Oktatás

Szkeptikus ember vagyok, nem hiszek Istenben. Ettől függetlenül amikor centiken múlik, hogy ne csapjon el egy autó, felnézek az égre és azt mondom: “Lehet, hogy mégis van benne valami…”

Az első Belbin teszt kitöltése során majdnem eldobtam a ceruzát. Egy csomó olyan kérdés, amire ha akarom ezt írom, ha akarom azt. Soknál úgy érzem, tudom mi lenne a legjobb válasz, de ha teljesen őszinte akarok lenni magammal, akkor nem azt kellene bejelölnöm.

Ilyen vagyok 3 nap vizsgára készülés után, de az első Belbin teszt kitöltésekor is hasonló képet vágtam

Ér valamit ez az egész? Lehet egyáltalán jól kitölteni egy ilyen tesztet? Ahhoz, hogy erre választ kapjunk, kipróbáltuk az elméletet a gyakorlatban.

Belbin teszt kitöltése előtt

Adott egy pizzéria, ahol van szakács, futár, pultos, és két főnök (Brigi és én). Minek két főnök? A céget ketten alapítottuk, így megállapodás szerint a döntéseket is közösen hozzuk, a feladatokat pedig megosztjuk egymás közt.

Mindketten dolgoztunk minden pozícióban cégen belül, így megvolt a saját véleményünk arról, hogyan kellene működnie a dolgoknak. Mivel egy cég életében rengeteg dolgot üzleten kívül kell intézni (beszerzés, kapcsolatépítés, könyvelő, bank), ezért én voltam az, aki fizikailag kevesebbet volt bent.

Telt-múlt az idő, és egyre többször szólalkoztunk össze, mivel egyikünk így, másikunk úgy látta jobbnak az üzlet vezetését. Én általában arra törekedtem, hogy mindig legyen valami új, és folyton át akartam alakítani az üzletet, Brigi pedig azt szerette volna, hogyha a már meglévő dolgok mentek volna zökkenőmentesen.

Ekkor még összesen hatan dolgoztunk a Panda bandában.

Időközben beindult a Kollektíva, és Stipi (Danyi István) feldobta ötletként a Belbin tesztet, mint potenciális tréning anyagot. Nem először találkoztunk vele, régebben tagjai voltunk egy csapatnak, ahol ki kellett tölteni, de én személy szerint semmi értelmét nem láttam, így ezt szóvá is tettem.

Stipi nagyon kitartó volt, rábeszélt egy újabb teszt kitöltésére, ami ugyanúgy kezdődött, mint az előző: kérdések melyeket így is, úgy is meg tudnék válaszolni, olyanok, amikre nem tudom a választ (pl.: A munkatársaim szerint túl sokat aggódom… nem tudom mit gondolnak), illetve amikre tudom mi lenne a jó válasz, de az nem én vagyok… De megpróbáltam komolyan venni, és a lehető legőszintébben kitölteni.

Valami megváltozott

Utólag visszagondolva az egyik legfontosabb változás az volt, hogy volt célom a teszttel. Míg első alkalommal csak azért töltöttem ki, mert elém rakták, most szerettem volna, ha a Belbin teszt segít megoldani a cégemben lévő feszültséget.

A másik nagy változást azonnal érzékeltem a helyszínen. Régen kitöltés után összesítettük a dolgokat, elolvastuk hogy mi jellemző ránk, és ennyi. Ezzel szemben most a kiértékelés után ott maradtunk még egy órát, és beszélgettünk róla, ötleteltünk.

A Belbin teszt eredménye

Egy Belbin teszt sosem fekete vagy fehér, általában a két legerősebb tulajdonság alapján érdemes elkezdeni gondolkodni.

A Belbin csoportszerepek közül Brigire elsősorban vállalatépítő, aztán pedig megvalósító illik, míg rám a serkentő és a palánta. A Belbin csoportszerepek részletes leírását itt találjátok, de a lényeg:

Brigi jó szervező, erős kötelességtudattal és fegyelemmel megáldva, aki hozzá van szokva a kemény munkához, ellenben konzervatív és nem fogékony az új dolgokra (Vállalatépítő). Emellett nagyon lelkiismeretes, a tökéletességre törekszik, viszont nehéz átállni neki másik munkafolyamatra amíg az előzőt be ne fejezi (Megvalósító).

