BeszédTörténetmesélés

Mitől lesz izgalmas egy film? Mitől nem tudsz letenni egy regényt? Miért hallgatsz végig egy érdekfeszítő előadást? Mitől lesz érdekfeszítő bármilyen történet? Olyan, amire akár hetek, hónapok, évek múltán is emlékszünk?

Az emlékezetes történet két alkotóeleme

Gondolj vissza az utolsó filmre vagy könyvre, ami tetszett! Miért haladtál együtt a cselekménnyel? Mi történt, hogy nem hagytad félbe? Ha egy mondatban kellene összefoglalnod a mondanivalóját a műnek, mi lenne az?

Egy filmet azért nézünk végig és egy könyvet azért olvasunk az utolsó oldalig, mert a történet cselekménye logikusan van felépítve, és azért emlékszünk rá később is, mert különleges hatással volt ránk. Hogyan érhetjük ezt el a saját történeteinkkel akár írásban, akár szóban?

logika-hallgat

Logika: ezért hallgatják végig

Gyakran fennakadunk apróságokon egy film vagy sorozat nézése közben: “ezt az ablakot egyszer már kinyitották, az a macska egyszer már átment a képernyőn”. Ha egy történet jól építkezik, örökre meg tud minket tartani, pontosabban az emlékezetünk tartja meg örökre. Minden jó történetnek 5 pillére van (többnyire ebben a sorrendben):

  1. A karakter: Minden történetben szerepel egy karakter, akinek a jelleme vagy a körülményei a cselekmény során változnak.
  2. Konfliktus: Ez az ok, amiért a filmet szájtátva nézed, és közben ez jár a fejedben: “Vajon mi fog most történni?”.
  3. A szikra: Ez a bölcsesség, ötlet vagy folyamat, amit a főhős megszerez annak érdekében, hogy megoldja a konfliktust.
  4. A változás: Ez maga a karakterfejlődés (vagy környezeti változás). A szikra hatására elkezd változni a karakter vagy a környezete.
  5. Útravaló üzenet: Minden sztori mondanivalója, ez a történet fókusza. Mi a lényeg? Mi az az egyetlen mondat, amire a néző/olvasó/hallgatóság emlékezni fog?

emlekezes

Hatás: ezért emlékeznek rá

Arról hallottál már, hogy állítólag a kínai nagy fal akár szabad szemmel is látszik a világűrből? Ha így lenne, akkor az összes autópályát is láthatnánk, hiszen azok szélesebbek a falnál – mégsem látjuk. Valamilyen titokzatos oknál fogva az ilyen városi legendák jobban megragadnak, mint a másodfokú egyenlet megoldóképlete. Chip és Dan Heath is elgondolkodott ezen a jelenségen, és kutatásaik során rájöttek, hogy az ilyen történetek ragadósak: akár évekkel később is emlékszünk rájuk. Ez a kutatás SUCCES-modellként vált híressé (az angol kezdőbetűkből). A ragadós történeteknek 6 ismérvük van:

Egyszerű: meg kell találni a gondolat lényegi magját. Állítólag Einsteintől származik az a mondat, hogy ha valamit nem tudsz egyetlen mondatban megfogalmazni, akkor te sem érted igazán. Akárki is mondta valójában, minden valamennyire is ragadós gondolat eleget tesz ennek.

Váratlan: az emberek akkor figyelnek a mondandónkra, ha rácáfolunk a várakozásaikra. A meglepetés nem elég, érdeklődést és kíváncsiságot kell ébresztenünk.

Hiteles: ha egy főorvos beszél egy egészségügyi problémáról, valószínűleg hiszünk neki. Nekünk általában nincs ekkora befolyásunk, ezért kellenek bizonyító erejű elemek. Támaszd alá tényekkel a mondandódat!

Konkrét: csak a kézzelfogható nyelven mondott információ jelenti mindenkinek ugyanazt, ezért ragadósak a közmondások. A gondolatokat cselekvések és érzelmi információk formájában kell továbbadnunk, itt szokott kisiklani (homályos megfogalmazás).

Érzelmekre hat: az emberek szívesebben adakoznak egy személynek, mint egy egész szegény régiónak. gyakran nehéz megtalálni a megfelelő előhívandó érzelmet. (pl. Kennedy Man on the Moon beszéde)

Történetekre épül: a történetek mentálisan felkészítenek minket arra, hogy hogyan reagáljunk kritikus helyzetekben, pl a tűzoltók ezért mesélik el egymásnak a sztorijaikat.

Hogyan tovább?

A logika előrébb való a hatásnál: mindig hangozzon el egy történet elmesélésénél, hogy kiben mi változik, és minek a hatására. Ha ez követhető, akkor foglalkozz a hatással. Nagyon nehéz úgy megfogalmazni egy ötletet, hogy a ragadós gondolatok mind a 6 ismérve megjelenjen. De törekedni kell rá! 🙂