MódszertanProduktivitás

“Basszus, erre miért nem gondoltam eddig?” Ismerős mondat? Emlékezz vissza: szakmabeli adta a javaslatot, vagy teljesen más területen mozgó ember? Kutatások bizonyítják, hogy az eltérő területeken felmerülő problémák hasonlóak, így talán a megoldásuk is ugyanúgy átjárható. Így egy közös beszélgetésben, neadjisten’ egy mesterelme csoportban olyan megoldásokat kaphatunk a problémánkra, amikre magunktól jó eséllyel soha nem gondoltunk volna.

A mesterelme csoport előnye, a TEVE

A saját területén szakértő emberek leülnek egy asztalhoz, és mindenki hoz egy saját problémát, amit egyedül nem tud megoldani. Minden egyes ülés alkalmával minden résztvevőnek van 30 perce, amikor a többiek osztatlan figyelmét élvezi: elmondja a problémáját, a többiek pedig mérhetetlenül sok ötletet, kérdést, kapcsolatot dobnak be, már-már egymásra licitálva.

Én 4 aspektusát vettem észre a mi csoportunknak, ebből született meg a TEVE (na, ez a fejemben jobban hangzott):

Tanácsadás: időt, pénzt és energiát spórolsz meg a mesterelme csoporttal, hiszen 5 szakértő adja hozzá a saját tapasztalatát a te leendő megoldásodhoz.

Együttműködés: előfordul, hogy két vagy több csoporttag közös projektbe fog, amire hetekkel korábban nem is gondoltál volna – cégalapítás, rendezvény szervezése, vagy egy közös pályázat: a lehetőségek száma végtelen.

Visszajelzés: mivel a csoport aktívan segített a problémád megoldási lépéseit kidolgozni, mélyebben belelátnak a folyamataidba, így pontosabb visszajelzéseket tudnak adni, sőt pontosabb következtetéseket tudnak levonni a visszajelzésekből.

Erőforrások: én leginkább tudásalapú javaslatokkal járultam hozzá a megoldásokhoz. Rengeteg könyvet, videót, weboldalt, eseményt tudtam ajánlani a csoporttársaimnak. Emellett amikor épp odapasszolt, akkor a Kollektíva tudását adtam javaslatként (például hatásos kezdés modellje beszéd oldalról, delegálás és köszönet szintjei, satöbbi).

Feltűnt, hogy egy rejtett előny dominálta a mesterelme csoportunk eddigi működését: a Tanulás. A különbözőségünk azt eredményezte, hogy most már jobban értem a cégeken belüli folyamatokat, milyen problémák adódhatnak az utódlásmenedzsmentben, hogyan nem célszerű játékot kiadni, és még sorolhatnám. Ki tudja melyik fog legközelebb kihúzni egy nehéz problémából?

Így ötre nőtt az előnyök száma: Együttműködés, Visszajelzés, Erőforrások, Tanácsadás, és Tanulás. Azaz EVETT.

mesterelme-01

“Mi nem haldoklunk, mi így élünk”

Annak érdekében, hogy a lehető legszélsőségesebb ötletek is előkerüljenek, célszerű volt minél eltérőbb területekről összeszedni a csoporttagokat. Így alakult ki a sorrend jobbról balra:

  • Simon László, a Combit Zrt ügyvezetője;
  • Sik Gergely, a Bizalmi Kör operatív vezetője;
  • Eperjesi Ferenc, a PL Beauty Cosmetics ügyvezető igazgatója;
  • Pálos Ildikó, szervezetfejlesztő-Excel tanár;
  • Edvyné Szöllősi Annamária, az E-mix ügyvezetője;
  • Karcagi Péter társasjáték őrült/tervező/kiadó/kereskedő, a Cogitate Games Kft ügyvezetője;
  • Pusztai Ádám a Kollektíva részéről.

mesterelme-02

Ez a válogatás azt eredményezte, hogy a hat elhozott problémára egy informatikus, egy szervezetfejlesztő, egy felsővezető, egy játéktervező, egy pénzügyi szakember, egy networker és egy tréner próbált megoldásokat találni. Kimondottan érdekes volt látni, hogy egymás kérdéseiből, ötleteiből, hozzászólásaiból hogyan jutott eszünkbe újabb és újabb javaslat, könyv vagy saját kapcsolat, akit ajánlottunk egy jó beszélgetésre.

Geri remekül vezette az összes alkalmat. A brainstorming-nak nincsen sok szabálya, viszont ha azokat nem tartják be, akkor felesleges egyáltalán így nevezni az erőlködést, ami történik. Igaz, hogy az elején tudatosan kellett figyelnünk arra, hogy az ötletgyűjtésnél nem minősítjük a javaslatokat, az első alkalom végére szerintem belejöttünk.

Eredmény

Felsorolhatatlan. Mindannyian annyi kisebb-nagyobb ötletet kaptunk a saját problémánk megoldásához, hogy összeírni közel lehetetlen feladat. Azt viszont összeszedtem, hogy nekem milyen anyagok jutottak eszembe az egyes alkalmakon, gyors rendszerezés után így nézett ki az első javaslat-oldalam:

KÖNYV

ALKALMAZÁSOK

“OLVASS UTÁNA”-TÍPUSÚ DOLGOK

  • Holacracy (szervezeti struktúra)

Összefoglalva

Keress egy mesterelme csoportot, vagy hozd létre magadnak. Nem, ne gondolkodj rajta, csináld!