Játékosítás jelvény tervezés segítségével

A játékosítás egyik legegyszerűbb módja, ha rendszeredben pontokat és jelvényeket osztogatsz azoknak, akik egy kívánt cselekvést végrehajtottak. Nagyon fontos azonban már az elején tisztázni valamit:

Nem azért hozunk létre jelvényeket, hogy legyen mit adni azoknak, akik elvégeznek egy kívánt cselekvést. A célunk az, hogy az emberek meg akarják szerezni a jelvényünket, ehhez pedig végre kell hajtaniuk egy kívánt cselevést.

Ugyan szőrszál hasogatásnak tűnhet, azonban ez a gerince az egésznek. Futottál 10 km-t, tessék egy jelvény. Oké, és hogyan tovább? Mit kezdjek vele? Hol ismerik el? Mennyivel lesz így egyszerűbb az életem? Attól, hogy adsz valakinek egy sebtében összedobott jelvényt, még nem fogják jutalomnak érezni, és biztos lehetsz abban is, hogy nem ennek megszerzése miatt hajtották végre a kívánt cselekvést. Innentől kezdve pedig gyakorlatilag felesleges volt létrehozni az adott jelvényt.

Ebben a cikkben kicsit mélyebbre ásunk a jelvények világában, és megnézzük, hogyan játékosítható egy folyamat, megfontolt jelvény tervezés segítségével.
Ha nem érdekel az elméleti része a dolognak, hanem egyből belecsapnál a jelvénytervezésbe, akkor itt tudsz átugrani a jelvénytervező oldalára.

Miért jó játékosítási eszköz a jelvény?

A legelső dolog, amit érdemes megismerni, az a jelvény fogalma.

Jelvénynek számít minden olyan kitűző, oklevél, tanúsítvány, érem vagy trófea, amit egy bizonyos teljesítmény, tulajdonság, státusz vagy hovatartozás igazolása miatt adunk oda valakinek.

Segítségükkel sokszor anélkül is elfogadunk egy állítást a tulajdonosáról, hogy azt azonnal ténylegesen bizonyítania kellene.
Például ha bemutatod a leendő munkahelyeden a vegyészmérnök diplomádat, akkor az sokszor elegendő ahhoz, hogy felvegyenek és elkezdjenek betanítani a munkára, mert valószínűleg az alapokkal már tisztában vagy.

Vagy ha egy rendőr felmutatja az igazolványát és megkér, hogy kövesd, valószínűleg meg fogod tenni anélkül, hogy betelefonálnál a kapitányságra afelől érdeklődve, hogy az adott személy valóban rendőr-e.

A jelvények tehát igazolnak valamit. Segítségükkel leegyszerűsíthető rengeteg folyamat, és egy pillantással megmondható a tulajdonosukról az, amit egyébként lehet, hogy hónapok vagy évek kemény munkájával ért el.

Amikor egy jelvény megalkotása mellett döntesz, lehetőséged van egyszerűen belevágni, különösebb tervezés nélkül. Én azonban azt tanácsolom, hogy legalább a legegyszerűbb kérdést tedd fel magadnak.

Miért jó EZ a jelvény?

A kérdés nem általánosságban szól a jelvényekről, hanem konkrétan arról az egyről, amit te készítesz, és később odaadsz valakinek. Mennyire fog neki örülni? Mennyire motiválja őt bármiben? Hatással lesz-e a későbbi viselkedésére?

Hasonló kérdések alapján 4 típusba sorolhatjuk azokat az embereket, akikre valamilyen módon hatást gyakorolhatunk jelvényeinkkel, ezt a következő ábra szemlélteti.

Jelvény tervezés diagram

Vizsgáljuk meg, hogy egyéni illetve közösségi környezetben mi van nagyobb hatással a célszemélye: a részvétel, vagy a győzelem? Ennek megfelelően 4 különböző dolgokra hegyezhetjük ki a jelvényünket.

Teljesítmény

Van, akit az motivál, hogy megszerezze a jelvényt. Ilyen például egy futóverseny legtöbb résztvevője. Kifejezetten azzal a céllal mennek oda, hogy megszerezzék a jelvényt, és ha elsők lesznek, el is várják, hogy odaadják nekik azt.

