Hogyan álljak neki? 3 gamification keretrendszer

Már hallottál a gamification-ről? Nagyjából tisztában vagy azzal, hogy mit jelent? Úgy gondolod, hogy te is használnád? Remek! Hogyan vágsz bele?

A játékosításnak egyelőre nincsen átfogó, jól indexelt irodalma és tökéletes kézikönyve. Többen több módot ajánlanak az elindulásra, és ezek között rengeteg a keretrendszer. Ezek olyan stratégiai támaszok, amik sajátos logikájuk mentén végigvezetnek egy tervezési folyamaton, a vége pedig egy játékosított folyamat. 6D, vászon, Octalysis: itt találsz most hármat ezen rendszerek közül.

Tipp: lépj be a Gamification [HUN] Facebook csoportba, ha érdekelnek az ilyen típusú bejegyzések és beszélgetések. 🙂

Werbach 6D modellje

Kevin Werbach gamification bevezető kurzusa a játékosítás tanításának Genezise. Egy ilyen bonyolult szerkezet után itt egy egyszerűbb: told végig a Courserán! Werbach egészen visszanyúl a szórakozás, a “fun” elméleti hátteréig, és mindezt érthető szeletekben adagolja. Az ő rendszere a 6D, ami – minő meglepő – egy rövidítés a módszere 6 lépésére: Define (Határozd meg), Delineate (Vázold fel), Describe (Írd le), Devise (Tervezd meg), Don’t forget the fun (Ne felejtsd a szórakozást), Deploy (Mutasd be).

Játékosítási vászon

Játékosítási vászon
Játékosítási vászon

Egyre inkább elterjedőben van az utóbbi időben az üzleti modell vászon, ami egy hihetetlenül hasznos eszköz az üzleti modell tervezésénél. Átlátható, egyszerű, szisztematikus – a gamification vászon ezeket az előnyöket kombinálja a játékosítás tervezésével (főleg az MDA nevű alaprendszer ismerhető fel benne). Itt találsz egy részletes leírást a játékosítási vászonhoz.

Octalysis keretrendszer

Octalysis ábra - magyarul
Octalysis ábra – magyarul

Mi a Kollektívánál ezt ismerjük a legjobban és ezt használjuk a saját projektjeinknél. Ezt a rendszert Yu-kai Chou fejleszti a mai napig, és igen aktív közössége van szerte a világon. 8 pszichológiai motiváció köré csoportosít több mint 100 játékmechanizmust. A folyamatunk különböző fázisaiban eltérő arányban célszerű a különböző csoportba tartozó mechanizmusokat használni – az Octalysis ezekre az arányokra ad ajánlást (ezt banálisan leegyszerűsítettem, de a lényege ez). A nevéből is láthatóan elsősorban elemzésre hozták létre, mára azonban tervezéshez is kínálnak módszereket. Itt olvashatsz róla még többet.

Melyiket használjam?

A fenti 3 közül Werbach módszerét a legegyszerűbb használni. Ha még nem készítettél vagy nem láttál üzleti modell vásznat, akkor előbb azzal ismerkedj meg felületesen (így megérted a logikáját), aztán sokkal kézenfekvőbb lesz a játékosítási vászon használata. Ha ennél is tovább szeretnél menni, mert igazi teljesítő típus vagy, akkor pedig egy összetettebb rendszernek is utánanézhetsz, mint amilyen az Octalysis.

Hejhó, Ádám vagyok, én írtam ezt a posztot. Gamificationnel és viselkedéstervezéssel foglalkozom.

Mostanában írtuk, olvastad?

Ezeket a témákat érintjük ebben a bejegyzésben

Érdekel egy ingyenes tudáscsomag, amivel egy csapásra megérted a gamification alapjait?

Kövess minket Facebookon

Oszd meg és uralkodj:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Kitartó olvasóknak itt egy jóképű láma:

ha túlgörgetted az ingyenes e-bookot

Kopirájt 2021. Törje ki a nyavalya, aki beleköt.