Csapatépítés 2017-ben

Gondoltad volna, hogy a világgal együtt fejlődik a csapatépítés is? Ha nem, akkor vezetőként nagy dolgokról maradhatsz le, a csapatoddal együtt.

A csapatépítés 2017-ben olyan problémákra összpontosít, mint a változás és a bizonytalanság. Ha belegondolsz, ez nem is véletlen, hiszen havonta felbukkan egy új startup, megváltozik a világgazdasági helyzet, új dolgokat vezet be a NAV, és ezek hatással vannak vállalkozásodra és az ott dolgozókra egyaránt.

A biztonság olyan dolog, amely minden alkalmazottnak fontos, azonban erre nem tudjuk felkészíteni őket. Szoktassuk hát őket hozzá a bizonytalansághoz! Olyan feladatokat hozunk létre a cégedre szabva, melyek valós projektekhez és helyzetekhez kapcsolódnak, és megfűszerezzük őket váratlan szituációk tömkelegével. Ha valaki felkészül a bizonytalanságra, a váratlan helyzeteket is nagyobb eséllyel fogja higgadt fejjel kezelni.

Csapatépítés 2017
Valós projekteket ötvözünk játkos feladatokkal, és megfűszerezzük váratlan eseményekkel (Forrás: freepik.com)

A másik dolog amit sokan nehezen emésztenek meg, az a változás. Egyik módja az erre való felkészülésnek, ha megtanítjuk az alkalmazottakat a pontok összekötésére, a puzzle darabjainak összerakására, és ezzel együtt a jövőbe látásra. Nyilván utóbbi egy kicsit földtől elrugaszkodott dolog, azonban arra már nagyon jó megoldások vannak, hogy a csapat tagjainak agyát áthuzalozzuk, és megtanítsuk őket az előre gondolkodásra.

Aki erre képes, az átlátja majd az összképet és hamarabb fel tud készülni a változásra.

Lássunk 4 további újdonságot a csapatépítés terén 2017-ben!

Csapatépítés hosszú távon

Egy fecske nem csinál nyarat. Ha évente egy alkalommal tartasz csapatépítőt, annak közel sincs akkora hatása a tagokra, mintha havonta vagy negyedévente vállalnátok be egyet.

Képzelj el egy olyan csapatépítő sorozatot, amely egy hosszú történeten vezeti végig munkatársaidat. Függetlenül attól, hogy milyen történetet választasz első alkalommal, második foglalkozásra már alig várják, hogy folytatódjon a nyomozás, a harc az ufók ellen, vagy egy halálos vírus ellenszerének kifejlesztése.

Akármelyikre is essen a választásod, úgy alakítjuk a történetet, hogy a kívánt készségeket fejlesszük, és a lehető legtöbbet hozzuk ki az alkalomból a céged számára.

A csapatépítő alkalmak hosszára szintén kitérünk itt, bár az utóbbi években nagyon rossz irányba mozdult eltrend. Egyre több cég kér rövid, 1-2 órás csapatépítőket. Mi ezzel szemben továbbra is azt javasoljuk, hogy legalább 4 órás, de lehetőségekhez képest akár 1-2 napos csapatépítésre is szánd rá magad.

A költségek magasabbak, azonban ha maradandó eredményt szeretnél elérni, megéri áldozni rá. 1 órás csapatépítőre is van olyan feladatunk, amit a résztvevők könyörögve kérnek majd, hogy tovább csinálhassanak, azonban ez fejlődésre nem, pusztán kikapcsolódásra jó.

Technológia szerepe a csapatépítésben

Amennyiben a csapatod főleg fiatalokból áll, rendkívül hatékonyan le lehet őket kötni olyan feladatokkal, melyek drónokat, VR szemüvegeket, GPS koordinátákat és mobil telefonokat foglalnak magukba.

Nem elég ezeket azonban csupán odaadni nekik. Attól, hogy mindenki kap egy Segway-t vagy egy Lego Mindstorm robotot, még nem lesz hatékonyabb a csapatépítés, csupán a sok felnőttből újra gyereket varázsol. Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy sokkal hihetőbb és izgalmasabb történeteket hozzunk létre, fokozzuk az élményt, maradandóbbá tegyük a pillanatot, legyen szó robotépítő versenyről, kincs vadászatról vagy egy dinópark menedzseléséről.

Kollektíva csapatépítő
Ötvözzük a technológiát az őskorral, és a siker garantált!

Egy érdekes történettel alátámasztott csapatépítő mindig sokkal hatásosabb és eredményesebb mint egy olyan, amelyben a résztvevők előre tudják mire számítsanak. Mi a Kollektívánál arra törekszünk, hogy minden csapat számára valami újat nyújtsunk, lehetőségeinkhez mérten bevonva ebbe a technológia legújabb vívmányait.