Szintén ilyen az, ha valaki elvégez egy OKJ-s képzést, mivel a végén elvárja, hogy megkapja a végzettséget igazoló okiratot (jelvényt).

Elismerés

Az emberek egy másik csoportja elsősorban nem fizikai jutalomként vágyik a jelvényedre, helyette sokkal fontosabb nekik a jelvény által közvetített elismerés.

Például a Bíbor Szív kitüntetés, melyet a katonaságnál adnak sebesülés után, tipikusan egy ilyen jelvény. Valószínűleg nem sokan dugják ki a feneküket a tűzvonalba pusztán azért, hogy kitüntessék őket, ám ha valakivel mégis megesik, akkor az onnantól büszkén fogja viselni.

Ha valaki önkéntes segítőnek áll egy katasztrófa helyszínén, és a végén kitüntetik kitartó és önzetlen munkájáért, biztosan boldog lesz és büszkén viseli, holott elsődleges célja nem a jelvény megszerzése volt, hanem a segítség nyújtás.

Hovatartozás

Vannak, akik azért kapnak jelvényt, mert részei egy csoportnak.

Ha valaki például bekerül az egyik veszprémi kollégiumba, akkor kap egy logóval ellátott bögrét, kulcstartót, pólót, amik eleinte valószínűleg semmit nem jelentenek neki. Idővel azonban egyre jobban kötődik majd az intézményhez és a kollégium többi lakójához, és büszkén használja a kollégiumi logóval ellátott tárgyakat. Ezek mind jelvénynek számítanak, mert ha valakinél meglátod őket, feltételezheted, hogy az adott kollégium lakója (volt).

Ugyanez igaz csapatok tagjaira vagy szurkolóira is. Ha egy csapatban minden játékos kap egy pecsétgyűrűt a csapat logójával, akkor azt rendkívül büszkén fogják viselni évek, vagy évtizedek múlva is.

Státusz

A negyedik típus, akire hatással lehetnek a jelvények azok, akiknek a jelvény a státuszát jelzi. A legegyszerűbb példa erre az, amikor az ország királya koronát kap a fejére, de ugyanilyen a katonaságnál a rangjelzés is. Ha osztálytalálkozóra a haverod a legújabb Ferrarival érkezik, akkor az is egyfajta státusz jelzés számodra.

Felmerülhetne benned a kérdés, hogy a Ferrarit valószínűleg nem is más adta neki, hanem ő saját magának, mégis jelvény? Ő feltehetőleg kemény munkával megdolgozott azért pénzért, amiből akármit vehetett volna, ő mégis a legújabb Ferrarit vette meg. Magyarországon sok más autóval is el lehet érni a maximális 130 km/h végsebességet, ráadásul biztonságosan és kényelmesen, így valószínűleg azért vette, hogy társadalmi státuszát jelezze mások felé.

Ennek az ellenkezője is igaz: attól, hogy kapunk valakitől egy jelvénynek tűnő dolgot, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az valóban jelvény. Például ha valaki kiszáll egy Ferrariból, kezében a slusszkulcsot lóbálva, még nem biztos, hogy a felső 10.000-ből való, annak ellenére, hogy néhány perccel ezelőtt kapta meg az autót. Lehet, hogy ő csak egy parkoló fiú.

Jól látszik ebből, hogy ez a jelvényes téma lehet elég mély és bonyolult is, főleg ha egy általánosan elfogadott rendszert szeretnél kidolgozni hozzá. Olyan kérdéseket is fel kell majd tenned, mint például

  • Kik ismerik el/fel a jelvényt?
  • Milyen viselkedésre ösztönöz?
  • Mit nyer vele az, aki adja?
  • Mi kell ahhoz, hogy el tudd készíteni?
  • Hol és hogyan tudod terjeszteni?

Hejhó, Ádám vagyok, én írtam ezt a posztot. Gamificationnel és viselkedéstervezéssel foglalkozom.

Mostanában írtuk, olvastad?

Ezeket a témákat érintjük ebben a bejegyzésben

Összegyűjtöttünk neked 33 szuper példát, érdekel?

Kövess minket Facebookon

Oszd meg és uralkodj:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Kitartó olvasóknak itt egy jóképű láma:

ha túlgörgetted az ingyenes e-bookot

Kopirájt 2021. Törje ki a nyavalya, aki beleköt.