Libri és Az Elhagyott Könyvek 17 játékmechanizmusa

Atya-úr-isten. A Libri húzott egy olyat Karácsony előtt, amit az összes könyvfanatikus elkerekedett szemmel figyelt: szerte az országban "elhagytak" 1000 könyvet, amit ha megtalálsz, még egy jutalmat nyerhetsz. Mi a gamification ebben az egészben?

A Libri könyvkiadó gondolt egy merészet, miszerint szeretné felhívni az olvasás fontosságára a figyelmet, és életre hívott egy decemberi kampányt. Ebben 27 különböző könyvből összesen 1000 példányt hagynak el különböző városokban. “Juhú, ingyen könyv!” Valóban, de ennél picit összetettebb ez az akció, pillantsunk rá az Octalysis szemüvegén át.

Tipp: lépj be a Gamification [HUN] Facebook csoportba, ha érdekelnek az ilyen típusú bejegyzések és beszélgetések. 🙂

Fehér kalapos motivációk a Libri akciójában

MM#1 Magasztos cél: a kampány célja felhívni a figyelmet az olvasás fontosságára, ez abszolút passzol a Magasztos cél motivációjához, hiszen világméretű dologról beszélgetünk. Emellett kiváló narratívát is tettek a sztoriba: “elhagynak” 1000 könyvet (nem simán odaadnak), “könyvszakértők” ajánlják és válogatták a köteteket (nem szupersztárok vagy névtelen hősök), ezzel remek kis izgalmat keltő köntöst kapott az egész ötlet.

MM#2 Fejlődés és teljesítmény: Egyrészt minden elhagyott könyvben van egy rövid leírás, hogy mit kell tenned a megtalálás után (ez egy tutorial), másrészt egy egyszerű virtuális pacsival is jutalmaznak a megtalált könyvek (van bennük egy könyvjelzőféleség).

MM#3 A kreativitás és visszajelzés hatalma: A legszembetűnőbb visszajelző mechanizmus a Libri oldalán lévő térkép, hogy hol bukkant fel egy könyv, de emellett kiélheted a kreativitásod is megtalálóként, hiszen további feladat egy képet készíteni a könyvvel és feltölteni Facebook-ra vagy Instagram-ra #azenajandekom hashtag-gel. Keress rá, ügyes kompozíciók vannak 🙂

MM#4 Tulajdon: A kampány ingyen megszerezhető könyvekről szól, ez a megérdemelt jutalmak egy fajtája. A trükkje az, hogy nem tudod, hogy pontosan hol van (az egyik kívánt cselekvés a mozgás a helyszínre, pont mint a Pokemon Go-ban), és azt sem, hogy pontosan mi a nyeremény. Mivel tudod, hogy mit kell tenni a jutalomért, de nem tudod, hogy pontosan mi lesz az, ezért ez zsákba macska típusú jutalom. Ha figyelembe vesszük, hogy egy “ciklusban”, azaz elhagyáskor csak egy nyertes lehet, ez tovább árnyalja a képet – hajaz a lottó típusú nyereményekre (körönként egy nyertes van).

Fekete kalapos motivációk

MM#5 Közösségi befolyás: A Libri honlapjának az alján van egy gyűjtemény azokról a könyvekről és emberekről, akik posztoltak képet az említett hashtag-gel. A kiadó szempontjából ez Közszemle mechanizmus, hiszen a játékosok teljesítménye miatt büszkélkedik velük, a játékosok szempontjából pedig Dicsekvés, hiszen a saját teljesítményüket és jutalmukat osztják meg a világgal.

Én sem szeretnék kimaradni a jóból :)
Én is eldicsekszem, mégis csak működik ez a mechanizmus

MM#6 Hiány: A játékban egyrészt korlátoltak a lehetőségeink, hiszen “csak” 1000 könyvet találhatunk meg, másrészt nem tudom, hogy az általam átkutatott területen már valaki megtalálta-e az elhagyott könyvet. Ezért kell AZONNAL ELINDULNI, HA MEGLÁTSZ EGY KÖZELI HELYET A TÉRKÉPEN! Bocsi, de csak így tudtam érzékeltetni a könyvfüggőségemet. Ha készítesz egy fényképet és feltöltöd, akkor lehetőséged van további 100.000 Ft-ot nyerni, ezt a sorsolást viszont december végén rendezik, így azt is ki kell várnunk, ez időpontegyeztetés mechanizmus.

MM#7 Kiszámíthatatlanság: ez a Mély Motiváció jelenik meg a legnagyobb mértékben a folyamatban. Nem tudjuk, hogy hol bukkan fel a következő könyv, nem lehetünk biztosak abban, hogy mire a helyszínre érünk, még ott lesz, nem tudjuk mi a pontos könyv. Ezt megfejelendő a képet feltöltők közötti sorsolás is véletlenszerű lesz. Én egy kávézóban találtam rá egy könyvre, de ott amúgy is vannak könyvek a polcokon – ezt a helyzetet észben tartva az elhagyott könyvekre piros borító került , ami többnyire elüt a környezetétől, ez egyfajta Sejtelmes fény mechanizmus, egy apró jelzés a játékosnak, hogy itt valami turpisság van.

MM#8 Elkerülés: Ezt a motivációt egy mechanizmusban véltem felfedezni, viszont duplán: a “félek, hogy kimaradok”, azaz a FOMO jelensége egyrészt a megtalálás esetén nagyon erős, másrészt ha találtál egy könyvet, akkor nyilván csinálsz egy képet is róla, nehogy már ne nyerd meg a 100.000 forintot.

Az elemzés egyben

Ha a fenti megfigyeléseket felpakoljuk egy Octagon-ra (ezt tudod megrajzolni az Octalysis-ben, ha elemezni akarsz, csomó mindent le lehet róla olvasni), akkor ilyen ábrát kapunk:

A Libri akciójának Octalysis elemzése

Az ábráról látszik, hogy többségben vannak az alsó, vagyis a fekete kalapos motivációk, azaz inkább a negatívabb, sürgető mechanizmusok kerülnek előtérbe, amik azonnali cselekvésre késztetnek (eddig pipa).

Habár az ábra jobb és bal oldala kiegyensúlyozottnak látszik, a bal oldalra billen picit a mérleg, azaz a külső motivációkból találunk többet a folyamatban. Ez nyilván a megszerezhető nyeremények értékén múlik főleg.

Ahogy látjuk, egy viszonylag egyszerű kampányban is sokféle játékmechanizmus tetten érhető. Remélem, hogy lesz még sok hasonló, amit lehet elemezni 🙂

#oszdmegésuralkodj

Hejhó, Ádám vagyok, én írtam ezt a posztot. Gamificationnel és viselkedéstervezéssel foglalkozom.

Mostanában írtuk, olvastad?

Ezeket a témákat érintjük ebben a bejegyzésben

Összegyűjtöttünk neked 33 szuper példát, érdekel?

Kövess minket Facebookon

Oszd meg és uralkodj:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Kitartó olvasóknak itt egy jóképű láma:

ha túlgörgetted az ingyenes e-bookot

Kopirájt 2021. Törje ki a nyavalya, aki beleköt.