Hasznos csapatépítés

Lehet úgy is csapatot építeni, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, tanuljanak belőle, és a cégednek is származzon belőle kézzel fogható profitja. Ennek egyik legjobb módja, ha a reklámkampányra szánt pénzt inkább a következők valamelyikére fordítod:

Gerilla marketing

Maga az akció neve izgalmasnak hangzik, hát még a megtervezés és kivitelezés! Lényege, hogy alacsony költségek mellett nagy hatással legyen az emberekre. A gerilla akciók résztvevői általában a meglepetés erejével dolgoznak, és megpróbálnak az érzelmekre hatni.

Arra figyeljetek, hogy mindenképpen vegyétek fel (akár a mai technológiát használva, drónnal), és készítsetek belőle egy jó videót. Ha ötletekre van szükséged, nézd meg a Creative Guerilla Marketing youtube videóit.

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=-cRXRxepsKo” ]

Flash-mob

Célja egy jópofa videó készítése valamilyen nagy forgalmú helyszínen, ahol az utca emberének szája tátva marad, a résztvevők pedig egy közös projekt élményével gazdagabbak lesznek. Az erről készült videót töltsd fel Facebook oldaladra, melytől rengeteg megosztást várhatsz.

Flash-sale

Kicsit hasonlít a Flash-mobra, kicsit a gerilla marketingre: az emberek szája tátva marad attól, ahogyan egy meglepő ötlettel próbálod eladni terméked. Készítsetek szív alakú pizzát Valentin napon, áruljátok a húzó terméket karácsonyi dekorációval, télapó ruhában július közepén, és garantáltan rólatok fog beszélni mindenki.

Ötlet inkubátor

Egyik csapatépítés alkalmával játszatok el a gondolattal, hogy a kis csapatok átveszik a vállalat irányítását. Vázold az esetleges problémákat, és add meg nekik a lehetőséget, hogy kitaláljanak valami megoldást rá. Keressenek új célközönséget, rukkoljanak elő új marketing ötletekkel, a rendelkezésre álló dolgok felhasználásával hozzanak létre egy új terméket. Esetleg mond meg nekik, hogy koncentráljanak egy adott dologra: költségek csökkentése, termelési folyamatban a szűk keresztmetszetek azonosítása, hatékonyság növelése, vásárlói élmény javítása.

A lényeg, hogy munkájuk gyümölcsét méginkébb magukénak érezzék, elmondhassák véleményüket, és bepillantást nyerhessenek a vezetéssel járó nehézségekkel. Ha szerencséd van, még olyan ötleteket is kapsz, amit érdemes komolyabban átgondolni.

Duplán jótékony csapatépítés

“Aki jót tett hallgasson, beszéljen róla az, aki kapta.”

Szemben azokkal a cégvezetőkkel akik semmit nem jótékonykodnak, te már fényévekkel előrébb jársz egy olyan csapatépítővel, ahol a csapatod ételt oszt, óvodát fest, vagy társadalmi munkát végez. Cserébe egyetlen dolgot várj el, hogy az emberek beszéljenek róla.

Mi is kutyusoknak adjuk a pénzünket. Jót tenni, jó érzés. (Bal oldalt Gergő és Brigi)

Valószínűleg 1-2 alkalommal megkapod, hogy csak azért csináljátok az egészet, hogy reklámozzátok magatokat, de ez ne rendítsen meg! A jótékonykodás általában csak részben szól az önzetlenségről, de ez nem baj. Azzal, ha kap egy kis reklámot az akciótok

  • olyanok is tudomást szereznek cégedről, akikhez a reklámod egyáltalán nem jutott eddig el
  • felhívja a környezeted figyelmét egy adott problémára, és annak lehetséges megoldására
  • csapatod tagjai összetartóbbak lesznek

Néha érdemes mérlegelni, hogy 50.000 Ft célzott Facebook reklám jut-e el több emberhez a városodon belül, vagy ha ugyanennyiért ételt veszel a szomszédos állatmenhelynek. A tapasztalat azt mutatja, hogy akik az adott ügy mellett elkötelezettek, kérés nélkül terjesztik a hírt, és pozitívan állnak hozzá cégedhez a jövőben.

Mit jegyezz meg ebből az egészből?

Nem azt állítjuk, hogy a jó öreg alliterációs játék vagy a spagetti híd építő kiment volna a divatból, ezeknek még mindig megvan a helye és ideje. Csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy járj nyitott szemmel, és egy csapatépítő tréning választásánál ne zárkózz el az újdonságoktól.

Hejhó, Ádám vagyok, én írtam ezt a posztot. Gamificationnel és viselkedéstervezéssel foglalkozom.

Mostanában írtuk, olvastad?

Ezeket a témákat érintjük ebben a bejegyzésben

Összegyűjtöttünk neked 33 szuper példát, érdekel?

Kövess minket Facebookon

Oszd meg és uralkodj:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Kitartó olvasóknak itt egy jóképű láma:

ha túlgörgetted az ingyenes e-bookot

Kopirájt 2021. Törje ki a nyavalya, aki beleköt.