Beszéd

Ez a bejegyzés egy háromrészes hőseposz középső darabja. Itt az első: Így születik egy TEDxYouth előadás I: Irány A-ból B-be! És nemsokára jön a harmadik!

tedx2_00-1024x768

Seneca mondta: Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja melyik kikötőbe tart. Már megvolt az előadás vázlatom és a fókuszom is (“Ezt a problémát valaki valahogyan már megoldotta”). Ez az én kikötőm, de nem ártana, ha nem úszva kellene haladnom, hanem inkább hajóval. A fókuszt megfelelő tartalommal és struktúrával kell támogatni, amihez én mint előadó

  • tudok kapcsolódni,
  • személyes példákat hozhatok rá,
  • és úgy mesélhetem el, mintha egy haverommal beszélgetnék éppen.

Ebben egy coach, Feri segített. Feri nagy varázsló, 5 éve vesz részt az előadók felkészítésében. Az első találkozásunkkor egy asszociációs feladattal nyitottunk, tesztelve azt, hogy az általam meghatározott fókusz összhangban áll-e a belső motivációimmal.

A pszichológiai tesztek egy részét csillagjóslásnak tekintem, elsőre ezzel a feladattal is így voltam (random dolgokból hogyan derülne ki, hogy mi szokott engem felidegesíteni például?). De ahogy beszélgettünk és elemeztünk, Feri megállapításaival nagyrészt egyetértettem. Szeretek közösségekben élni és azokat létrehozni, fontos számomra a tudásátadás, és odáig vagyok és vissza a technológiától (Y-Gen, lebuktam…). Emellett pedig fontos számomra a visszajelzés, anélkül nehezen folytatom a megkezdett feladatokat, és ha nincs flow, akkor nagy eséllyel bele sem kezdek. Ebből próbáltuk kitalálni, hogy mi az a motiváció mag, ami a fókusz mögött lehet.

Öld meg a szerelmeid

Két fő probléma volt a v01-gyel (Verziókontroll volt a beszédemnél. A v10-et adtam elő.): egyrészt úgy hangzott, mintha a katedráról beszélnék. Inkább magyaráztam, mintsem beszélgettem. Másrészt pedig hiányoztam belőle én; kevés volt a személyes történet, nem kapcsolódtam a tartalomhoz eléggé. Ezt nyírbálással és nagymamámmal oldottuk meg.

A szövegben voltak olyan példák, amikkel próbáltam megértetni a részekre bontást. Gondoltam tervezzünk egy nagy reaktort! Követhetetlenül bonyolult volt. Próbáltam hasonlítani egy kuktához, de akkor pedig nagyon elment a főzés irányába. Végül teljesen lecsupaszítottam.

Ismeretlen mérnökséf

Nancy Duarte fogalmazott jól: Kill your darlings, azaz öld meg a szerelmeid! Biztos neked is vannak olyan sztorijaid, amelyeket semmi pénzért nem hagynál ki egy élménybeszámolódból. Nos, ezeknek a történeteknek körülbelül a 80%-a ilyen “szerelem”. Így fájó szívvel, de megszabadultam egy Bödőcs Tibis sztoritól, nagyon sok eccarvútól (ezt termeltem a reaktorban), mérlegegyenletektől – és még mindig követhető, sőt már élvezhetőbb lett. Emellett egy beszélgetésben előkerült egy élmény nagymamámról, amire Feri lecsapott, hogy valahogy csempésszük bele a szövegbe, mert ezen keresztül remekül tudnék kapcsolódni. Megtörtént: ezzel indítottam, és bejött.

Atomjaira szedve

A v05-re Kriszta (főszervező, mindannyiunk anyja a TEDxY-on) és Feri azt mondták, hogy ez már jó lesz, mehetek Danihoz. De készüljek fel, hogy ő atomjaira fogja szedni, és így is lett.

