HEXAD játékostípusok gyenge pontjai – védd magad!

Roppant hasznos lehet, ha a diákjainkkal, alkalmazottainkkal vagy felhasználóinkkal kitöltetünk egy HEXAD játékostípus tesztet, hogy a játékosok összetételének megfelelően tervezhessük meg rendszerünket. A HEXAD teszt azonban ennél sokkal többet is elárul nekünk a kitöltőkről, például a gyenge pontjaikat.

Ebben a cikkben összeszedtük, hogy a 6 HEXAD játékostípus közül melyiknek milyen gyengéi vannak, és hogyan segíthetsz nekik ezek kiküszöbölésében. Mindazonáltal, ha szánsz egy kis időt saját magadra is, a cikk végigolvasása egy rövid önismereti tréningnek is tökéletesen megfelel.

Mire való egy személyiségteszt?

A személyiségteszt alapvető célja az, hogy segítse a kitöltőt önmaga jobb megismerésében. A legtöbben azonban mégsem önszántukból keresnek rá és töltik ki, hanem csapatépítő tréningeken, osztályfőnöki órán, vagy állásinterjún találkoznak vele. Nem véletlenül.

A munkáltató, vagy egy új osztályfőnök a lehető leghamarabb fel szeretné térképezni a csoport minden egyes tagját, hogy mindenkinek a legjobb feladatot tudja kiosztani, ezáltal a rendszert a lehető leghatékonyabbá tegye.

Van valami, amit azonban a legtöbb személyiségteszt nem emel ki az elemzés eredményében: mire kell figyelni egy-egy személyiségtípusnál, és milyen módszerek vannak a negatív tulajdonságok kiküszöbölésére? Esetleg vannak olyan, többes személyiségtípussal rendelkező személyek, akikre különösen oda kell figyelni?

Filantróp személyiség

Ők azok, akik önzetlenül segítenek mindenkin, megosztják a tudásukat, és szívesen dolgoznak azon, hogy mások nyaralása, vagy játékélménye sokkal gazdagabb legyen. Néhány példa:

Anyuka: “Egyétek csak meg a finom részeket, nekem jó a széle.“, “Menjetek játszani, én majd elmosogatok.
Játékos: “Majd én feltartom a szörnyet, ti teljesítsétek a küldetést!

A problémák ott kezdődnek, amikor a környezete elkezdi kihasználni ezt az önzetlenséget. Ha a diákjaid vagy alkalmazottaid között találsz egy ilyen embert, ülj le vele beszélgetni! Elképzelhető, hogy észre sem veszi mi folyik körülötte, de az is lehet, hogy egyszerűen nem mer nemet mondani, vagy tagadásban él. Úgy gondolja, hogy ha kitartóan ad másoknak, akkor előbb-utóbb viszonzást kap érte. Ne próbáld meg meggyőzni az ellenkezőjéről, csak hívd fel rá a figyelmét, hogy ez lehet nem fog bekövetkezni.

Reciprocitás a szakmai neve annak a jelenségnek, ami két ember között normális esetben le kellene hogy játszódjon, mikor az egyik időt, pénzt vagy tudást áldoz a másikra. Ilyenkor a másik fél késztetést érez magában, hogy a gesztust viszonozza, így épülnek a kapcsolatok.

Ha viszont egy filantróp és egy elemző találkozik, utóbbi felismeri az önzetlenséget, és elképzelhető, hogy kihasználja azt. Hasonló eset állhat elő egy filantróp és egy játékos típus között, ahol a játékos maximalizálni szeretné a “hasznát”, ezért szintén kihasználja az önzetlenebbik felet.

Ha van egy filantróp alkalmazottad, akkor a legkevesebb amit tehetsz érte, hogy megtalálod neki azt a pozíciót, ahol a leginkább értékelik az önzetlenséget, odaadást és a másik féllel való törődést. Legyen recepciós, kapcsolattartó ügyfelekkel, esetleg ápoló, biztos jobb visszajelzést fogsz kapni ügyfeleidtől, mintha egy domináns játékos vagy teljesítő töltené be ezt a pozíciót.

Elemző

Az elemző személyiségű emberek a rendszer gyenge pontjait keresik. Kritikákkal állnak elő, és felhívják a figyelmet a hibákra. Ha a csapatod tartalmaz egy elemzőt, akkor gyakran megspórolsz a cégednek egy “fejjel a falnak rohanást”, mert ezek a személyek felhívják a figyelmet a lehetséges veszélyekre, kritikus szemmel nézve megtalálják a rendszeredben azokat a kiskapukat, amit mások majd kihasználhatnak.

