A munka gyümölcse: 6 jutalom típus, amit a gamification használ

Gondolkodtál már valaha azon, hogy a rokonaidnak mit adj Karácsonyra ajándékba? Ugyanez a tipródás bukkan fel bennünk, amikor gamificationre adjuk a fejünket, és kitaláljuk, hogy pontokat és mindenféle cuccokat akarunk jutalomként adni. Oké, pontok, de mi mást lehet még? Nem lenne ez így túl unalmas? Van olyan jutalom, ami ennél többet érhet?

A kiszámíthatatlanság és a gyűjtögetés két rettentően erős pszichológiai erő, amivel hatni tudunk másokra. Ha a folyamatodban különböző jutalomtípusokat használsz fel, akkor pont ezekre fogsz építeni, így a játékosok sokkal izgalmasabbnak fogják tartani azt. Ki ne akarná azt, hogy a játékosai élvezzék a náluk töltött időt?

Az örök klasszikus: a PBL triád

A jutalmak, amelyekről ebben a cikkben írok, mind extrinsic, vagyis külső motivációs eszközök. Ez azt jelenti, hogy a játékos kívülről (azaz tőlünk) kapja őket. Azért érdemes ezt tudnod, mert ezzel nem lehet a végtelenségig etetni senkit, szükség van belső motivációs tényezőkre is hosszú távon, ezt ne felejtsd el.

A külső jutalmak legalapvetőbb formája a három leggyakoribb jutalom, amit PBL triádnak szokás hívni. Ezek a pontok (Points), jelvények (Badges) és ranglisták (Leaderboards) hármasa.

Pontok

A játékosok akkor kapnak pontot, ha a játékban elérnek valamit, amire próbáljuk rávenni őket. A pontokkal lehet mérni az előrehaladást, azonnali visszajelzésként működnek, és értékes adatot szolgáltatnak egyrészt a játéktervezőknek a felhasználói szokásokról, másrészt a játékosnak a befektetett energia és idő értékéről.

A pontokat 4 kategóriába sorolhatjuk attól függően, hogy milyen cselekvést akarunk jutalmazni:

  • Tapasztalati pont (XP): ezt az alapvető feladatok végzéséért kapjuk (pl. repült kilométerek mennyisége)
  • Karma pont: más játékosok segítségéért járó pont típus (pl. a like-ok száma egy poszton vagy kommenten)
  • Beváltható (“earn and burn”): gyűjtögethető, majd később valamire beváltható pontok (pl. Supershop)
  • Szakértelem (“skill”): egy adott képzettség használatáért kapható, amivel nem rendelkezik minden játékos

Jelvények

A jelvények vizuális visszajelző rendszerek, amelyek más játékosok számára adnak információt a játékos eredményeivel kapcsolatban.

Egy adott jelvény ritkán “növelhető”, mert az adott játékciklusban általában egyszer lehet megszerezni. Ha kapok egy plecsnit azért, mert megcsináltam 10 fekvőtámaszt, akkor nem fogom ugyanazt a plecsnit megkapni újra, ha megcsinálok még tizet. A jelvények emellett gyakran a LEG-eknek valók: leggyorsabb, legnagyobb, legegyszerűbb, satöbbi. De ez nem jelenti azt, hogy kizárólag a leg-eket lehet elismerni (lásd a fekvőtámaszos példát).

Ha összetett jelvényrendszert szeretnél kidolgozni, két lehetőséged van:

  1. Megnézed a két legnagyobb szervezetet, ahol jól felépített jelvényrendszer található. Ezek a hadsereg és a cserkészek szövetsége.
  2. Készítettünk egy Jelvénytervezőt, melynek segítségével biztos lehetsz benne, hogy a jelvényed átgondolt, motiváló és jelentőségteljes lesz, amit aztán majd a célközönségből sokan meg akarnak szerezni

Ranglisták

A ranglisták funkciója az, hogy lássuk a saját teljesítményünket a társainkéhoz viszonyítva.

Egy versenyben szinte elengedhetetlen a ranglista használata, azonban nincs minden folyamatra jó hatással. Kutatásokkal bizonyították, hogy oktatási környezetben a visszájára fordul a hatása, és inkább elkedvetleníti a játékosokat. Ha sok a pont, okos vagyok, ha kevés, akkor nem – és ezt mindenki látja.

Nem muszáj azonban mindenkit egyetlen nagy listára tenni. Készíthetünk mikroranglistákat. Ezt leszűkíthetjük

  • idő szerint (napi, heti, havi),
  • terület szerint (földrajzi vagy egyéb szegmens), vagy
  • célcsoport szerint (például 15-18 évesek, 19-25 évesek satöbbi).

“Van még ott, ahonnan ez jött”

A PBL szép és jó technika, de csak a felszínt kapargatja. Mivel ezek a legelterjedtebb játékmechanizmusok, gyakran azt hiszik a laikusok, hogy PBL = gamification.

