Te milyen játékos vagy? A HEXAD modell

Ahogyan eltérő személyiségtípusok megkülönböztethetőek, úgy a játékokban is megtalálhatóak különböző játékos típusok. A jelentősége a felhasználók kategóriákba rendezésének az, hogy a különböző típusokhoz különböző motivációs és játék elemek kapcsolódnak. Ezt a tudást felhasználhatjuk marketing tervezésnél, perszóna alkotásakor, sőt a Bloom-taxonómiával párosítva oktatáshoz is remekül használható.

Andzrej Marczewski kidolgozott egy 6 alaptípusból álló modellt a játékos típusok megkülönböztetésére. Te vajon melyikbe tartozol?

Irány fel a RAMP-án!

A modell teljes megértéséhez szükséges ismerni a külső (extrinsic) és belső (intrinsic) motiváció közti különbséget. Itt egész jól elmagyarázzák. Tömören a lényeg az, hogy külső motiváció esetén egy elérhető jutalom vagy elkerülendő büntetés motivál, míg belső motiváció esetén inkább a játékos maga akar valamit elérni: belső fejlődés, élmények gyűjtése, alkotás például.

Marczewski elmélete szerint négy területet érinthet egy személy belső motivációja, ezt RAMP-nak nevezi. A RAMP minden egyes eleméhez tartozik egy-egy intrinsic típus, ez adja a gerincét a HEXAD modellnek:

  • Relatedness = Kapcsolat – Közösségi típushoz kapcsolódik
  • Autonomy = Önállóság – Szabadszellemű típushoz kapcsolódik
  • Mastery = Mesterség – Teljesítő típushoz tartozik
  • Purpose = Cél – Filantróp típushoz tartozik

A fenti 4 típus mellett megkülönböztethetünk Játékos és Romboló/Elemző típusú játékost is. Ezek kevésbé intrinsic típusok, nem tartoznak szorosan a RAMP-hoz.

A Játékosok Miértjei

Az egyes típusokat eltérő hajtóerők mozgatják.

  • Közösségi: Célja, hogy növelje az interakciókat másokkal, kialakítson kapcsolatokat. A motiváció alapja a kötődés.
  • Szabadelvű: Célja az alkotás és felfedezés. A motiváció alapja az önállóság.
  • Teljesítő: Célja, hogy új ismereteket tanuljon és fejlessze magát. A kihívásokat szereti leküzdeni. A motiváció alapja a tökéletesség.
  • Filantróp: Célja, hogy önzetlenül segítsen másoknak és gazdagítsák mások, illetve a közösség életét, azonban nem várnak érte jutalmat. A motiváció alapja a jelentés és cél.
  • Játékos: Célja, hogy megtegyen mindent, hogy megkapja a jutalmat a játéktól. Saját maga érdeke miatt játszik és vesz részt a folyamatban. A motiváció alapja a jutalom.
  • Romboló vagy Elemző: Célja, hogy megváltoztassa a rendszert, akár direkt, akár indirekt módon mások befolyásolásával. A motiváció alapja a változás.

Tipp: töltsd ki a HEXAD tesztet ingyen itt!

Intrinsic felhasználói típusok

Az első négy típust könnyedén ábrázolhatjuk két tengely mentén: ha a függőlegesre a cselekvés mikéntjét, a vízszintesre pedig a cselekvés tárgyát helyezzük, a következő felosztást kapjuk:

A Közösségi játékos típus fő célja, hogy minél többször minél aktívabban lépjen kapcsolatba vagy interakcióba a közösség többi tagjával. Az összetartozás érzését keresik, őket főleg a rendszer olyan része fogja lekötni, ott fognak sok időt eltölteni, ahol ezt az igényüket ki tudják élni. Ők azok, akiket a kötődés vezérel.

A Szabadelvűek két csoportját különböztetjük meg, a Készítőket és a Felfedezőket. Felfedezők azok, akik nem akarják, hogy megmondják nekik merre kell menni, milyen lépések után, hanem a saját útjukat akarják járni. Saját maguk akarják felfedezni a rendszert, illetve a lyukakat, lehetséges rövidítéseket, hibákat. A Készítők fogják elkészíteni a legszebb, legrészletgazdagabb avatárokat és a legtöbb személyes információt is ők töltik fel a rendszerre. Nekik a fő motivációs szempont az önkifejezés és autonómia.

A Teljesítők azok, akik vagy a legjobbak akarnak lenni, vagy valamit el akarnak érni a rendszeren belül. Ha van tanulási feladat, akkor abból 100%-ot akarnak elérni. Ők nem a mások előtti megmutatható kitüntetések vagy megkülönböztetés miatt csinálják, hanem saját magukat akarják fejleszteni, így ők is belső motiváció hatására cselekednek. Részt vesznek versenyekben mások ellen, de ezt is azért teszik, hogy jobbak lehessenek másoknál. Ők a rendszert arra használják, hogy minél jobbak legyenek, minél többet fejlődjenek és mesterek lehessenek.

Titkos kód: É

A Filantrópok szeretik azt érezni, hogy valami nagyobbnak a részei. Ők adni akarnak, mindenféle jutalom nélkül. Ha kérdéseket tesznek fel a felhasználók, ők azok, akik válaszolnak ezekre, pusztán a másoknak való segítés érzés miatt. Olyan rendszerben érzik kiteljesedve magukat, ami megadja nekik a nagyobb jelentés megélését.

Extrinsic felhasználói típusok: Játékos és Elemző

A fennmaradó két típus, a Játékos és az Elemző extrinsic kategóriába sorolható. Ennek értelmében mindkettőt külső tényezők mozgatják. A Játékosokat az elnyerhető jutalmak motiválják. Az intrinsic típusokhoz hasonlóan cselekszik, viszont mindennek szab egy árat, aminek fejében segít más felhasználóknak, amit elvár egy küldetés teljesítése után. Az Elemzőt viszont maga a játékmenet érdekli: hogyan tud úgy beavatkozni, hogy pozitív vagy negatív irányba eltolja a játékmenetet.

És most?

Kiemelten fontos, hogy a motivációs eszközöket és a játékos típusokat együtt, logikus szerkezetként alkalmazzuk. A motivációs eszközökből a külső és belső motivációs eszközöket megfelelő sorrendben alkalmazva elkötelezett és motivált felhasználó fogja használni pl. az adott applikációt. A motivációs eszközökön túl árnyalni lehet a játék szerkezetét és jutalmazási rendszerét a különböző játékos típusok figyelembevételével.

Vajon a te folyamatodban az egyes felhasználókat mivel tudnád még motiválni?

Megjegyzés #1: Kíváncsi vagy, melyik csoportba tartozol? Töltsd ki az ingyenes tesztünket itt!

Megjegyzés #2: A HEXAD rendszert Andrzej Marczewski engedélyével, első magyar forrásként közöltük. A HEXAD Creative Commons 4.0 Licence-szel rendelkezik (CC-BY-NC-ND-4.0): Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd!

Hejhó, Ádám vagyok, én írtam ezt a posztot. Gamificationnel és viselkedéstervezéssel foglalkozom.

Mostanában írtuk, olvastad?

Ezeket a témákat érintjük ebben a bejegyzésben

Összegyűjtöttünk neked 33 szuper példát, érdekel?

Kövess minket Facebookon

Oszd meg és uralkodj:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Kitartó olvasóknak itt egy jóképű láma:

ha túlgörgetted az ingyenes e-bookot

Kopirájt 2021. Törje ki a nyavalya, aki beleköt.