Vezetés

Egy jó vezető tudja, hogyan gyűjtsön maga köré embereket, és hogyan tartsa meg őket, mint csoport. Egy jó vezető tudja, hogyan legyen hatással másokra. Te jó vezető vagy? Drew Dudley, a Torontói Egyetem Leadership Development vezetője beszélt erről és a nyalókás pillanatokról a TED-en.

Te éltél már át ilyen „nyalókás” élményt? Egy pillanatot, amikor valaki mondott vagy tett valamit, ami alapvetően megváltoztatta a gondolkodásod vagy az életed? Mi ezeket a módszereket keressük: hogyan szervezz csoportot, hogyan kezeld őket, hogyan add át a gondolataid, hogy mások megértsék, és maradandó hatást váltsanak ki, és hogyan alakíts közösséget egy csoportból. Egy Kollektívát.

A nyalókás történet:

Egy kis egyetemre jártam, a Mount Allison Egyetemre Sackvillben, New Brunswick megyében. és az utolsó napomon egy lány lépett oda hozzám, és azt mondta: „Emlékszem az első napra, amikor találkoztam veled.” és elmondott egy történetet, ami négy évvel korábban történt.

Azt mondta: „Az iskolakezdés előtti napon, egy hotelszobában voltam édesanyámmal és édesapámmal, és meg voltam rémülve. Annyira meg voltam győződve arról, hogy nem tudom végigcsinálni, és nem vagyok kész az egyetemre, hogy zokogni kezdtem. Anyu és apu bámulatosak voltak. Azt mondták: “Nézd. Tudjuk, hogy félsz, de azért menjünk el holnap. Menjünk el az első napra és ha bármikor úgy érzed, hogy nem tudod végigcsinálni, semmi gond, csak szólj, és hazaviszünk. Szeretünk bármi is történjen.”

A lány így folytatta: “Így elmentem másnap, és amikor a sorban állva, a beiratkozásra készülődtünk, körülnéztem, és egyszerűen tudtam, hogy nem leszek képes rá. Tudtam, nem vagyok kész erre. Tudtam, hogy fel kell adnom.” Majd így folytatta: “Meghoztam a döntést, és abban a pillanatban hihetetlen nyugalom vett erőt rajtam. Anyámhoz és apámhoz fordultam és azt mondtam, hogy haza kell mennünk, majd ugyanabban a pillanatban kiléptél a Hallgatói Egyesület épületéből a legidétlenebb kalapot viselve, amit valaha láttam.”

„Őrületes volt! Volt nálad egy nagy tábla, ami a Shinerama-t reklámozta, ami egy cisztás fibrózis ellen küzdő hallgatói szervezet.” – a jótékonysági szervezet, aminél évekig dolgoztam – Volt nálad egy vödör, tele nyalókával. Körbejártál, nyalókát osztogattál a sorban állóknak és a Shineramáról beszéltél. Aztán odaértél hozzám, és megálltál előttem, rám bámultál. Hátborzongató volt.”

„Aztán a mellettem álló srácra néztél, és mosolyogva belenyúltál a vödörbe és kivettél egy nyalókát, majd odanyújtottad neki és azt mondtad: „Ezt a nyalókát a melletted álló csodaszép hölgynek kell adnod.” A lány hozzátette: „Én még soha életemben nem láttam senkit olyan gyorsan, annyira zavarba jönni. Répavörös lett, és rám sem mert nézni. Valahogy így felém nyújtotta a nyalókát.”

“Annyira rosszul éreztem magam emiatt, hogy elvettem a nyalókát, és ahogy ezt tettem, zord kifejezés ült az arcodra, és a szüleimre pillantva azt mondtad: “Most nézzék meg! Nézzék meg! Első nap távol az otthonától és már édességet fogad el egy idegentől!” Majd így folytatta: “Mindenki feloldódott. 5 méteres körben mindenki hahotázott. Tudom, hogy ez ciki, és nem tudom miért mondom el ezt neked, de abban a pillanatban, amikor mindenki nevetett, tudtam, hogy nem adhatom fel. Tudtam, hogy pont ott vagyok, ahol lennem kell, ahol otthon vagyok.

Azután a nap után a következő négy évben nem beszéltünk egyszer sem, azonban hallottam, hogy elmész és el kellett jönnöm, hogy elmondjam, rendkívül fontos ember vagy az életemben és hiányozni fogsz. Sok szerencsét!”

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.