MódszertanProduktivitás

Előfordult már veled, hogy eszedbe jutott egy remek gondolat, elméleti fejtegetés, gyakorlati megoldás, vagy egy céges példa? Bárcsak kereshető lenne, hogyan is szólt pontosan, de melyik könyvben olvastam? Könyv volt egyáltalán, vagy valahol a neten botlottam bele?

OFFLINE – Legyél te a címkekirály!

Azaz a Tag Meister! (Nem ez nagyon gagyi, többet nem használom. Ne legyél Tag Meister.) Előfordul, hogy egy könyvben megkapó idézetek vannak, ezeket két módon lehet egyszerűen jelölni (vonatkoztassunk el a szamárfül szintű origamitól):

1. destruktív: kiemelővel rámegyek

2. óvatos: kis post it darabokkal megjelölöm

Többféle címkét is használhatsz egy könyvben. Ezek jelölhetik a különböző szerzők részeit, témaköröket, vagy akármilyen tetszés szerinti felosztást alkalmazhatsz. Példaként A magyarázás művészete könyvemet mutatom meg. Hozzávalók: könyv, címkék. Ebben a könyvben 3 színű címkét használok: 1 az elméleti dolgok jelölésére, 1 a gyakorlati dolgokéra, és 1 a példákéra. (Jó tanács: a könyv első lapjára célszerű beragasztani 1-1 cetlit minden színből és ráírni, hogy milyen kategóriát jelöl)

tagmeister_01

A cetlis megoldás használatánál is van lehetőség ceruzával aláhúzni, vagy megcsillagozni a cetlihez vonatkozó részeket. Ennek akkor van értelme, ha az egyik típusú cetlit ki akarod emelni, és nem a lapok külső élére ragasztod őket, hanem a tetejére. Én egyszerűen azon a bekezdés mellé teszem a cetlit, amelyiket jelölni szeretném. Használat közben így fest a könyv:

Így lesz a könyv kereshető

Könyvek esetében a címkézés csak az első lépés, hiszen a célja az, hogy a végigolvasás után ki tudjam gyorsan jegyzetelni a lényeget. A címkékkel pedig már előre hierarchiába szerveztem a tartalmat, és ha kell, akkor csak az elméleti résszel foglalkozom, vagy csak a gyakorlattal. Ha egy előadásra készülök, akkor pedig a történeteket tudom gyorsan végigpörgetni.

ONLINE – Kereshető technológia

Erre több megoldásom is van. Egyrészt tele van a könyvjelzősávom a böngészőben. Mappák tele almappákkal. Ha el akarok tenni egy honlapot későbbre, akkor Ctrl + D, kikeresem a megfelelő mappát, és már kész is. Tipp: ha helyet akarsz spórolni, akkor a könyvjelző mentésekor a link megnevezését hagyd üresen. Az úgynevezett favicon (a böngészőlapon az a kis kép a honlap neve mellett) is el lesz mentve, és általában arról is felismersz egy-egy oldalt. Ez egy social media-csoportnál bejön, de ha például egy receptgyűjtő oldalról mentesz el több receptet, akkor nem javaslom.

bongeszosav

Másrészt ott az Evernote program. Próbáld ki, tényleg. Olyan, mint egy digitális jegyzetfüzet: linkeket, képeket, szövegeket, videókat menthetsz el, kommentelhetsz, csoportosíthatsz, és még ezerféle funkciója van. És mindezt szinkronizálva az összes eszközöddel.

Ha gyerekkorodban gyűjtöttél bogarakat és ki is szúrtad őket egy parafatáblára, akkor a te befutód a Pinterest lesz. Nem csak egyszerű képeket lehet külön táblákra (board-okra) rendezni, hanem bármilyen hivatkozást is képes behúzni. Egy próbát megér szerintem (engem itt találsz meg: kattide).

Következtetés

Vekerdy Tamás egy beszélgetésében azt javasolta, hogy olvassunk el havonta egy könyvet. Utazás közben, lefekvés előtt, szakmait vagy szórakoztató irodalmat. Pillanatnyi szórakozásnak és élménynek tökéletes, viszont ha pár nappal később szeretnék pontosan idézni a könyvből, akkor nem is olyan egyszerű megtalálni a keresett részeket.

Kereshető rendszerekkel rendelkezni nagy előny, akár könyvről, akár online tartalomról beszélünk. Tartsd mindig rendezetten az anyagaidat, mert a legfontosabbak hajlamosak a legrosszabbkor eltűnni (igen, ez a saját tapasztalatom).

Neked milyen módszered van a címkézésre?

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.