Játékosítás kezdőknek: így használd a gamificationt 3 lépésben (útmutató)

Hetente többször is találkozunk egy-egy érdekes, izgalmas vagy emlékezetes akcióval vagy nyereményjátékkal. Gondolkodtál már el ilyenkor, hogy mennyire jó lenne, ha te is tudnál valami hasonlót megoldást csinálni a saját bizniszedben?

Ebben a posztban megmutatok egy egyszerű módszert, amivel a saját szájízedre formálhatod bármelyik ötletet, amelyik szembejön az utcán és megtetszik.

Tipp: ha még nem mélyedtél el a gamification, vagyis a játékosítás területén, akkor írtunk erről egy bevezetőt, magyarázó cikket, összehasonlítást, sőt még egy Facebook csoportot is terelgetünk a témában. Csatlakoztál már?

1. A mókus-üzemmód: gyűjtögess!

Ha szeretnél valamit játékosítani, akkor célszerű piciben kezdeni. Ez azt jelenti, hogy ne egyből egy fél éven keresztül futó marketing kampányba ugorj bele perszónaalkotástól játékos életút tervezésig, hanem keress valami egyszerűbbet!

Ilyen egyszerűbb folyamat lehet például egy Facebook-os nyereményjáték. Ha most végigpörgetnéd a hírfolyamodat, garantálom, hogy legalább 3 játékot találnál 5 percen belül. Annak érdekében, hogy később tudj miből dolgozni, azt javaslom, hogy kapcsolj mókus-üzemmódba:

ments le minden olyan ötletet, ami játékosítottnak tűnik!

Ez azért hasznos, mert később bármikor elő tudod szedni ezeket a kampányokat és ötleteket, és akár lemásolhatod vagy egyszerűen elemezheted őket: milyen mechanizmusokat használtak, kiket céloztak meg vele, milyen cselekvéseket vártak el a játékosoktól, milyen nyereményeket adtak, és a többi, és a többi.

Én ezt a gyűjtögetést két platformon végzem: Facebook-on és Evernote-ban.

Ha Facebook-on megtetszik egy poszt vagy hirdetés, akkor a poszt felső részénél, jobb oldalon rákattintok a három kis pöttyre, és elmentem későbbre az adott posztot. Jelenleg huszonpár ilyen “olvasnivaló” vár a mentett elemek között, amelyeket asztali gépen a bal oldali menüben megtalálsz, telefonon pedig a jobb oldali háromcsíkos hamburger menüben.

A Facebook dolgokon kívül én minden szöveges anyagot – érdekesebb posztokat, blogtartalmakat, könyvkivonatokat (szakkönyvekből általában kiírom a lényeget, blogokról ugyanígy) – Evernote-ba mentek. Ez egy jegyzetfüzet, amit letölthetsz a gépedre vagy a telefonodra, de simán online is használhatod.

Ami kifejezetten tetszik az Evernote-ban, hogy mappákba rendezhetem a jegyzeteimet, ÉS! Címkézhetem is. A címkézési mániámról itt írtam korábban, már lejövőben vagyok a cuccról amúgy.

2. Az alkimista módszer: lebontás, megértés, felépítés

Most, hogy már temérdek példa és ötlet hever előtted, ideje nekilátni módszeresen szétszedni őket.

Az alkimisták jól bevált lépéseken keresztül próbálták űzni az alkímiát: a világ darabkáit összegyűjtötték, megpróbálták elemeire bontani, hogy megérthessék azok működését és szerepét. Ha ez megtörtént, akkor kezdték el felépíteni vagy azt, amit szétszedtek, vagy valami új dolgot.

Neked is pontosan ugyanezt javaslom, ráadásul tapasztalatból beszélek (azaz írok). Az összegyűjtött játékosított megoldásokat egyesével, módszeresen elemezd ki aszerint, hogy

  • mi volt a projekt vagy kampány célja
  • milyen lépéseket vártak el a játékosoktól
  • milyen játékmechanizmusokat találtak
  • mi a “nyert állapot”, azaz mikor tejesítette valaki sikeresen az elvárt cselekvéseket
  • milyen korlátok vannak a rendszerben

Ez túl elvont így, itt egy példa: nyereményjátékot szervezel Facebook-on. Mindenki játszhat, aki egy poszt alá kommenteli a kedvenc színét. Ha ezt megteszi, kap 10% kedvezményt, ha tőled rendel.

A fenti szabályok értelmében ha valaki tíz különböző kommentben tíz különböző színt odaír, akkor 10*10, azaz 100% kedvezményben részesül. Milyen egyszerű nálad ingyen vásárolni!

A kampány célja valószínűleg az elérés növelése, az elvárt cselekvés a kommentelés, a játékmechanizmus egy fix jutalom, a nyert állapot maga a kommentelés, viszont nincs a játékban korlát. Elég annyit beleírnod, hogy egy játékos egyszer kommentelhet színt. Máris megmenekült a profitod jelentős része.

Annak érdekében, hogy ez az elemzés könnyebben menjen a jövőben, ide kattintva letölthetsz egy sablont, amely a fenti kérdéseket tartalmazza egy Word dokumentumban. Ha gondolod, nyomtasd ki, a vonalazás ezt tudja segíteni.

3. A puding próbája az evés

Mint ahogy a tutorial jellegű előadások és blogposztok általában, úgy ez a bejegyzés is nagyjából 5-10%-os használati konverziót eredményez. Azaz 100 olvasóból maximum 10 olyan lesz, aki el is kezdi megvalósítani a leírtakat.

Szerintem ez nem baj. (a GIF miatt pluszpont, ha ismered Bob Ross-t)

via GIPHY

Különbözőek vagyunk: van, aki az azonnali megvalósítás híve, van, aki gyűjtögetni szeret előbb. A fenti lépések egyszerűek: gyűjtés, feldolgozás, kipróbálás. Már akkor is volt értelme elolvasnod ezt a posztot, ha csak magadban megjegyzed egy szembejövő ötletről, hogy “hm, ez mintha játékosított cucc lenne”.

Ahogy fejlődik a gamification-szimatod, úgy lesz egyre könnyebb elemezni és feldolgozni a felismert ötleteket, és átvenni őket akár a Coca Colától, a LinkedIntől, tőlünk, vagy egy másik magyar vállalkozástól. Innen már csak egy lépés a megvalósítás.

Ha elkezded élesben kipróbálni az ötleteidet, a legfontosabb az, hogy folyamatosan tudd követni, hogyan haladsz a kitűzött cél felé. Ha például a cél az, hogy feliratkozzanak a hírleveledre, akkor találd ki, hogyan lehet egyszerűen mérni a feliratkozók számát (Mailchimpben pl. faék egyszerűségű, tud a rendszer emailt küldeni a feliratkozásokról akár tömbösítve, így nem kell folyamatosan bejelentkezve lenned).

Ha vége a kampányodnak vagy akciódnak, hasonlítsd össze a mérési eredményeket a terveiddel! Mennyire térnek el a céleredmények? Ha újraindítod a kampányt, akkor azt javaslom változtass meg egyetlen dolgot! Ez azért hasznos, mert akkor ennek az egyetlen változásnak a hatását tudod most már mérni.

Ha többet változtatsz egyszerre, nem fogod tudni, hogy pontosan melyik változásnak mi volt az egyértelmű hatása.

Hol tartasz most?

A gyűjtögetés régi szokása az emberiségnek, lehet, hogy ezt már tudat alatt csinálod. Nekem van egy Excel táblám, ráadásul a Cuccaink közé szoktunk rengeteg játékmechanizmust és példát menteni.

Az elemzés érdekes lehet önmagadban, de együtt izgalmas is! Csomó minden át szoktunk beszélni Gergővel, vagy akár kitesszük a Gamification [HUN] Facebook csoportba megvitatásra.

Az utolsó lépcsőfok nálunk általában az utolsó előtti: szeretünk kipróbálni régi-új ötleteket, aztán beszámolunk róla a csoportban. Így mások is tanulhatnak belőle, vagy akár segíthetnek tovább fejleszthetni.

Akárhol is tartasz, a cél az legyen, hogy eggyel tovább lépsz!

Hejhó, Ádám vagyok, én írtam ezt a posztot. Gamificationnel és viselkedéstervezéssel foglalkozom.

Mostanában írtuk, olvastad?

Ezeket a témákat érintjük ebben a bejegyzésben

Összegyűjtöttünk neked 33 szuper példát, érdekel?

Kövess minket Facebookon

Oszd meg és uralkodj:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest

Kitartó olvasóknak itt egy jóképű láma:

ha túlgörgetted az ingyenes e-bookot

Kopirájt 2021. Törje ki a nyavalya, aki beleköt.