Egyéb

Ki mit tekint sikernek?

Van házam, kocsim, nyaralóm, mellé egy bomba nő? Vagy elég annyi, hogy olyan emberek vesznek körül, akik inspirálnak és elismerik a munkásságod, amit a mindennapokban teszel? Kinek mi a válasza erre? Mi a siker?

Számomra siker az, ha olyan embereket tudok magam köré gyűjteni, akik elősegítik a kreatív gondolkodást és problémamegoldást, akik elfogadnak egyenrangú partnernek. Az alábbi videó lényege, hogy mennyire tudjuk magunkat értékelni és hogyan látnak minket mások. Természetesen sarkított példákat látunk, hiszen egy anya sosem lesz elégedett magával, míg a gyermeke el sem tudja képzelni, hogy hogyan is lehetne még ennél is jobb anyukája. Azonban a mondanivaló nem ez.

Bármit teszünk az életben, az kihat másokra. Az életükre, a kedvükre, a munkájukra, a kapcsolataikra, mindenre. Mondhatjuk-e magunkat sikeresnek, ha egyszer az életben egy ember életébe olyan változást hozunk, amit mi fel sem fogunk? Szerintem ez csodálatos dolog. Főleg ha rá is ébresztenek erre.

Az ok pedig amiért lehetséges az, hogy alulértékeljük magunkat az nem más, mint hogy nem is tudunk róla, hogy mennyire fontos dolgokat teszünk nap mint nap. A legjobb magyarázat erre az úgynevezett Johari-ablak:

Johari_ablak

Ahogy az látható, vannak olyan cselekedeteink vagy kialakult viselkedésformáink amelyek számunkra ismeretlenek, mégis a körülöttünk lévők nap mint nap tapasztalják. Számunkra ez a “Vak” rész. Ennek ellentettje a “Zárt”, amely számunkra tökéletesen ismert, mégis a körülöttünk levők nem veszik észre. A kutya valahol itt van elásva, leginkább a “Vak” részben. Arra kell koncentrálnunk, hogy ebből a részből minél inkább próbáljuk meg átszorítani a tulajdonságainkat, viselkedési mintázatunkat az “Arénába”, ami ismert számunkra is és a környezetünk számára is. Így kerülhetünk tudatába annak, hogy amit teszünk, az kinek és mennyire is fontos.

A blogbejegyzést egy örök klasszikussal szeretném lezárni:

“Hass, alkoss, gyarapíts

S a haza fényre derül!”

Üdv:

S.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment