MódszertanProduktivitás
“Minden érdekel?” “Minden IS!”

Gyerekkoromban szerettem rajzolni. Olyannyira, hogy amikor középiskolát kellett választani, első helyen egy művészeti intézményt jelöltem meg, második helyen viszont egy műszaki szakközépiskolát. Mire eljött a felvételi időszak, a kémia már jobban érdekelt a rajzolásnál, így a következő négy évet egy vegyipari szakközépiskola tanulójaként töltöttem.

Közben megtanultam zsonglőrködni, grafikai anyagokat szerkeszteni, egyszerű honlapokat készíteni, de amikor eljött az egyetemi felvételi ideje, még mindig kitartóan hittem, hogy ez a kémia-irány nekem való. Az is volt, meg nem is. Az egyetemi évek egy része nehezen ment, mert egyre több terület érdekelt a mérnökség mellett. Hogy lehetek túl szétszórt és gyorsan tanuló egyszerre? A válasz a multipotenciális személyiségben keresendő.

Egyforma oktatás nem egyforma embereknek

A jelenlegi mainstream világfelfogás azt támogatja, hogy gyerekként, fiatalként minél hamarabb találjuk meg azt a területet, amely érdekel minket, és minél jobban ismerjük ezt meg, hogy ezzel tudjunk foglalkozni felnőttként, ezzel keressük a kenyerünket. Habár a hivatástudat megtalálásához mindenkinek igyekeznek segíteni, vannak olyan emberek, akiknek egynél több van. Ők egyszerűen szétszórtak, vagy csak nem szakértő beállítottságúak?

A nem-szakértők feszültsége

Egy nem szakértő személyiségben irdatlan feszültségeket és negatív érzeteket kelt az, ha a szakértők útján akar maradni (vagy akarják marasztalni). Az érdeklődési körök változása érdektelenségnek, tanácstalanságnak, “céltalan lófrálásnak” tűnhet, és ez az érzet rányomhatja a bélyegét a hangulatra és a teljesítményre egyaránt.

Érti ő, hogy az a terület fontos és izgalmas, ő is így gondolja – egy ideig. Bámulatosan meredek a tanulási görbéjük a kezdeti időszakban, azonban egy idő után kezdik elveszteni az érdeklődésüket, és ezzel párhuzamosan tanulnak bele valami teljesen eltérő dologba.

Az ilyen szélsőségesen eltérő érdeklődéssel rendelkező embereket multipotenciális személyiségnek nevezzük – ők a modern kor polihisztorai.

Multipotenciális, scanner, polihisztor

Emilie Wapnick 2015-ben tartott a multipotenciális emberekről egy kiváló előadást. Az ő gondolata remekül megvilágítja a belső feszültséget:

Észrevettem egy mintát a viselkedésemben: amikor elkezd érdekelni egy terület, teljesen belemerülök, és semmi mással nem foglalkozom. Végül egész jó leszek benne, akármi is legyen az. Aztán elérek egy pontot, amikor elkezd untatni. Ekkor megpróbálom csak azért is folytatni, mert már annyi pénzt, időt és energiát beleöltem, de előbb-utóbb egyre elhatalmasodik bennem ez a „már megy ez nekem, nem jelent kihívást” érzés, ezért el kell engednem azt a területet.

Ha te is észrevetted már ezt az érzést magadon, van egy jó hírem, valószínűleg multipotenciális vagy: olyasvalaki, akit hajt a változatosság, és több területen is szeret dolgozni. Magamat is ebbe a csoportba sorolom. Hívhatjuk magunkat a roppant bonyolultan hangzó multipotenciálisnak, én azonban jobban szeretem a scanner típusú személyiség elnevezést. Ha hagyománytisztelőbb vagy, akkor te nyugodtan használd a polihisztor kifejezést, hiszen az előző korok scanner-ei azok voltak, akiket ma polihisztorként illetünk. Sir Isaac Newton, Arisztotelész, Leonardo Da Vinci – mindannyian több területen is dolgoztak és alkottak maradandót.

A felismerés után

Ha szeretnénk megérteni a világot ebben az új helyzetben, akkor újra kell gondolnunk néhány alapvető kérdést: hogyan viselkedünk, hogyan viszonyulunk a minket körülvevő világhoz, és hogyan szeretnénk dolgozni?

Te milyen scanner vagy?

Nem meglepő módon nem csak egyféleképpen lehet valaki scanner személyiség. Néhányunk egyszerre zsonglőrködik több projekttel, míg mások inkább elmerülnek egy-egy területben hónapokra vagy évekre, és utána váltanak. Ennek megfelelően az érdeklődésünk lehet szimultán (egyszerre jelentkezik), szekvenciális (egymás után jelentkezik), vagy a kettő között bárhol.

Többségünk valahol a kettő között mozog, és a helyzet változhat, ahogy haladunk előre az életünkben.

Hogyan alakul a munkatapasztalatod?

Korábban már megállapítottuk, hogy a mai oktatási modelljeink nem elágazóak. Ha például érdekel a biológia, akkor középiskolában felveheted fakultációként, utána elmész orvosi egyetemre, rezidens leszel, végül praktizáló doktor. Erre tekintsünk függőleges vagy mélyülő pályamodellként. Egy specialista egyre lejjebb/mélyebbre megy egy ilyen pályán, de a scanner-ek erre nem képesek hosszú távon. A mélység mellett széltében is mozognak, párhuzamosan több pályamodellben.

Habár eltérő területekről beszélgetünk, néhány alapkészség vagy alaptudás megegyezhet a területek között, így vagyunk scanner-ként képesek rendkívül gyorsan elsajátítani egy terület alapjait.

És most?

Te szakértő vagy scanner személyiség vagy? Szerintem helyzettől függően mindenki egy kicsit ez, egy kicsit az, de van egy “fő” irány. A következő napokban készül egy cikk a scannerek munkájáról, és ami jelenleg a szívem csücske, a scanner szemléletű szervezetekről – kövess minket! Addig is: oszd meg és uralkodj!