Az első három lépésed a gamification rögös útján

"A mai ember két dolgot akar: sokat, és azt azonnal" - Balatoni-Huber Verától hallottam ezt a gondolatot, és azon kaptam magam, hogy egyetértően bólogatok. A gamificationről nem háryjánoskodva mondom, hogy egyszerű, de lássuk be: nem lehet úgy megtanulni, mint Neo a kungfut a Mátrix 1-ben. Mit lehet tenni? Hát persze, gyorsítósávokat keresünk, koncentrált tudással.

Ez itt a te gyorsítósávod. Következzenek az ajánlott lépések, ajánlott sorrendben (Andrzej posztja inspirált, érdemes ezt is átpörgetni).

via GIPHY

1. szint: ha online olvasnál

Jelenleg a mi blogunk rendelkezik a legnagyobb magyar tudásanyaggal a témában, érdemes követni minket Facebookon is. 🙂

Andzrej Marczewski blogja, a Gamified UK szuper, tömör és rövid cikkekkel van ízlésesen megszórva, érdemes hetente végigpörgetned.

Az Octalysis blogon és Yu-kai oldalán is érdekes írásokat szoktak közzétenni, amelyek az Octalysishez kapcsolódnak (magyarázatok, esettanulmányok miegymás).

Ha van Twittered, érdemes megnézni, hogy ki posztolgat #gamification címkével. Ha egy gyorsabb megoldást akarsz, akkor pörgesd végig, hogy én kiket követek.

Szerencsére több olyan internetes közösség is van, amihez érdemes csatlakozni. A Gamification [HUN] biztosan ilyen: egy év alatt 1000 fölé ugrott a létszámunk, és izgalmasabbnál izgalmasabb beszélgetések és ötletek bukkannak fel heti rendszerességgel. Inspirálódni és tanulni az egyik legjobb magyar hely.

Ha oktatás vonalon mozogsz, hasznos lehet a Gamification a magyar oktatásban csoport is. Én rengeteg példát és jó gyakorlatot lestem már el onnan, pedig többnyire nem is tanítok a közoktatásban.

2. szint: ha papíron olvasnál

Az abszolút alapokat egyszerűen nem tudod – és hidd el, nem is szeretnéd – kikerülni. Erre három könyvet ajánlok.

Ahhoz, hogy ügyesebb legyél, elengedhetetlen, hogy ismerd a célközönségedet. Ehhez egy remek kiindulópont Fromann Richárd JátékosLét című könyve (nekem mérnökként ez a szociológiai oldal kiválóan megalapozta a játékosokról alkotott képemet).

Ha több időd van, akkor Gabe Zichermann magyarra fordított könyvét érdemes lehet átpörgetned, ennek címe Gamification – Az üzleti játékok forradalmasítása (gyakorlati tanács kevés van benne, de tele van vállalati példákkal és erős alapokkal).

2018 tavaszán megírtuk a Gyakorlati játékosítás könyvet. 300 oldalban megtalálsz mindent, ami ahhoz kell, hogy önállóan tudj játékosítani. Magyarul nem találsz ennél részletesebb anyagot.

3. szint: ha online tanulnál

Két remek online forrást találtam, én mindkettőt végigcsináltam, javaslom az utad elejére venni.

Az egyik egy klasszikus: Kevin Werbach professzor online kurzusa a Coursera-n. 6 hetes kurzus, körülbelül 30 órányi anyag, feladatokkal tűzdelve.

A másik pedig egy picit haladóbb gondolatmenet Yu-kai Chou rendszeréről, az Octalysisről. Ne ijedj meg, majdnem 200 euro a kurzus díja, de ha feliratkozol a honlapján a hírlevelére, akkor elvileg küld hozzá kódot, amivel ingyen elvégezheted.

Udemy-n ezen felül találsz még pár kurzust, ha rákeresel a gamification kifejezésre. Ezek szintén alapozó kurzusok.

Extra küldetés: ha az érdekel, hogy a gamification milyen területekből merít tudást

A viselkedés gazdaságtan kötelező tantárgy lenne a gamification akadémián. Tanítanának Richard Thaler Rendbontók című könyvéből, a téli szünetre javasolnának egy kis Dan Ariely-t, mondjuk a Kiszámíthatóan irracionálist. Te pedig önszorgalomból végignyálazod Cialdini Hatás és Előhatás könyveit, pusztán úri huncutságból.

Mindenképp ajánlok még pár angol nyelvű anyagot (okkal hagytam a végére). Andrzej könyve nemrég új kiadásban, bővítve jelent meg (a Unicorn Edition), ez az Even Ninja Monkeys Like To Play. Ja, persze az Octalysis-ről is van könyv, a módszertan mellett több hasznos extra fejezete is van.

Annyi mindent tudnék még ajánlani, de amíg a fenti anyagok nagy részén nem rágod át magad, pusztába kiáltott szavak lennének csak.

De tudod mit, ha megígéred, hogy nekilátsz minimum a magyar anyagoknak, akkor később jön egy haladóknak szóló tippgyűjtemény is, rendben?

Hejhó, Ádám vagyok, én írtam ezt a posztot. Gamificationnel és viselkedéstervezéssel foglalkozom.

Mostanában írtuk, olvastad?

Ezeket a témákat érintjük ebben a bejegyzésben

Összegyűjtöttünk neked 33 szuper példát, érdekel?

Kövess minket Facebookon

Oszd meg és uralkodj:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Kitartó olvasóknak itt egy jóképű láma:

ha túlgörgetted az ingyenes e-bookot

Kopirájt 2021. Törje ki a nyavalya, aki beleköt.