A hétköznapi életben mégis ők azok, akiket sokan nem szeretnek. Ennek lehetnek önző okai, például mert nehezen viseljük a kritikát, de könnyen lehet az is, hogy az adott személy nem tudja megfelelően előadni a hibát, amit talált. Számára ezek szembeötlő, egyértelmű dolgok, nem is érti sokszor, hogy mások hogyan véthetnek ilyen banális hibákat.

Ha láttad valamelyik új Sherlock Holmes sorozatot vagy filmet, akkor láthattad, hogy mennyire lenézően vágja oda a főszereplő a számára egyértelmű megoldásokat, ami a más beállítottságú embernek az életben nem jutna eszébe. Az emberek pedig annyira nincsenek oda értük (a filmben, a nézők imádják őket).

Két jó megoldás van ennek a problémának a kiküszöbölésére:

  1. Ha folyamatosan csak hibákkal és hiányosságokkal állnak elő, próbáld meg rászoktatni őket, hogy emellé hozzanak fel valami megoldást vagy javaslatot is. Roppant bosszantó tud lenni, mikor egy szabadelvű ember ötletekkel áll elő, és az elemzőktől 6 oldalnyi “nemnemnem” visszajelzést kap, bármilyen támogatás nélkül, holott az ötlete lehet, hogy korszakalkotó.
  2. Egy hiba vagy kritika megemlítése előtt keressen valamit a rendszerben, ami tetszik neki, és kezdje ezzel a felvezetést.

Ebbe a típusba tartoznak azok is, akik szeretnek másokkal kiszúrni. Nem rossz emberek ők, pusztán itt is meg kell találni azt a feladatkört, ahol hasznosítani tudják személyiségüket. Az etikus hackerek például sokszor abban látják a munka szépségét, hogy megnehezíthetik a gonosz hackerek munkáját, kiszúrhatnak velük. A biztonsági őr valakit nyakon szeretne csípni, és az ellenőrök is sokszor ilyen személyiséggel rendelkeznek.

Játékos

A játékos személyiségű emberek célja a jutalmak megszerzése. Sokszor csak akkor hajlandóak valamit megcsinálni, ha cserébe jutalmat kapnak, vagy ha érdekükben áll az adott dolog elvégzése. Gyakran a teljesítésnek a legegyszerűbb módját keresik, mert fontos számukra, hogy hatékonyak legyenek (lehető legnagyobb jutalom, a lehető legkisebb energiabefektetés mellett).

Az emberek szemében ez a viselkedés anyagiasnak és önzőnek tűnhet. Egy csapat nehezen fogadja be tagjai közé az önző embereket, és akik mindenért cserébe elvárnak valamit. Én eddig még nem találkoztam olyan emberrel, akit 100%-ban játékos típus lenne, ez a személyiségtípus gyakran keveredik a többivel (igen, még az önzetlen filantróppal is), mivel életének csak bizonyos területeire igaz ez a viselkedés.

Talán te is találkoztál már olyan emberrel, aki a végletekig önzőnek tűnt, azonban egyszer megtudtad, hogy egyrészt kemény gyerekkora volt, szegénységben nőtt fel, másrészt szabadidejében állatmenhelyekre jár, ételt oszt a hajléktalanoknak, vagy szüleinek, nagyszüleinek segít a munkában.

Kerülj közelebb hozzájuk, és derítsd fel a filantróp oldalukat. Ha csoport többi tagja is megismeri ezt az oldalukat, sokkal egyszerűbben elfogadják.

A játékos típus egy külső (extrinsic) jutalmakra hajtó személy, szöges ellentéte a szabadelvű típusnak, aki belső (intrinsic) jutalmakat szeretne. Figyelj oda, hogy ha valaki egyszerre játékos és szabadelvű, akkor mindenképpen a belső motivációit próbáld kielégíteni. Engedd, hogy felfedezhessen és elsajátíthasson új dolgokat, nagyobb szabadsága legyen döntések terén, és azt csinálhassa amit szeret (és nyilván hasznos neked).

Abban a pillanatban, hogy egy ilyen kettős személyiséggel rendelkező embert elkezdesz külső jutalmakkal elismerni (pénz, pontok, szeretet), felerősíted a játékos oldalát, és a továbbiakban sokkal hajlamosabb lesz arra, hogy csak akkor tervezzen egy jó weboldalt, ha nagyobb jutalmat adsz neki, mint eddig. Elveszed tőle annak az élményét, hogy a cselekvés öröméért tegyen meg valamit, mert innentől a külső jutalom fog a szeme előtt lebegni, amiből majd egyre többet és többet kell adnod, ha motiválni akarod. Bővebben a belső és külső motivációkról itt olvashatsz.

