MódszertanVezetés

Kritika

Nem csak a mesebeli ogrék olyanok, mint a hagyma. Az emberek is rétegesek, és nagyon is érzékenyek arra, hogy a kritikát hogyan fogalmazzák meg irányukba. Nézzünk a kritika egy gyakorlati példáját:

Az alábbi mondatokat állítsuk sorrendbe aszerint, hogy mennyire sértőek:

  1. A kijelentéseid gyakran nem tükrözik az igazságot.
  2. Te nem tartod sokra az őszinteséget.
  3. Te hazug vagy.
  4. A tegnapi megbeszélésünkön te nem mondtál igazat.
  5. Az őszinteség nem tartozik az erősségeid közé.

Talán a legsértőbbet a legkönnyebb kiválasztani. A (3) mondat lesz a sor végén. Az ellenpólusa, ami a legkedvesebb a (4) mondat. A kettő között sokat változhatnak a vélemények, de általában a végső sorrend a következő: (4)-(1)-(5)-(2)-(3)

 

A  kör a személyiségjegyek határait mutatja. Ez az ábra fog segíteni abban, hogy melyik mondat hova is tartozik. Minél beljebb haladunk a körön belül annál sértőbb egy kritika. A (4) kritika egyszerű tényeket közöl, ezért tűnik a legkönnyebben emészthetőnek. a (2) már a viselkedésünkre tett kritika, ami egyből érzékenyebbé teszi az embert a hallottakra. Ha pedig a belső 3 kört érintjük, akkor azt a fogadó fél már támadásnak éli meg.

 

Ha építő jellegű kritikát szeretnénk megfogalmazni, törekedjünk arra, hogy a kör külső két cikkelyén maradjunk. Ha viszont szeretnénk megsérteni valakit, akkor mindenképpen haladjunk befelé a kör belseje felé. Minél beljebb megyünk, annál sértőbbek leszünk.

Dicséret

Mi a nehéz a dicséretben? Hogy szinte sosem alkalmazzuk. Pedig alapvető dolog. A kritikával sokkal többször és konkrétabban élünk, mint a dicsérettel. Ha egy program értékelésénél a pozitív és negatív pontokat kell felsorolni, általában az első dolog amit kitöltünk az a kritika és csak utána gondolkodunk el azon, hogy mi is volt benne a pozitívum. Szóban meg még ennyit sem dicsérünk. “Szerintem jól sikerült” “Jó volt”. Ez nem dicséret.

Nézzünk egy újabb példát a kritika alapján:

  1. Te vagy a legjobb rendezvényszervező a csapatban.
  2. Remek a szervezőkészséged.
  3. A tegnapi program szervezése remek volt.
  4. A tegnapi programon kiválóan kezelted a felmerülő problémákat.
  5. Számodra úgy látom a tökéletesen megszervezett program a minimum.

Sorrend: (3)-(4)-(2)-(5)-(1)

A dicséretet időben és konkrét eseményhez érdemes kinyilvánítani, hogy az érintett személy tisztában legyen vele, miért is dicsérték meg. Egy jó dicséret természetesen több mint egy mondat, de mindig tényekkel kezdjük. Majd egy példán vezessük le miért is dicsértük meg.

“Az oklevelek hiányából adódó problémát gyorsan és precízen tudtad orvosolni. Így a csapat többi tagja foglalkozhatott a program lebonyolításával, ami számomra is nagy megkönnyebbülést jelentett. Köszönöm a segítséget!”

Vigyázzunk azonban a dicsérgetéssel, hiszen egy eltúlzott dicséret (1) a hallgatóság körében irigységet, míg a fogadóban éppen ezért kellemetlen érzéseket válthat ki.

Összegezve e fent leírtakat: Kritikát és dicséretet megfogalmazni mindig érdemes, azonban tudni kell mindkettő határait. Senkit nem szabad a porig alázni egy-egy megkérdőjelezhető ötlet miatt és nem is érdemes az egekig magasztalni bárkit a munkája kiváló elvégzéséért.