Én egy aktív, dinamikus ember vagyok, aki elsőként ragadja meg a munkát, és a többieket is jobb hatékonyabb munkára ösztökéli, viszont nagyon sokszor vagyok ingerült és feszült, hamar elvesztem a türelmem (Serkentő). Másrészt tele vagyok ötletekkel, folyton újítanék, ám nem mindent dolgozok ki kellő részletességgel, így túl gyors tempót diktálok (Palánta).

 

Amikor dolgozni kellett, akkor nagyon jók voltunk: ő precíz és szorgalmas, én kezdeményező és lelkesítő. Viszont ami hanyatlásba taszította volna előbb-utóbb a vállalkozást, az a folyton változtató énem Brigi konzervativizmusával szemben, illetve hogy folyamatosan dobáltam be egymás után az új ötleteket, ő pedig fáradhatatlanul próbálta őket véghez vinni.

Magunkra ismertünk, már csak valami tanulságot kellett levonni belőle.

A Belbin teszt következményei

Már régóta érett a változás. Úgy döntöttünk, hogy a teszt hatására most megpróbálunk tenni is valamit.

Brigi már nem dolgozik a pizzériánkban, helyette hobbijából lett a munkája: egyedi ajándéktárgyakat készít, melyhez fáradhatatlan kitartása és precíz munkája biztosítja a sikert. Emellett a Kollektívánál garantálja azt, hogy amibe egyszer belekezdünk, azt véghez is vigyük.

Brigi most már ilyen egyedi ajándékokat készít, amihez rettentő sok türelem és precíz munka kell.

Én kihasználtam serkentő tulajdonságomat, és egész nap a többiekkel együtt dolgozom, ha kell még keményebben, mint ők. Próbálok odafigyelni arra, hogy ritkán emeljem fel a hangom és veszítsem el a türelmem, helyette inkább elvégzem mások munkáját is. Meglepő, de ez sokkal hatásosabb mint gondoltam, sokszor már maguktól állnak neki munkatársaim valami olyannak, ami nem is az ő dolguk lenne.

6 ember helyett már csak 3-an dolgozunk, mivel kiderült, hogy bizony kevesebben is el tudjuk végezni ezt a munkát. Sok volt például az üresjárat, amikor nem lett a konyha előkészítve megfelelően a következő rendelés rohamra. A kisebb létszám ellenére nem lett rosszabb a munkamorál, mindannyian tudjuk, hogy keményen megdolgozunk a pénzünkért, és büszkék vagyunk rá.

Van amikor 5 perc alatt jön be ennyi rendelés, de mi így is megcsináljuk fél óra alatt.

(Viszonyításképpen: régen volt olyan, hogy 3-4 órán keresztül nem jött be rendelés, és négyen ültünk bent a pizzériában halálra unva magunkat. Ilyenkor egy normális ember úgy érzi, hogy egy fillért nem ér a bőre, mégis felveszi a fizetést.)

Mi a véleményem a Belbin tesztről?

Nem állítom, hogy a Belbin teszt miatt változtattuk meg üzletünk felépítését, csupán annyiban vagyok biztos, hogy a teszt kitöltése és értékelése rendkívül sokat segített abban, hogy átfogóbb képet kapjak a csapatról és meg tudjam hozni a helyes döntést.

Továbbra is azt mondom, hogy pusztán egy Belbin teszt kitöltése nem sok mindenre jó. Olyan mint egy mankó, ami saját magától nem tud járni. Szükség van egy tapasztalt csapatra akik segítenek a kiértékelésben, és a teszt kitöltőjének (vagy a főnöknek) rá kell szánnia egy kis időt, hogy átgondolja az eredményt, leszűrje belőle a következtetéseket.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a Belbin teszt eredménye hozzásegített a változáshoz, és ezzel nem csak pénzt spóroltam, de sokkal hatékonyabbá és stresszmentesebbé tettem a munkánkat a pizzériában.

Most, ha ránézek egy Belbin tesztre, már azt mondom: “Lehet, hogy mégis van benne valami…”