Közösségi

Célja, hogy új kapcsolatokat alakítson ki, a meglévőeket pedig aktívan ápolja. Két potenciális veszélyforrás adódhat ebből a személyiségtípusból, egyik saját magára, másik pedig a környezetére jelent “fenyegetést”.

Privát szféra: Minél többen ismernek valakit, annál kevesebb szabadideje marad saját magára. Önmagában ez még nem lenne túl veszélyes, azonban ha az adott személyben a közösségi típus mellett a filantróp dominál, már meg is találtuk azt az embert, akit mindenki arra kér, hogy segítsen.

Van ezermester ismerősöd? Esetleg egy informatikus, akire rá lehet csörögni, ha nem megy a nyomtató, vagy lefagyott a gép? Neked “csak” egy 10 perces munka, neki viszont az egész napja, ha minden ismerőse segítséget kér tőle, ő pedig nem tud nemet mondani pusztán azért, mert ilyen a természete. Az ilyen embereknek azzal tudunk a legtöbbet segíteni, ha megtanítjuk őket nemet mondani. Ha vég nélkül segítenek másokon, és nem marad idejük a kikapcsolódásra, hamar utolérheti őket a kiégés.

Titoktartás: Aki sok embert ismer, az sok bizalmas információnak jut a birtokába, ezeket pedig nehéz titokban tartani. Ha csak a legjobb barátjának mondja el, lelkére kötve, hogy ne mondja tovább senkinek, már egy olyan lavinát indíthat el, amiből mindenkinek csak kára származik.

Ha magadra ismertél, és tudod, hogy általában középpontban vagy, de egyébként egy pletykafészek vagy, akkor gyakorolj uralkodni magadon! Ha ez nem megy, akkor direktbe kérdezz rá 1-1 szaftos információnál, hogy ez bizalmas? (nyilván az, különben eszedbe sem jutna, hogy rá kellene kérdezni). Az ezt követő szóbeli megerősítés (Igen Gergő, ez bizalmas, légyszi ne mondd tovább senkinek), egy plusz gátat fog állítani közéd, és a “lepcses szád” közé. 🙂

Ha a csapatodban van ilyen ember, magyarázd el neki a céges információk bizalmasságának fontosságát, és gondolkodj el egy titoktartási szerződés elkészítésén. Talán nevetségesnek hangozhat, de én dolgoztam olyan helyen, ahol mindenki tudott mindenről, és nem vált a cég előnyére.

Szabadelvű

Ők azok, akiknek szárnyal a fantáziája, abszolút kreatívak, és néha kicsit csodabogárnak tűnnek. Az egyik gyengéjük, hogy néha nagyon nehezen viselik az elutasítást, és ez képes megölni a kreativitásukat.

Például önszorgalomból belekezdenek szervezetük weboldalának újratervezésébe, 3 hónap kemény otthoni munka után pedig beállítanak a vezetőség elé egy szuper grafikával, ám a főnököknek egyáltalán nem tetszik az irány. Ha már az elején egyeztettek volna az ötleteikről, megkímélték volna magukat az óriási csalódástól, és nem érezték volna teljesen feleslegesnek a szorgalmukat.

A filantrópokhoz hasonlóan ilyenkor ők is hajlamosak átesni a ló másik oldalára, és sértődötten, vagy megkeseredetten tengetik a következő néhány hónapjukat. Ha van a csapatodban szabadelvű ember, akkor amellett, hogy nagy szabadságot adsz neki kreativitás terén, tedd meg neki azt a szívességet, hogy gyakran ránézel, mit csinál, és javaslatokkal a megfelelő mederbe tereled a kreativitását.

Ha van egy szabadelvű embered, akkor a játékosnál már említett motivációs hibába semmiképpen ne ess bele, azaz ne próbáld őt pénzzel vagy kitüntetéssel motiválni jobb teljesítményre. Ez persze nem azt jelenti, hogy aki kreatív munkát végez, azt minimálbéren kell foglalkoztatnod, pusztán ne a bónuszokat lebegtesd a szeme előtt, hanem mondjuk ajánld fel neki, hogy a következő projektben teljesen szabad kezet kap, vagy két hónapig napi 2 órában azon dolgozik a munkaidejében amin szeretne.

Teljesítő

Aki folyamatosan fejlődni szeretne, valamiben a legjobb lenni, aki hajszolja a sikert, az egy teljesítő személyiség. A rá leselkedő egyik legnagyobb veszély a céltalanság. “De ha nincs célja, akkor hogy lehet teljesítő?” kérdezhetnéd jogosan, a válasz pedig: egészen addig a pillanatig teljesítő volt, amíg el nem érte a célját.

