Beszéd

Van bakancslistád? Mikor teljesítettél róla utoljára valamit? Én november végén. November végéig reméltem, hogy egyszer lesznek olyan gondolataim, amikre mások figyelnek, amik elindítanak valamit. TEDx-gondolatok. Erre a egyik legjobb hely az országban a TEDxYouth@Budapest, és volt szerencsém előadni rajta. Ez a bejegyzés az első harmada ennek az utazásnak.

tedx_01_01

Miért a TEDx?

TED-előadást először egy egyetemi órán láttam. Aztán otthon megnéztem még egyet. És még egyet. És még párat az azóta eltelt évek során. Lenyűgözőnek találom azt, hogy valaki annyira lebilincselően képes beszélni és beszélgetni a saját témájáról, szakterületéről, hogy a hallgatósága csillogó szemű odaadással figyeli (Csodálom, hogy a kenrobinson-ozás vagy a hansrosling-ozás még nem váltak fogalommá. De fogadjunk, hogy ma már instáztál, ugye? UGYE?). Ez az igazán nagyszerű ötletek és előadók sajátja. Ha a nagyszerű ötlet és kiváló előadó találkozik, abból bizony TED-előadás lesz. Ki nem szeretne olyan gondolatokkal rendelkezni, amire mások figyelnek? Én szeretnék. Azt érezném, hogy érdemes azzal foglalkoznom, amiről beszélek. Emiatt került fel a bakancslistám élére, és maradt ott évekig.

A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket a non-profit The Sapling Foundation rendez. A konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. (Wiki)

A TED mára egyre több fiatalt ragadott magával, ám nem csak ők tanulhatnak a nagy gondolkodóktól, mi is tanulhatunk tőlük! Különleges látásmódjuk, érzékenységük, nyitottságuk segíthet más szemszögből látni a világot és magunkat. A TEDxYouth a TED-del szoros kapcsolatot ápoló, mégis különálló új platform, amely a TED szellemiségében gondolkodó és cselekvő fiatalokat mutat be. (TEDxYouth@Budapest)

“A téma az utcán hever, de nem érdemes mindegyikért lehajolni”

Már az egyetemen is nagyon tetszett az a mérnöki gondolkodásmód, amire tanítottak. Szeretem az ügyes megoldásokat, főleg azokat, amelyekhez csak egyszer kell nagyobb munkát befektetni, utána már kis változtatásokkal előkaphatom bármikor. Ez az energiaminimum elve: mindig a legkisebb ellenállás felé kell elmozdulni.

Ezzel egyidőben feltűnt, hogy sok ismerősöm panaszkodik azon, hogy bizonyos feladatok megoldásához ők nem elég kreatívak.

Utálom ezt a mondatot.

Arra tanítottak, hogy ismerjem fel az előttem lévő mintákat, és szerintem a kreativitás pont erről szól. Mások miért nem látnak azon a szemüvegen keresztül, amin én? Vajon a mérnöki módszerek nekik segíthetnek megoldásokat találni?

A hatalmas morfondírozásom közben szembejött velem a 2013-as TEDxYouth@Budapest résztvevői formja. Gondolkodás nélkül kitöltöttem, majd láttam, hogy előadóként is lehetett jelentkezni. Úgy gondoltam, hogy van egy ötletem, amit szívesen elmondanék, de korántsem olyan átgondolt, hogy merjek jelentkezni. Nem para, jövőre veletek ugyanitt!

ted-x-vedd-fel

A folyamat

2014-ben úgy gondoltam, hogy a Tökéletes káosz témába beleillik az én hasonló mintákról szóló ötletem. Leadtam a pályázatot, és láss csodát, behívtak a szervezők. Azonban a személyes elbeszélgetés vége az lett, hogy ez a gondolat még csiszolásra szorul. Milyen igazuk volt! Este lett és reggel; eltelt még egy év.

Ebben az egy évben feltűnt, hogy nem csak a hasonlóság elve adja a trükköt, hanem van még mellette valami turpisság. Technológiai rendszerek modellezése 1. óra: dekomponálás. Ez a részekre bontást jelenti. A célja az, hogy a bonyolultból összetettet csináljunk. Háh, ez kell ide! Messziről jött ember azt mond, amit akar; valahogy bizonyítani is kellene, hogy ezt bármilyen területen lehet használni. Kell egy saját példa!

Amikor idén megláttam a TED előadói jelentkezést, először nem is foglalkoztam vele. “Az élet logikája”, ez se rossz téma. Vajon ebbe beleférne az ötletem? Előszedtem a régi anyagot, és elkezdtem átfogalmazni. Voltak részek, amiket kihagytam, voltak újak, amiket beleírtam. Dilemmáztam a határidőig, hogy leadjam-e egyáltalán. Végül is, miért ne? Legrosszabb esetben nemet mondanak rá.

Néhány nappal később ültem a HVG főhadiszállásán, és a szervezőkkel beszélgettem a pályázatomról és az élet nagy kérdéseiről. Azzal engedtek haza, hogy ha meg tudom fogalmazni egyetlen mondatban a pályázatom fókuszpontját, a legfontosabb gondolatot, akkor átlépünk az “előadójelölt” részbe.

“Ezt a problémát valaki, valahogy már megoldotta”

Ez lett a fókusz, amire Berta Feri mint személyes coach segítségével kezdtünk építkezni. Akkor még csak arra figyeltem, hogy Feri ötletei, kérdései és javaslatai alapján a pályázatból előadásvázlat szülessen. Ez a folyamatnak az eleje, így néz ki a teljes út:

ted_eloado_infografika_full

A folytatásban

Ez az út legeleje, a lehetőség. A következő bejegyzésben a fejlődésről lesz szó, a háromféle felkészítésről, és meg fog jelenni a többi előadó. Lesz itt futás, Tinder, Minder, kiborulás, elborulás, újraírás és újratervezés.