A játékosítás 3 húsvéti tojása – megtalálod mindet?

A húsvét környéki tojáskeresés igen elterjedt móka. Innen ered az Easter Egg kifejezés is, ami minden olyan jutalmat takar, amelyet váratlanul kapunk általában azért, mert felfedezőútra indulunk. Emlékszel az Excelben lévő repülőszimulátorra? Remek példája az easter egg-eknek, de hoztam még hármat, hogy ötleteket adjak a saját vállalkozásodhoz.

Az easter egg olyan meglepetés, ami nem befolyásolja jelentősen a játékmenetet (azaz például egy webshopban a megtalálása nélkül is eljuthatsz a fizetésig), és nem feltétlenül nehéz belebotlani. A meglepetés tágabb fogalom, és azért pontosabb, mert nem kell mindig tényleges jutalomnak (például kuponnak vagy kedvezménynek lennie). Remek gamification jutalom, nézzünk is rá pár példát.

1. Pixar és a visszatérő ajtószám

Ha legközelebb olyan filmet nézel, amelyet a Pixar készített (régebbiek: Toy story, Némó nyomában, Szörny Rt), akkor sasold a filmben megjelenő ajtókat. Biztos, hogy lesz egy olyan, aminek a száma A113 lesz. Minden Pixar filmben van egy ilyen ajtó.

Az A113 egy osztályterem a California Institute of Arts nevű képzőművészeti intézményben. Brad Bird, egy évekkel ezelőtt ott végzett animátor egyfajta tisztelgésképpen az összes Pixar filmbe beletette azt a termet, ahol minden elsőéves művész rajzolni tanul.

Ha te termékeket forgalmazol (ruhaboltod van, étrend kiegészítőid, de akár tanárként több kiadandó szorgalmi feladatod), akkor gondolkozz el azon, hogyan tudnád ezt felhasználni. Mindegyikre rátehetnél egy egyszerű jelzést, pl. egy mosolygós fejet, és pár vásárlódnak elmondod az üzletben, hogy ha valaki megmutatja a mosolygós fejet a kasszánál, akkor kap egy kis extra meglepetést, vagy éppen 5% kedvezményt – ez rajtad múlik.

2. Coca Cola és az extra infok

Nekem ez az egyik kedvencem. Az Easter Egg arra is jó, hogy extra infokat rejts el valahol a honlapodon, az üzletedben, vagy ahol jól esik. Ha felmész a Coca Cola honlapjára, és megnézed az oldal forrását (jobb klikk az oldalon, majd Forrás megtekintése), láthatod, mire gondolok.

Extra tartalmak, kódok, VIP belépők lehetnek így elrejtve a folyamatodban. Ebben a bejegyzésben is elrejtettem egy extra információt, ami a GAMAKO-val kapcsolatos. Ha ügyesen keresed, valószínűleg megtalálod. A GAMAKO Early Bird jegyesek 4.990 Ft helyett ingyen megkapják a Gyakorlati játékosítás könyvünket. Ne maradj le!

3. Siri csend és meglepik

Siri az Apple cég intelligens személyi asszisztense, amolyan nagyon okos alkalmazás. Ha kérdezel tőle valamit, akkor a tőle telhető legpontosabb választ igyekszik adni: mondjuk hol van a közelben gyógyszertár, de hangfelismeréssel csomó mobilos alkalmazáshoz fér hozzá, mint a naptárad, a zenelejátszód vagy böngésződ.

A Siri mérnököknek azonban csak volt pár szabad percük, ugyanis beletettek pár meglepetést a programba. Ha például megkérdezed, mi az élet értelme, akkor nem nagy meglepetésre azt fogja mondani, hogy 42. De ha mondjuk drogot akarsz venni rajta keresztül, akkor a legközelebb elvonót keresi ki neked.

Ha van chatbotod, vagy bármilyen automatizált folyamatod, biztosan tudsz te is valami kreatívat belecsempészni. 😃

+1 Személyes kedvencem, a TARDIS

Van nekem egy kedvenc sorozatom, a Doctor Who. Ebben a főszereplőnek van egy különleges űrhajója, amely kívülről úgy néz ki, mint egy kék rendőrségi telefonfülke, de belülről sokkal nagyobb, ennek a neve TARDIS. A Google Maps 2013-ban húzott egy merészet és feltette ezt a járművet a térképre. Ha megtaláltad, és rákattintasz az ajtóra mutató Google Maps kurzorra, akkor belülről is felfedezheted egy részét. Rajongóknak kötelező. Doooweeeeooooo.

Hejhó, Ádám vagyok, én írtam ezt a posztot. Gamificationnel és viselkedéstervezéssel foglalkozom.

Mostanában írtuk, olvastad?

Ezeket a témákat érintjük ebben a bejegyzésben

Összegyűjtöttünk neked 33 szuper példát, érdekel?

Kövess minket Facebookon

Oszd meg és uralkodj:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Kitartó olvasóknak itt egy jóképű láma:

ha túlgörgetted az ingyenes e-bookot

Kopirájt 2021. Törje ki a nyavalya, aki beleköt.