Például azok az olimpiai vagy világbajnokok, akik a legjobbak akartak lenni a sportágukban és elérték a csúcsot, hirtelen depresszióval találják szemben magukat (nem mindenki, csak aki nincs rá felkészítve). Az oka az, hogy egészen addig a pillanatig pontosan tudták mit kell tenniük, mi felé halad az életük, most pedig hirtelen vége. Mit kezdjenek az életükkel?

A megoldás erre az, ha sok kis rövidtávú céllal is rendelkeznek, ráadásul ezeket folyamatosan és tudatosan frissítik.

Biztosan te is hallottad már, hogy a gazdag emberek nem mindig boldogok. Életük nagy részében azon voltak, hogy összeszedjenek egy csomó pénzt, és valószínűleg magát a folyamatot élvezték is, ám mikor már annyi pénzük lett, hogy elkölteni sem tudták, rájöttek, hogy igazából nem is tudják már, hogy mit akarnak, céltalanná váltak.

A másik nagy veszély náluk a csőlátás, vagy a rossz célok kitűzése. A célok elérése a legfontosabb, még akkor is, ha ez más kárára megy. A Gamification [HUN] csoportunkban jött elő a következő példa:

Egy call centerben a főnök azt mondja, hogy átlagosan 30 hívást tudnak fogadni naponta, az eddigi rekord pedig a 67, aki ezt megdönti, az lesz a hónap dolgozója. A teljesítők erre egyből ráharapnak, és elkezdik darálni a hívásokat, miközben semmi más nem lebeg a szemük előtt, csak a 67-es szám. Nap végén 4-en el is érik ezt, egy pedig még a bűvös 100-as számot is átlépi. Következő nap a legtöbb hívást fogadó kollégát kirúgják.

Na jó elismerem a példa elég drasztikus és szélsőséges, de ha átgondolod, valószínűleg te is arra jutsz, hogy egy olyan helyen, ahol átlagosan 30 hívást tudnak lebonyolítani, és emberekkel kell foglalkozni (türelmesen, tisztelettudóan, megértően), ott a napi 100 hívást vagy csalás útján, vagy az ügyfelek sürgetésével lehet csak elérni. Lehet arról vitatkozni, hogy ilyenkor ki hibázik, én például a főnök mellett tenném le a voksom.

Aki tisztában van vele, hogy a csapatában teljesítők vannak, az fogalmazzon meg olyan célokat, melyek egyszerre nyújtanak kihívást az alkalmazottaknak, és szolgálják az ügyfelek / cég érdekeit. Jelen esetben például nem a hívások mennyiségét kellett volna a célszámnak választani, hanem mondjuk az ügyfelek által adott hívásértékelések átlagát.

Végszó

A személyiségtesztek sosem 100%-osak, pusztán iránymutatást adnak. Az eredmény sokszor függhet a kitöltő pillanatnyi érzelmi állapotától vagy fáradtságától, és ha másnap kitöltetjük vele, akkor akár teljesen más eredményt is kaphatunk. Ettől függetlenül arra tökéletes, hogy mindenki magába nézzen egy kicsit, és felismerje azokat a negatív tulajdonságokat és gyenge pontokat, amik benne is jelen lehetnek.

Ne rúgj ki valakit csak azért, mert szociális személyiség, és a cikk miatt attól tartasz, hogy kifecsegi a cég titkait, ellenben kitöltés után mutasd meg neki, hogy ezek a hátrányai lehetnek a személyiségének, és ha esetleg valóban magára ismer, akkor bízol benne, hogy mindent megtesz a negatív tulajdonságok kordában tartása érdekében.

Hejhó, Ádám vagyok, én írtam ezt a posztot. Gamificationnel és viselkedéstervezéssel foglalkozom.

Mostanában írtuk, olvastad?

Ezeket a témákat érintjük ebben a bejegyzésben

Összegyűjtöttünk neked 33 szuper példát, érdekel?

Kövess minket Facebookon

Oszd meg és uralkodj:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Kitartó olvasóknak itt egy jóképű láma:

ha túlgörgetted az ingyenes e-bookot

Kopirájt 2021. Törje ki a nyavalya, aki beleköt.

Sztorik a vásárlói pszichológiáról

Becsomagoltam neked 11 elgondolkodtató, néha fura, esetenként poénos történetet arról, hogyan hozunk meg (vásárlási) döntéseket, érdekel?