vele, olvastunk már rá példákat, hogy így interjúztattak. A megoldási metódus viszont sok helyen elérhető, így más megoldásokhoz nyúltak.

Biztos találkoztatok már ti is az alábbi kérdéssel (ha nem, a bejegyzés végén ott a megoldás, ne görgess le, ha magadtól akarsz rájönni):

A képen látható 9 pontot kösd össze 4 egyenes vonallal úgy, hogy nem emeled fel a tollat a papírról és nem haladsz visszafelé ugyan azon a vonalon, amit már megrajzoltál.

jatek

 

 

 

 

Aztán ott vannak a trükkös kérdések:

Hogy raksz be egy elefántot a hűtőbe? Vagy, ami személyes kedvencem:

Mész az autóddal az éjszaka közepén és meglátsz a buszmegállóban három alakot. Az egyikük egy öreg hölgy, aki segítség nélkül biztos meghal. A másik a legjobb barátod, aki egyszer megmentette az életedet, és álmaid nője/pasija. Az autód két üléses. Kit mentesz meg?

Ezekre a kérdésekre is mind fel kell készülni, hiszen minél több az álláskereső, annál több jelentkezőből kell válogatni a munkaadónak. Sok esetben a diploma és a Colgate mosoly már nem elég, rátermettnek kell lenni.

Megoldások

A hogyan rakd az elefántot a hűtőbe: Kinyitod az ajtót, berakod az elefántot, becsukod az ajtót.

Autós példa: a legideálisabb megoldás ha megállsz, kiszállsz a kocsiból és odaadod a kulcsot a barátodnak, aki beviszi a nénit a kórházba. Te pedig megvárod a következő buszt álmaid nőjével/pasijával.

No és a négyzet:

sch9_mo

Mindegyik esetben az a trükk, hogy nem osztanak meg veled minden információt, így az agyad a legjobb tudása szerint pótolja ki az üres részeket. Az elefánt lehet kicsi, vagy a hűtő nagy. A kocsidat nem muszáj neked vezetned. A vonalaknak pedig nem kell az általad elképzelt négyzeten belül maradni. Erre mondják, hogy dobozon kívüli gondolkodás.

Ha tetszett az írás jelezd hozzászólásban, ha nem értesz egyet, indíts vitát! Ha kiegészítenéd, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén.