OktatásVezetésCsoportszerepek

csoportszerepek

Visszatekintés

Sorban haladva, az első bejegyzésünkben bemutattuk, hogy mik azok az Apollo Teamek és hogy miért nem működhetnek megfelelően, melyet soron követett a személyiségtípusokat és csoportkreativitást taglaló bejegyzésünk. Elérkeztünk a legfontosabb témához, mik is lehetnek pontosak a csoportszerepek Belbin szerint. A sorrend, amelyben feldolgozom a csoportszerepeket nem  a csapatban betöltött fontosság alapján rangsorolja a szerepeket. Minden szerep különleges a maga nemében.

Csoportszerepek:

Vállalatépítő

A vállalatépítői tulajdonsággal rendelkező emberek legerősebb jellemzői a konzervativitás, a kötelességtudat és a kiszámíthatóság. Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy jó szervező és gyakorlatias. Mindemellett a kemény munkához van hozzászokva, valamint fegyelmezett. Ezen csoportszerephez tartozó apró hiba például az új ötletekre való fogékonyság hiánya, valamint a rugalmatlanság. Fontos tulajdonsága, hogy a vállalat érdekében dolgozik, nem pedig a saját érdekeit tartja szem előtt. A vállalat célkitűzéseit azonosítja a sajátjaival, így téve személyessé őket.

Elnök

Az elnökök nyugodtak, magabiztosak és kellő önuralommal rendelkeznek. Pozitív tulajdonságuk, hogy célorientáltak, valamint képesek mindenkit előítéletek nélkül, pusztán érdemeik alapján, objektíven megítélni. Általában az elnök típusú csoportszereplők hadilábon állnak a kreativitással. Ha szinonimát akarnánk keresni a csoportszerepre, azt mondanánk, hogy “menedzser”. Képes a rendelkezésekre álló erőforrásokat megfelelően elosztani és felhasználni, tudja, hogy hogyan kell az embereivel bánni, ugyanakkor mindig ura tud maradni a helyzetnek.

Serkentő

Ők a fentebb leírtakhoz képest nagyon aktívak, dinamikusak és egy kicsit ideges típusúak. Ők azok, akik a hajtóanyagát adják az egyes csoportoknak, ugyanis örök ellenségük a cselekvésképtelenség valamint a hatékonyság hiánya. Felfokozott ritmusukból adódóan könnyen ingerültté és agresszívvé válnak valamint a türelem sem tartozik az erényeik közé. Az elnök mellett ez a másik csoportszerep amely képes arra, hogy vezesse és a hátán vigye a csapatot, azonban nem minden szituációban megfelelő, ha ők vezetnek. Míg az elnökök a csoport hatékony irányításával tudják befolyásolni az eredményeiket, addig a serkentők lendületükkel ösztökélik a csoport tagjait egyre jobb eredményre.

Palánta

Más néven akár ötletgyártónak is hívhatjuk, aki mindig az új utakat keresi, komoly gondolkodású és individualista. Ő kifejezetten a szellem embere, képzeletgazdag és hatalmas tudása van. Mindemellett kiváló értelmi képességekkel van megáldva. Hajlamos elrugaszkodni a talajtól és nem sűrűn törődik a részletekkel és a formaságokkal. A palánták képességeit akkor lehet a leghatékonyabban kiaknázni, ha megfelelő szerepet és teret kap gondolatai kibontakoztatására, de emellett folytonosan a kitűzött cél megvalósításának irányába terelgetik, nem engedve, hogy földtől elrugaszkodott gondolatok foglalják le.

Forrásfeltáró

Akik forrásfeltáró kompetenciákkal rendelkeznek azok legnagyobb százaléka extrovertált, kommunikatív és érdeklődő típusú ember. Mindig jól értesültek és a kapcsolatuk a csoporttagokkal nekik a legerősebb. Az érdeklődésüket nehéz fenntartani, mivel a kezdeti lelkesedésük hamar alábbhagy. A forrásfeltárók azok az üzleti vezetők, akik soha nincsenek az irodájukban, vagy ha mégis, akkor telefonálnak. Ismernek minden trükköt és tudják, hogy az adott problémával kit kell megkeresni és mi lehet a megoldás.

Helyzetértékelő

A neve elég jól leírja, hogy milyen is egy helyzetértékelő. Megfontolt, jobbára érzelmek nélküli döntéseket hozó, józanul ítélő ember. Pozitív tulajdonságai közé tartozik továbbá, hogy gyakorlatias és előrelátó. Problémát jelenthet náluk az, hogy könnyen válnak alulmotiváltá, valamint másokra sem hatnak inspirálólag. A helyzetértékelő a külső szemlélő számára unalmasnak, száraznak és kritikusnak tűnhet, azonban a csoportszerepek közül ő az aki a legalkalmasabb arra, hogy nagy horderejű döntéseket meghozzon.

Csapatjátékos

A csapatjátékosok a forrásfeltárókhoz hasonlóan társas hajlamúak, tele vannak jóindulattal, azonban érzékenyebben is reagálnak az egyes csoportszerepekre. Nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy erősítsék a különböző csoportszerepek közti kohéziót. Valós veszély számukra azonban a kritikus döntések meghozatala, ilyenkor határozatlanok tudnak lenni. Az olyan csoportokban, ahol csapatjátékos is részt vesz a munkában, sokkal olajozottabban mennek a dolgok, elősegítik az együttműködést és a jobb munkamorált. A nehezen kezelhető csoporttagokat a csapatjátékosok leleményes közreműködése által konfliktusmentesen lehet munkára bírni.

Megvalósító

Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk szót a megvalósítókról, akik precíz, rendszerető és lelkiismeretes emberek. Minden esetben a tökéletesre törekednek és nem hagynak semmit sem befejezetlenül. Ebből kifolyólag nehéz átállni nekik másik munkafolyamatra, egészen addig, amíg az előzőt be nem fejezték. Hajlamosak elveszni a részletekben. Ha egy megvalósító is tagja a csapatnak, akkor borítékolható, hogy nem fogják elvesztegetni az idejüket. A megvalósító erre törekszik. Nem csak önmaga, hanem az egész csoport érdekében teljesít. A dolgok véghezvitelének képessége olyan érték, amelyet érdemes kellően megbecsülni.

Esemény

A csoportszerepek kitárgyalásával elérkeztünk blogsorozatunk zárásához. Jómagam mindig is úgy gondoltam, hogy az elméleti anyagot nem elég elolvasni, ki is kell próbálni. A Belbin könyv esetén lehetőséget szeretnénk adni olvasóink számára, hogy jó hangulatban, kötetlenül, kitölthessenek egy önértékelő tesztet, így feltárva a bennük rejlő csoportszereplőt. Ugyanezen esemény alkalmával beszélni fogunk arról, hogy a fenti csoportszerepek milyen kombinációja alkalmas siker elérésére, illetve melyek azok, amelyek egymással  működésképtelenek.

[hr]

Az esemény időpontja: 2016.09.28. szerda 19:00-21:00

Az esemény helyszíne: Veszprém, Egyetem utca 12. Központi Kollégium konferenciaterem

Létszámkorlát: minimum 5, maximum 30 fő.

Amit hozz magaddal: Jókedvet és a kedvenc tolladat.

[hr]

Ha részt szeretnél venni az eseményen akkor az alábbi linken jelentkezhetsz:

JELENTKEZÉS