Szerencsére te már tudod, hogy ez nem igaz. A jutalmazás csak egy halvány (de nem elhanyagolható) szelete a játékosításnak.

De még mielőtt rohannánk a boltba pontokért, jelvényekért, virtuális javakért vagy akár készpénzért (ha a boltból pénzt akarunk elhozni, azt jó eséllyel amúgy büntetik), álljunk meg egy pillanatra! Bármely folyamatod játékosítása akkor érheti el a célját hosszú távon, ha a játékosok (felhasználók, vásárlók, tanulók) belső motivációit érinti meg.

A feladatunk tehát az, hogy kitaláljuk, ők mit értékelnek, és erre építjük fel a jutalmazási rendszerünket.

Nagy szerencsénkre Gabe Zichermann már gondolkodott ezen előttünk. Zichermann 4 különböző típusú jutalmat azonosított a kutatásai során: Helyzet (Status), Hozzáférés (Access), Hatalom (Power) és Holmi (Stuff) – ebben a sorrendben csökken a jutalmak értéke. Mit jelentenek ezek a szintek?

A Helyzet olyan szinteket vagy rangokat jelöl a folyamatban, amelyet a játékosok el akarnak érni. Emlékezz vissza az iskolára: mi lett volna, ha nem tudsz a következő évfolyamba menni? Esetleg kinevezésre pályázol a cégnél? A helyzeti jutalmak az életünk több területén is megjelennek. A magasabb helyzet elérésének reményében a játékosok gyakrabban látogatnak vissza a folyamatunkba.

Hozzáférés alatt azt értjük, hogy a játékos interakcióba léphet privátban vagy egy különleges módon a szervezettel, szolgáltatással vagy annak részeivel. Például a játékos hozzáfér olyan információkhoz vagy szolgáltatásokhoz, amikhez mások nem (VIP Facebook csoport, termékminták, film előzetesek).

A Hatalom a jutalmazott játékost a többi játékos fölé helyezi valamilyen kontextusban, és megtehet valamit, amit a többi játékos nem. Például a kiemelkedően jól teljesítők lehetőséget kapnak arra, hogy virtuális javakat adjanak más játékosoknak.

A Holmi általában kézzel fogható jutalmakat jelent, amelyeket különböző feladatok és küldetések teljesítéséért kaphat a játékos. Zichermann szerint ez a legkevésbé motiváló jutalom a négy típus közül.

A kapcsolat a PBL és a 4H között

Van átfedés a két jutalmazási módszer között, amire legalább részben biztosan rájöttél már.

A pontok és jelvények Holmi típusú jutalmak. Kiválóan használhatóak arra, hogy a folyamatunk elején adjuk őket, és felkeltsük az érdeklődést az új játékosokban (vajon mit lehet még itt csinálni? Hogyan szerezhetek ebből még többet?).

A Hatalom típusú jutalom egyik remek példája az MIT éves rejtvényfejtő bajnoksága. Itt a nyertes csapat jutalma az, hogy ők állíthatják össze a következő évi feladatokat és rejtvényeket. Az ebbe a szegmensbe tartozó jutalmak az autonómia iránti vágyunkra hajaznak, hiszen olyan döntési helyzeteket kapunk, amelyeket mások nem.

A Hozzáférés valamilyen információhoz, tartalomhoz vagy közösséghez szintén két erős belső motivációt érinthet, a mesterré válást és a közösségi kötődést.

A Helyzet jutalmat, ha ügyesek vagyunk, összeköthetjük valamilyen magasztos céllal. Ha sokat teszel egy közösségért, akkor az megválaszthat vezetőjének – persze nem kell minden területnek saját pápát választania, de ha neked tényleg fontos a saját közösséged, akkor még nagyobb lendülettel fogod őket szolgálni vezetőként.

És most?

Most közlöm a rossz hírt: nincs olyan kidolgozott jutalmazási rendszer, amely mindenkinek tökéletes lenne.

Most pedig a jót: a PBL és a 4H ismerete olyan fegyver a kezedben, amivel óriási problémákat tudsz feloldani. Osztogass nyugodtan pontokat a folyamatodban, de figyelj arra, hogy mást is adj! Készíthetsz jelvényeket, Adhatsz hozzáférést egyébként korlátozott tartalomhoz, vagy épp ranglistát állíthatsz a szerzett pontok alapján.

A variálható jutalmaké a jövő, és most már te is így fogod ezeket használni – gratulálok!

Hejhó, Ádám vagyok, én írtam ezt a posztot. Gamificationnel és viselkedéstervezéssel foglalkozom.

Mostanában írtuk, olvastad?

Ezeket a témákat érintjük ebben a bejegyzésben

Összegyűjtöttünk neked 33 szuper példát, érdekel?

Kövess minket Facebookon

Oszd meg és uralkodj:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Kitartó olvasóknak itt egy jóképű láma:

ha túlgörgetted az ingyenes e-bookot

Kopirájt 2021. Törje ki a nyavalya, aki beleköt.