Te benne vagy ebben a cikkben?

Egy csoportnyi embert az különböztet meg egy közösségtől, hogy nem csak a vezető beszél állandóan, hanem a tagok is megnyilatkoznak. Ehhez azonban kell egy kis idő, hiszen ha például belépsz egy Facebook csoportba, akkor nem biztos, hogy egyből nekiállsz posztolgatni, kommentelgetni.

Ismerkedsz a hangulattal, a szószólókkal, a témákkal, a szabályokkal, és ha mondanivalód vagy kérdésed van, akkor veszed a bátorságot a posztolásra. A Gamification [HUN] csoportban az utóbbi hetekben-hónapokban egyre több remek hozzászólás, ajánló, kérdés és ötlet merül fel, ezért úgy döntöttünk, időnként kiemelünk párat. Ebben a bejegyzésben 5 csoporttag tippjét, példáját, ajánlását szedtük csokorba, nézzük is sorban.

FSZEK Üllői úti könyvtár fényképe

Mackóaktualitások narratívaként

Anna egy budapesti könyvtár Facebook-os bejegyzését osztotta meg velünk. Ez a poszt szuper példája annak, hogyan lehet a saját eszközeinkkel meglovagolni egy aktuális témát (2018 nyarán hetekig téma volt, hogy pár medve kóborolt szerte az országban, és hol elszállították a határhoz, hol pedig visszasomfordáltak a lakott területekre).

A vízivós petúniatamagocsi

Veronika egy szuper appot ajánlott az egyik bejegyzés alatt, a Plant nanny-t. A PN egy egészségesebb életmódra nevelő applikáció, ami rendszeresen emlékeztet arra, hogy elég folyadékot igyál. Ehhez egy kis virtuális növényt hív életre, amelyet a való életbeli vízivás digitális feljegyzésével tudsz öntözni (csinálva egyszerűbb, mint leírva).

Környezettudatosságra nevelés autóval

Balázs osztott meg egy képet egy Mazda kijelzőjéről. Ha “környezetkímélően” vezetsz, akkor egy kis növényke elkezd fejlődni a kijelző egyik sarkában. Ez egy egyszerű visszajelző módszer, bár kétség kívül hatásosabb vagy éppen barátságosabb tud lenni, mint ha egyszerűen kiírnák, hogy “2 kg szén-monoxidot spóroltál meg az út alatt, menő vagy”.

Dolgozol? Dolgozzál!

Csaba szintén egy kommentben említette meg a Forest alkalmazást, amit én is szoktam használni. Ez egy pomodoro-technikára épülő app, aminek a trükkje az, hogy te meghatározott ideig dolgozol és közben nő egy fa az appban. Ha letelt az idő, az app csipog, hogy kinőtt a fa, és tarts egy kis szünetet (ez a pomodoro lényege: kis munka, pici szünet, váltogatva).

Prezentáció pimpelés

Kata valami elképesztő dolgot művelt: a szakdolgozatát gamification témában írta, és vette a bátorságot arra, hogy a dolgozat védését is játékosítsa. A ppt-ben figurákat rejtett el, amelyeket a bizottság tagjainak össze kellett számolniuk, ha a védés végén a jutalmat, vagyis a kitűzőt meg akarták nyerni. Közel nulla forintos megoldás, viszont kell hozzá vér a pucádba, hogy be merd ezt játszani.

Még néhány példa

A Gamification [HUN] csoport telis-tele van szuper példákkal és ajánlásokkal. Amellett, hogy néha posztolunk ott egy-egy jó játékosított projektet, rengeteg másfajta tartalommal is találkozhatsz: szakmai cikkekkel, időnként pályázati felhívásokkal, gamification rendezvény ajánlókkal. El sem tudom képzelni, hogyan akar valaki elmenni a legaktívabb magyar gamification közösség mellett. 🙂

Hejhó, Ádám vagyok, én írtam ezt a posztot. Gamificationnel és viselkedéstervezéssel foglalkozom.

Mostanában írtuk, olvastad?

Ezeket a témákat érintjük ebben a bejegyzésben

Összegyűjtöttünk neked 33 szuper példát, érdekel?

Kövess minket Facebookon

Oszd meg és uralkodj:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Kitartó olvasóknak itt egy jóképű láma:

ha túlgörgetted az ingyenes e-bookot

Kopirájt 2021. Törje ki a nyavalya, aki beleköt.