Dani is évek óta részt vesz az előadók felkészítésében mint prezentációs coach. Egy előadónak a tartalmi szerkesztésben és az előadástechnikában tud segíteni, ez pedig mindannyiunkra ráfért. Az első prezis alkalmon találkoztam először más előadókkal: Misivel, Julival és Hunorral. Itt hallottam először tőlük a futás szépségéről, az iszlám félreértettségéről, és egy olyan videóról, amit úgy lapozol, mint egy újságot (WTF? elforgatom a monitort?). Mindannyiunk előadásában voltak gyermekbetegségek (ne billegj, legyél hangosabb, legyél lassabb, legyél gyorsabb, legyen hatásszünet, hol a kezed és a többi). Miután először előadtam, Dani, bólogatott és a következőt mondta: “Jó ez az ív, de variáljuk át.”

A sokféle, egymást követő verziókban nem mindig tudtam, hogy az aktuális logikai ív jó-e. Néha úgy éreztem igen, néha viszont nem. A reaktoros példa még mindig problémát okozott, úgyhogy addig ütöttük, amíg jobb nem lett. Az elején is finomítottunk (a nagymamis sztorin), hogy jobban illeszkedjen a sémák közé (ezen mutattam be a viccek felépítését). Ekkor a következő sorrend volt az elbeszélt témáimnál: A-B-C-D-E. Dani azt javasolta, hogy legyen inkább A-B-D-C-E – sarkított példa, de a lényeg átjön. Kétkedve fogadtam, de kipróbáltam. Ha ezt az ívet néztem, akkor a beszédem így épült fel:

  • bevezetés
  • saját probléma felvetése
  • megoldási módszerek, példákkal alátámasztva
  • saját probléma megoldása az elmondott módszerekkel
  • lezárás

Így volt értelme. Megtartottam ezt a szerkezetet. Emellett már csak apróbb dolgokat javítottunk, jellemzően szóhasználatot, hatásszüneteket. Közben pedig volt még egy típusú tréningünk: a beszéd mellé vizuál is kell (néha), itt jött a képbe Orsi.

Előadás = szó + kép

Nemes Orsi prezentációs tréner, 2013-ban volt előadó a TEDxYouth@Budapesten. Novemberben tartott az előadójelölteknek egy  átfogó workshopot arról, hogy hogyan érdemes a prezidet összerakni, hogy a lehető legjobban támogassa az üzenetedet és előadásodat.

Nekem két gondolat ütötte meg a fülem. Az egyik az volt, hogy alapvető formákból bármi felépíthető, ráadásul jobban járok, ha inkább illusztrálok, mint leírok valamit. Ez a vicc felépítéséről szóló diagramomnál jelentett nekem segítséget.

poen_struktura

A másik gondolat a légzéstechnika volt. Ha nem megfelelő helyre veszed a levegőt, akkor beszéd közben egyszerűen elfogy, és elkezdesz levegő után kapkodni. Emiatt egyrészt megtörik a beszéd dinamikája, másrészt felmegy a pulzusszámod is, ami nem biztos, hogy jó hatással van a teljes előadásra (bezzeg ha meditálsz!). Tehát levegőt mélyre vegyél (hasba), aztán emelkedjen szépen a mellkas.

Ekkorra már az előadók nagy részét ismertem. Elképesztő volt látni azt a fejlődést, amit a legelső októberi próbájuktól november végéig megtettek. Az összes próba és coaching ellenére, és eltekintve attól, hogy ismertem az összes fordulatukat és poénjukat, ugyanolyan izgatottan vártam a konferencia napján, hogy színpadra lépjenek, mintha először látnám őket életemben. Mert az a 15 perc mégis maga a csoda, és úgy érzed magad, mintha futás közben az angyalok tolnának (pacsi a szóképért Zsiros Misinek!).

A harmadik, befejező bejegyzés erről az élményről, és az előadás pontos felépítéséről fog szólni (tartalmi szerkesztés, előadástechnika, vizuális támogatás).