9 gamification szoftver és platform, ami hasznos lehet a cégednek

A gamification nem technikai sport, de könnyen gondolhatjuk ezt. A médiában, a blogposztokban csak úgy röpködnek az applikációk, honlapok és digitális példák, amikor gamificationről esik szó. Nem azt mondom, hogy eretnekség digitális eszközöket használni, ha játékosítani szeretnél. Azt mondom, hogy érdemes a lehető legjobb eszközöket megkeresni és használni.

Ebben a listában 9 olyan szoftvert és platformot találsz, amelyek erősen támaszkodnak a gamificationre. Azt viszont szinte kötelezőnek érzem elmondani, hogy ezen megoldások java része vállalati környezetben használható. Egy magyar KKV-nek vagy startupnak jellemzően nincs erőforrása beruházni egy komplex megoldásra.  Azonban az első két szoftver kivétel – nehogy ne legyen számodra hasznos ez a poszt.

1. GamiPress

“A legegyszerűbb módszer a WordPress alapú honlapod játékosítására, ingyen” – ezzel a főcímmel hirdeti magát a GamiPress. A WordPress rendkívül népszerű CMS, így nem meglepő, hogy készítettek egy olyan plugint, amivel teljeskörűen lehet játékosítani. A plugin maga ingyenes, így alapfunkciókat kapsz (pontok, jelvények, rangok, satöbbi), de vehetsz különböző addonokat (plugin a pluginhoz), amivel bebikázhatod a motivációrendszeredet.

Honlap: https://gamipress.com/

2. Pointagram

A Pointagram szerintem a platformfüggetlen GamiPress (azaz nem csak WordPressen használható). Brutális mennyiségű applikációval összeköthető amellett, hogy rengeteg saját funkciója van. Többféle jelvényt, jutalmat, versenytípust is lehet használni, kis kreativitással egy teljes évet ki lehet tölteni 3-4 játékmechanizmussal. Hátránya, hogy az ingyenes csomagja erősen korlátolt.

Honlap: https://www.pointagram.com/

3. Bunchball Nitro platform

A Bunchball 2005 óta jelen van a gamification digitális piacán. Nagyvállalatok igényeihez igazodva alakították ki a funkcióit: a Bunchball összegyűjti azokat az adatokat, amelyeket a cégnél használt szoftverek hoznak létre vagy tárolnak, és ezeket párosítja össze különféle szabályokkal. Van, ami pontot ér, van, ami jelvényt. Kitűzött célok felé lehet haladni például több számla kiállításával, vagy adatok feltöltésével.

Honlap: https://www.bunchball.com/products/nitro-platform

4. Mambo.io

A Mambo.io a Bunchball pepitában (bár a kinézete nekem jobban tetszik). Azt nem tudom, hogy a Nitroban lehet-e, de a Mambo egyik kiemelt funkciója, hogy a cégnél dolgozók, vagyis a felhasználók tudnak egymásnak elismerést küldeni. A másik érdekesség, hogy a kuponrendszere valódi, kézzel fogható jutalmakat is tartalmazhat (például összeszedsz 200 pontot, amit beválthatsz az “Ebédelj a főnökkel” kuponra).

Honlap: https://mambo.io/

5. Gameffective

A Gameffective kifejezetten cégen belüli oktatási folyamatok támogatására készült. Persze ők sem mehettek el a multis sales csapatok mellett szó nélkül, így van olyan moduljuk is, ami versenyre hívja a sales csapattagokat és egy autóversenyes ranglistába sorolja őket a teljesítményük alapján. Ha idáig elolvastad ezt a posztot, akkor kezdhet gyanús lenni egy minta.

Honlap: https://www.gameffective.com/

6. Gametize

A Gametize megtöri a nagyvállalati sales/oktatási vonalat. Itt nem csak egyszerűen játékszabályokat adhatsz a meglévő digitális folyamataidhoz, hanem egy halom előre elkészített aktivitásból válogathatsz: fotóverseny, kvízek, különféle kihívások (mindegyik testre szabható).

Honlap: https://gametize.com/main

7. Growth Engineering

A Growth Engineering egy oktatási keretrendszer (learning management system, LMS), amelyet átszőttek játékelemekkel. Két funkciót érdemes kiemelnem: az egyik a Genie, amely olyan, mint egy blog bejegyzésszerkesztője. A tartalomkészítés mellett több játékelemet is hozzárendelhetsz így a tartalmakhoz (például hány pontot ér, ha végigolvasod, vagy kvízt tehetsz a végére). A másik érdekesség az Arcade mód, ahol egy másik játékossal szállhatok szembe egy kvízversenyben (ezt kipróbáltam 2018-ban a GEC-n, funky volt).

Honlap: https://www.growthengineering.co.uk/

8. PlayVox

A Playvox ügyfélkapcsolati területen robbant be a játékosított szoftverek piacára. Ezen a platformon a fő fókusz a munkatársak hatékonyságának mérése és az erről szóló folyamatos visszajelzés.

Honlap: https://www.playvox.com/

9. Games for Business

Nehogy magyar példa nélkül maradjunk! Toborzás-kiválasztás, onboarding folyamatok, belső tréningek terén világklasszis platformmal rendelkezik a pécsi Games for Business (világklasszis = halomra nyerik magukat rangos versenyeken, 20 nagy céges partner után megálltam a számolásban). Ráadásul grafikailag sem ragadtak meg a világválság idején.

Honlap: https://gamesforbusiness.com/

Hejhó, Ádám vagyok, én írtam ezt a posztot. Gamificationnel és viselkedéstervezéssel foglalkozom.

Mostanában írtuk, olvastad?

Ezeket a témákat érintjük ebben a bejegyzésben

Összegyűjtöttünk neked 33 szuper példát, érdekel?

Kövess minket Facebookon

Oszd meg és uralkodj:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Kitartó olvasóknak itt egy jóképű láma:

ha túlgörgetted az ingyenes e-bookot

Kopirájt 2021. Törje ki a nyavalya, aki beleköt.