Beszéd

1. Mi a Toastmasters?

A Toastmasters egy olyan nemzetközi és nonprofit szervezet, amely a nyilvános beszéd és a vezetési készségek fejlesztésében segít a résztvevőinek. Több mint 90 év legjobb gyakorlatai finomodtak egy nemzetközi rendszerré, amiben mára közel 350 000 tag fejleszti egymást és önmagát.

A világnak vezetőkre van szüksége. Családok, csapatok élére kell állni, üzletet vezetni és mentorálni másokat. Ezeknek a vezetőknek nem csupán teljesíteniük kell, hanem kommunikálniuk is: néha beszédet tartanak, visszajelzést adnak és kapnak.

Minden Toastmaster útja egy beszéddel kezdődik. Az utazás során megtanulnak történeteket mesélni; hallgatni és válaszolni. A tanulni vágyók közösségében mindenki megtalálhatja az utat a vezetővé váláshoz.

2. Miért jó?

Ezért éri meg neked csatlakozni hozzánk:

Fejlődni fogsz

  • nő az önbizalmad, mert minden alkalommal kiállsz egy picit beszélni mások elé, így lépésről lépésre válsz magabiztosabbá;
  • megtanulod úgy elmondani a gondolataidat, hogy mások megértsék és emlékezzenek rájuk;
  • rengeteg új gondolatot, trükköt, megoldást fogsz látni, amit a saját beszédeidben felhasználhatsz;
  • olyan közvetlen, jobbító szándékú visszajelzéseket kapsz, amivel Superman-ként fogsz a csillagos ég felé szárnyalni;
  • a vezetői képességeid is kialakulnak/formálódnak/elmélyülnek, hiszen a tagok szervezik a klub életét.

Új kapcsolatokra teszel szert

James Comer azt mondta, hogy nem történhet jelentős fejlődés jelentős kapcsolatok nélkül. A Klubban a beszéd a lényeg, de az emberek a csoport mozgatórugói.

Hogyan tudsz a legtöbbet fejlődni?

A klub önfejlesztő. Annyit tudsz kivenni, amennyit beleraksz: minél többet beszélsz, minél több szerepet vállalsz, annál gyorsabban fogsz fejlődni.

tm_beszed

Milyen időnként van klubtalálkozó?

Kéthetente keddenként találkozunk.

A szerepvállaláshoz szükséges belépned a Toastmasters Veszprém Retorika Klubba, valamint a klub eseményeit nyomon követheted és informálódhatsz a Facebook oldalon is:

https://www.facebook.com/toastmastersveszprem

3. Így épül fel egy est

Beszédek: Minden találkozóra 2-3 előadó készül fel előre egy beszéddel. A beszédeket a Toastmasters International kézikönyveiben meghatározottak, úgynevezett „beszédküldetések” alapján készítik el. Az első kézikönyv az Elismert Előadó Kézikönyve. Ebben 10 különálló küldetés van, hogy elsajátítsuk az alapokat. Minden más haladó kézikönyvben 5 beszéd található. Minden 10 sikeres küldetés után léphetünk egy szinttel feljebb, és szerzünk új címet. A beszédeket előre kijelölt értékelők értékelik 2-3 percben, kiemelve mi az, ami az értékelőnek igazán tetszett, és melyik az a terület, ahol az előadó a legjobban fejlődhet.

A legjobb előadóra és értékelőre szavazunk.

Rögtönzés: A rögtönzés során a témavezető kijelöli a beszélőt és feltesz számára egy kérdést vagy megjelöl egy témát, amelyről beszélni kell 1-2 percben. A rögtönzött beszédek abban segítenek, hogy bármilyen témával is kerülünk kapcsolatba, tudjunk róla szinte azonnal véleményt formálni, értelmesen beszélni mondjuk két percet. Adj bele mindent, mert szavazunk a legjobbra itt is!

tm_nyertesek

Szerepvállalók: Annak érdekében, hogy a maximumot hozzuk ki minden találkozóból, különleges szerepeket vállalunk minden alkalommal. Van olyan, aki a szép kifejezéseinket figyeli, van, aki a rendelkezésre álló időkereteket méri és jelzi, sőt olyan szerepünk is van, amely a csúnya nyelvi megoldásokra – öö-zés, töltelékszavak – hegyezi ki a fülét. A szerepek részletes leírását itt találod.

Ha úgy érzed, hogy szeretnél ügyesebben beszélni, visszajelzést adni, akkor itt a helyed! Facebook oldalunkon az események között nézd meg, hogy mikor lesz legközelebb találkozónk, és ugorj be!